Forum-OPP
Travanj 20, 2018, 09:58 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
   Forum   Pomoć KONTAKT Igre Pravila Contact Prijava Registracija  
 Str: [1] 2 3   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Multipla skleroza  (Posjeta: 144833 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
sanya
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +2219/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 8889

Thank You
-Given: 94
-Receive: 45Awards
« : Svibanj 10, 2007, 03:21 »

Definicija
Multipla skleroza je sporo napredujuća bolest središnjeg živčanog sustava koju karakteriziraju difuzni (raspršeni) plakovi (nakupine) demijelinizacije (gubitka bijele tvari - mijelina) u mozgu i kralješničnoj moždini, a to rezultira različitim neurološkim simptomima i znakovima, koji se javljaju u remisijama i egzacerbacijama (pogoršanje bolesti, pa smirenje kroz neko vrijeme).

Uzrok bolesti nije poznat. Početak se možda može povezati s nekom latentnom (pritajenom) virusnom infekcijom koja pokrene patološki imuni odgovor. Moguće objašnjenje je i obiteljska sklonost. Bolest se obično pojavljuje između 20. i 40. godine života i češća je u žena nego u muškaraca.

Klinička slika
Najčešći početni simptomi su parestezije ekstremiteta, trupa ili jedne strane lica, zatim slabost ili nespretnost ruke ili noge, te poremećaji vida kao što su djelomična sljepoća ili bol u jednom oku, nejasan vid ili skotomi (ispadi vidnog polja). Od ostalih ranih simptoma mogu se javiti očna kljenut (slabost očnih mišića) koja uzrokuje diplopiju (dvoslike), prolazna slabost, umor ili ukočenost jednog ili više ekstremiteta, manji poremećaji hoda, poteškoće u kontroli mokraćnog mjehura, vrtoglavica ili blagi emocionalni poremećaji.

Svi ovi simptomi i znakovi ukazuju na zahvaćenost središnjeg živčanog sustava, a mogu biti prisutni mjesecima i godinama prije nego što se uspostavi dijagnoza. Povišena tjelesna temperatura može pojačati simptome. Javljaju se i psihičke promjene u smislu apatije, depresije ili euforije, te pomanjkanje prosudbi.

Motorički poremećaji očituju se neuravnoteženim hodom, te drhtavim, nepravilnim kretnjama, a osjetni poremećaji u smislu gubljenja osjeta za bol, temperaturu, utrnulost itd. U uznapredovaloj bolesti kada je zahvaćena i kralješnična moždina, mogu se javiti i inkontinencija urina i stolice (nemogućnost zadržavanja).

Tijek bolesti je raznolik i nepredvidiv. Karakteriziraju ga izmjene egzacerbacije (faza pogoršanja) i remisije (faza smirenja) bolesti. U početku remisije mogu trajati mjesecima i godinama, čak i više od 10 god. Kod bolesnika koji imaju česte napade bolesti, pogotovo ako bolest počne u srednjim godinama, tijek može biti izrazito ubrzan i u kratkom roku dovesti do razvoja invalidnosti.

Dijagnostička obrada
Tipični slučajevi mogu se pouzdano dijagnosticirati na temelju kliničke slike kada se na dijagnozu može posumnjati nakon prvog napada. Kasnije se dijagnoza može ustvrditi na temelju podataka o izmjenama egzacerbacija i remisija bolesti, te na temelju kliničkih znakova difuznih oštećenja središnjeg živčanog sustava (CNSa). Oštećenja u mozgu i kralješničnoj moždini mogu se vidjeti na CT (kompjutorska tomografija) snimkama s kontrastom, a najosjetljivija dijagnostička pretraga na kojoj se mogu vidjeti plakovi demijelinizacije je MRI (magnetska rezonanca).

Liječenje / Prognoza
Tijek bolesti otežava liječenje. Najčešće se u terapiji koriste kortikosteroidi (prednizon), koji mogu olakšati simptome između napada bolesti, ali ne utječu na moguću pojavu dugotrajne invalidnosti. Dugotrajna terapija kortikosteroidima rijetko je opravdana, jer može dovesti do brojnih komplikacija kao što su osteoporoza, dijabetes i ulkusna bolest.

Koristi se još i imunomodulacijska ("korigiranje" imunološke reakcije) terapija beta-interferonom koja smanjuje učestalost recidiva. ukoliko je multipla skleroza otporna na navedene terapije mogu se davati gamaglobulin, jednom mjesečno intravenski, koji pomažu u kontroli relapsa (ponovne pojave bolesti).

Potrebno je provoditi simptomatsku terapiju kako bi se donekle ublažili i olakšali nastali poremećaji, a preporučuje se i redovna tjelovježba čak i u uznapredovalim stadijima bolesti.
Evidentirano

Whoever said \\\"Diamonds are girls best friend\\\" never owned a dog <3
sanya
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +2219/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 8889

Thank You
-Given: 94
-Receive: 45Awards
« Odgovor #1 : Svibanj 10, 2007, 03:29 »

Najčešći oblik bolesti, u otprilike 85 posto slučajeva je relapsno-remitentni. Kod tog oblika javljaju se faze pogoršanja, odnosno akutni napadi (šubovi, egzacerbacije, relapsi) za vrijeme kojih dolazi do pojave novih simptoma, ili se postojeći pogoršaju. Akutni napadi nastupaju u vremenu od nekoliko dana ili tjedan do dva, traju jedan do tri mjeseca. Praćeni su razdobljima povlačenja bolesti (remisija), u kojima se stanje bolesnika vraća na ono koje je postojalo prije pogoršanja bolesti, ili može zaostati određeno manje oštećenje. Između šubova nema napredovanja bolesti.
Razmak između dva maha bolesti može trajati samo nekoliko mjeseci, no najčešće iznosi godinu do dvije, a mogu se očekivati i znatno dulja razdoblja. U 70 do 80 posto oboljelih prvi napad se povlači bez vidljivih posljedica. Drugi dolazi u nepredvidivu roku; u otprilike 25 posto oboljelih stanje se pogoršava godinu dana nakon početka bolesti, a u pet posto bolesnika mnogo kasnije - nakon deset i više godina. Relapsi su češći u prvim godinama bolesti, njihovo trajanje općenito je dulje od početnog napada, s tendencijom da se s vremenom i produlji. Broj relapsa ne utječe na definitivnu invalidnost. Poremećaji funkcije osjeta i moždanih živaca, uključujući vidni živac, povlače se brže od ispada pokretljivosti.

U sekundarno progresivnoj multiploj sklerozi nakon faza pogoršanja ne slijedi potpun oporavak nego su s vremenom oštećenja sve veća, postoji kontinuirana progresija bolesti s kratkim razdobljima poboljšanja ili stabilizacije. Progresija je brža što je bolest počela kasnije i što je kraći razmak između prva dva maha bolesti.

U rijetkim slučajevima postoji stalna progresija oštećenja s gubitkom određenih funkcija i sposobnosti, pa govorimo o primarno progresivnoj multiploj sklerozi.

U progresivno relapsirajućoj multiploj sklerozi bolest se progresivno pogoršava od samog početka, ali još uvijek ima veća, akutna pogoršanja, s ili bez oporavka na stupanj prije pogoršanja bolesti ili relapsa.
Predviđanje progresije je komplicirano, a klasifikacija bolesti se s vremenom mijenja. Ponašanje bolesti prvih nekoliko godina najbolji je vodič i bolesniku i liječniku za pretpostavljanje daljnjih događaja, odnosno tijeka bolesti.

Bez karakteristična testa ili simptoma
Multiplu sklerozu nije lako dijagnosticirati, jer ne postoji određeni test kojim bi se bolest mogla nepobitno dokazati, kao što ne postoji ni karakterističan simptom.
Dijagnostika mora početi detaljnim uzimanjem povijesti bolesti i kliničkim pregledom oboljelog. Slijede laboratorijski testovi, kojima se isključuju drugi mogući uzroci simptoma. Karakteristične pretrage kojima se dokazuje bolest svakako su analiza cerebrospinalnog likvora, evocirani moždani potencijali, magnetska rezonanca mozga i vratne, a po potrebi i cijele kralježnice.
Cerebrospinalni likvor (tekućina koja obavija mozak i leđnu moždinu), koji se dobiva lumbalnom punkcijom, najvažniji je za dijagnozu, s obzirom na to da se njegovom analizom mogu identificirati stanice i bjelančevine koje se nalaze u njemu. U tri četvrtine bolesnika nalazi se blago povišenje limfocita, tipičan je nalaz plazma stanica (nema ih u likvoru zdravih osoba) te umjereno povećanje bjelančevina. Osobito gama-globulina IgG, čije relativno povećanje među likvorskim bjelančevinama upućuje na njegovo stvaranje u samom središnjem živčanom sustavu, a to je karakteristično za multiplu sklerozu.
Evociranim moždanim potencijalima (vidni, slušni, somatosenzorni) ispituje se funkcija pogođenih putova. Pomoću njih se može dokumentirati prostorna razasutost lezija i dobiti jasniji uvid u tijek bolesti.
Danas je nezaobilazna magnetska rezonanca, s obzirom na to da se njome mogu vizualizirati područja upale i demijelinizacije u mozgu i kralježničnoj moždini, mjeriti njihova veličina i broj te procjenjivati "svježina" oštećenja.

Terapijski pristup
U liječenju razlikujemo liječenje pogoršanja bolesti te dugotrajni tretman usporavanja napredovanja bolesti i liječenje simptoma.
Kako se vjeruje da je uzrok pogoršanja bolesti upala mijelina, u liječenju pogoršanja koristimo protuupalne lijekove, ponajprije kortikosteroide, koji osim toga djeluju i imunosupresijski te antiproliferacijski. Najčešće se intravenozno daje metilprednizolon u dozi od 500 - 1000 mg/dan, tri do pet dana (tzv. pulsna terapija). Kontraindikacije za primjenu kortikosteroida su aktivna upala, loše regulirana šećerna bolest ili psihoza.

Od 1993. se u sprječavanju napredovanja bolesti koriste interferoni beta kao jedna od najboljih vrsti imunomodulacijskog liječenja koje mijenja prirodni tijek bolesti. Njihov mehanizam djelovanja nije u potpunosti poznat, ali se zna da imaju antivirusni, imunomodulacijski i antiproliferativni učinak. U svijetu se upotrebljavaju i rekombinirani beta interferoni - glikozilirani oblik kao interferon beta 1a, koji se proizvode iz stanica sisavaca, zbog čega su po svojoj strukturi sličniji prirodnom humanom beta interferonu te neglikozilirani oblik kao interferon beta 1b, koji se proizvodi iz kultura bakterije E. coli.
Do danas je u svijetu provedeno nekoliko važnih kliničkih studija kojima se testirala i uspoređivala učinkovitost pojedinih navedenih interferona u liječenju oboljelih od različitih oblika multiple skleroze, prije svega od relapsno-remitentnog oblika.
Uspoređivala se učinkovitost liječenja ovisno o: vrsti primijenjenog beta interferona u odnosu na drugi primijenjeni beta interferon ili placebo; učestalosti primjene lijeka (jednom tjedno, tri puta tjedno, svaki drugi dan); duljini primjene lijeka (godinu, dvije, više godina); načinu primjene (s.c. = subkutano, pod kožu, i.m. = intramuskularno, u mišić); dozi primijenjenog lijeka; invalidnosti na početku i na kraju primjene lijeka prema tzv. EDSS skali (skala invaliditeta kojom se invaliditet oboljelih od MS boduje od 0 za uredan neurološki status, do 10 kad nastupa smrt bolesnika).
Vrijednost pojedinog beta interferona ocjenjivala se brojem pogoršanja bolesti u bolesnika, napredovanjem bolesti, smanjenjem invaliditeta za 1 bod prema EDSS skali, smanjenjem broja aktivnih demijelinizacijskih lezija otkrivenih magnetskom rezonancom te smanjenjem opsežnosti lezija otkrivenih također magnetskom rezonancom u razdoblju primjene lijeka u bolesnika.
Nuspojave primjene navedenih beta interferona su: "flue-like" simptomi (simptomi gripe), promjene kože na mjestu primjene, povišeni jetreni testovi, depresija, alergija, promjene u krvnoj slici (anemija, citopenija).

Osim beta interferona, i drugi lijekovi (Copolymer-1 i mitoxantrone) naznačuju pozitivan terapeutski učinak, a registrirani su u Europi i/ili Sjevernoj Americi, te još neki lijekovi i postupci kao što su plazmafereza, cjelovito zračenje limfnih čvorova, intravenozna primjena imunoglobulina (IgG) i primjena imunosupresivnih lijekova.

Trenutačno je u fazi istraživanja učinkovitost nekoliko desetaka novih lijekova. Najviše se očekuje od tzv. pametnih lijekova, kao što su monoklonska protutijela, s obzirom na to da se pretpostavlja kako bi trebala biti učinkovita selektivno na pojedini segment u mehanizmu nastanka bolesti. Velika su očekivanja i od kombinacije različitih vrsta lijekova u tretiranju te bolesti. Za teže slučajeve oboljelih primjenjuje se nova tehnika - transplantacija matičnih stanica.

U liječenju simptoma bolesti od koristi su i lijekovi i postupci koji smanjuju spasticitet (mišićni relaksansi, anksiolitici, neki antiepileptici, botulinum toksin, fizikalna terapija), ublažavaju umor i malaksalost (polivitamini, pravilna prehrana i način života), smanjuju drhtanje, bol, poboljšavaju raspoloženje i pomažu reguliranju smetnji mokrenja i stolice.
Evidentirano

Whoever said \\\"Diamonds are girls best friend\\\" never owned a dog <3
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #2 : Studeni 23, 2007, 00:04 »

Objavljeno: 16.11.2007.
 
 Multipla Skleroza: Radna terapija

Radna terapija može pomoći ljudima koji boluju od multiple skleroze da ostanu aktivni u svom svakodnevnom životu.

   Kada razmotriti mogućnost pomoći radnog terapeuta?
   Kako radna terapija može pomoći?


Poboljšavajući svoje vještine, učeći alternativne načine kako obaviti neki zadatak, ili upoznavajući se sa korisnom opremom, radni terapeut može pomoći osobi koja boluje od multiple skleroze da svakodnevne aktivnosti obavlja s većom lakoćom i zadovoljstvom.

Kada razmotriti mogućnost pomoći radnog terapeuta?
Radna terapija može biti od velike koristi kada vam simptomi multiple skleroze onemogućuju:

Produktivnost kod kuće, na poslu ili u školi

Zabavu, kao što je uživanje u aktivnostima kojima ste se nekada bavili i pronalaženju novih načina kako iskoristiti slobodno vrijeme

Brigu o sebi samima, oblačenje, kupanje, njegovanje i hranjenje

Kako radna terapija može pomoći?
Radna terapija općenito pruža procjenu, liječenje i prijedloge za sljedeća područja:
Terapija ruku i šake
Pomoć u pisanju
Informacije o mogućim promjenama i prilagodbi okoline u kojoj se osoba kreće (npr. kuće)
Procjena vozačkih sposobnosti i informacije o promjenama i prilagodbama osobnog vozila
Kuhanje i prilagodbe u domaćinstvu
Hranjenje i prilagođavanje pribora za jelo
Promjene i prilagodbe osobnih računala
Promjene radnih mjesta i radne opreme
Razvijanje vještina dobrog korištenja i uživanja u slobodnom vremenu
Korištenje običnih ili električnih invalidskih kolica
Korištenje kade ili toaletne opreme
Oblačenje i njegovanje

WebMD

Izvor: PLIVAzdravlje
Evidentirano
eddy
slutty, not easy
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +18376/-29
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 37098

Thank You
-Given: 744
-Receive: 578Awards
« Odgovor #3 : Studeni 23, 2007, 00:12 »

uz rizik da ispadnem glupa al moram pitat; jel se može usporiti bolest? i u kojoj mjeri? ili trajno zaustavit?
« Zadnja izmjena: Studeni 23, 2007, 00:13 eddy » Evidentirano

Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #4 : Studeni 23, 2007, 00:36 »

Pitanje je ok. Dakle, ovako. U principu se može usporiti ali to je i vezano sa tipom MS-a kojih ima četiri.

relapsirajuće-remitentni oblik
sekundarno progresivni oblik
primarno progresivni oblik
progresivno-relapsirajući oblik

Za detalje pogledati link: http://free-bj.htnet.hr/milankramaric/tijek.htm

Trenutno se koristi, bar po mojem mišljenju, najviše interferon koji treba da uspori i proredi napade. Nekako sam mišljenja da dosta može i sama osoba doprineti "smirivanju" i žao mi je što to nisam ranije shvatio. Sada imam dosta ustaljen ritam života, posao, malo spavanja, uveče malo aktivnosti pa opet spavanje. Po lepom vremenu, vozim bickl po malo jer ne smemo imati velika fizička opterećenja. Da sam tako postupao od početka, možda bih izbegao seriju relapsa ( 3 za 2,5-3 meseca) koji su me najviše i oštetili. Iskreno, mislio sam da se neću izvući. Više nisam mogao ni da hodam sam, levu ruku nisam mogao da koristim, sve sam video duplo, sluh se pojačao enormno da bi zatim opao itd, itd. Sreća, božja pomoć ali nekao sam se izvukao. Na žalost, za sada ne postoji ništa što je može zaustaviti. U Bosni je u toku ispitivanje jednog leka koji po svedočanstvima preko interneta daje odlične rezultate. Jedna Vaša sugrađanka se uključila u to još uvek eksperimentalno lečenje i ona za sada ima najbolja poboljašanja. Prva je bila jedna osoba iz Slovenije i pokušavam saznati šta je sa njom. Ona je takođe imala odlične rezultate na svim poljima osim vida. Šta to znači? Vraćaju se neke funkcije, koje već duže vreme ne rade, što zvuči dosta neverovatno ali uliva ogromnu nadu. Ja za sada, ne bih išao na takav korak, ali bio sam u situaciji kada bi uzeo što god da mi ponude, samo da stane ono što je iz dana u dan uništavalo i moje telo i moju psihu.
Evidentirano
eddy
slutty, not easy
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +18376/-29
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 37098

Thank You
-Given: 744
-Receive: 578Awards
« Odgovor #5 : Studeni 23, 2007, 00:42 »

nisam znala da strada i vid.

nadam se da će ta terapija dati rezultata.

ako ti se da nastavi obavještavati, sigurno nisam jedina koja nije znala ništa o MS.
Evidentirano

Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #6 : Studeni 23, 2007, 00:52 »

Strada SVE, zato se zove multipla. Nema pravila šta će biti "napadnuto" t.j. zahvaćeno. Jedan put je jedno, drugi put nešto peto ali dese se i poklapanja. Konkretno, kod mene je leva ruka bila u disfunkciji tokom nekoliko relapsa, te je sada slabija od desne.
Veruj mi da se verovatno svi nadaju u tu terapiju, neko sa dozom rezerve i neverice a neko svim srcem.

Nije problem da Vas obaveštavam koliko stignem ali moram videti i sa administratorima o granici koju ne smem preći. Postoje forumi gde su vrlo razvijene teme o MS-u a to znači da bi morali da se postavljaju linkovi za koje ne znam da li su dozvoljeni. Otom potom.

Ima li ovde nekoga sa MS-om? Dosta ste veliki forum sa uzanom ciljnom grupom pa sam očekivao više priče o MS-u.
Evidentirano
eddy
slutty, not easy
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +18376/-29
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 37098

Thank You
-Given: 744
-Receive: 578Awards
« Odgovor #7 : Studeni 23, 2007, 00:59 »

relativno sam nova, ne znam, sutra će ti sigurno Lu odgovoriti. pa se s njom dogovoriš i o linkovima.
Evidentirano

Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #8 : Studeni 23, 2007, 01:00 »

Ok
Evidentirano
Zeko
Još uvijek oko 90 :) 26.9.2013.
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +2131/-19
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 8155

Thank You
-Given: 40
-Receive: 20


Kamo nestade manekenka? :)


Awards
« Odgovor #9 : Studeni 23, 2007, 01:00 »

Takodjer i ja...

Tak da, nazalost, bas neke pomoci od mene i nema...
Evidentirano


Mlad u srcu, star u kostima...
** Live life & breathe deep **
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #10 : Studeni 23, 2007, 01:05 »

Nema problema. Sutra je novi dan.
Evidentirano
lu
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +27392/-11
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 90249

Thank You
-Given: 1664
-Receive: 797Awards
« Odgovor #11 : Studeni 23, 2007, 08:46 »

Sklerozica, drago mi je što si rekao nešto o MS. Bilo bi dobro i saznati podatke za kontakt te osobe u BIH ako je imaš. Linkovi te vrste nisu problem, premda bih ja više voljela (ako se radi o specifičnom forumu baš za MS, a ne o podforumu nekog drugog forum, kojih ima podosta na netu) da razmjenimo banere s njima, pa mi pošalji link da dođemo u kontakt s njima!
Želim ti puno uspjeha i snage da uspiješ bar održati postojeće stanje.
Jedino mi nije jasno zašto izbjegavaš to liječenje u BIH?
Evidentirano

U usporedbi s onim ŠTO me okružuje ja sam mlada, a u usporedbi s onima TKO me okružuje, priznajem da sam stara.
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #12 : Studeni 23, 2007, 23:44 »

Želim ti puno uspjeha i snage da uspiješ bar održati postojeće stanje.


Hvala na lepim željama. 

Jedino mi nije jasno zašto izbjegavaš to liječenje u BIH?


Lek je još u eksperimentalnoj fazi a ja nisam voljan a ni trenutno prinuđen da učestvujem u tom ispitivanju niti bih ikada ikome rekao da se odluči na takav korak. To je lična procena.

O ostalom, šaljem PP.
Evidentirano
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #13 : Studeni 25, 2007, 18:00 »

Dijagnoza

U postavljanju dijagnoze multiple skleroze (MS) odlučujući značaj imaju klinički simptomi bolesti. Oni većinom odgovaraju demijelinizacijskim i aksonalnim oštećenjima središnjeg sustava (SŽS-a).
U procjeni težine neurološkog ispada koristi se ljestvica prema Kurtzkeu (EDSS).
U skraćenom obliku koriste se funkcionalni parametri, a prema zahvaćenju broja funkcionalnih sustava (FS) težina bolesti gradira se od 0 do 10 i to tako da se EDSS označuje kao stupanj:

- 0 u normalnom neurološkom statusu

- 1,0 ako postoje minimalni simptomi u jednom FS-u bez znakova onesposobljenosti

- 1,5 ako postoje minimalni simptomi u više od jednog FS-a ali bez onesposobljenosti

- 2,0 ako postoji blaga onesposobljenost u jednom FS-u (1 FS stupnja 2; ostali 0 ili 1)

- 2,5 ako postoji blaga onesposobljenost u 2 FS-a (2 FS-a stupnja 2; ostali 0 ili 1)

- 3,0 ako postoji izrazena onesposobljenost u jdenom FS-u (1 FS stupnja 3; ostali 0 ili 1)
ili postoje minimalni simptomi u tri ili četiri FS-a (3/4 FS-a stupnja 2; ostali 0 ili 1), ali bez ograničenja sposobnosti

- 3,5 ako postoji smanjena sposobnost, uz težu onesposobljenost u jednom FS-u (1 FS stupnja 3) te jedan ili dva FS-a stupnja 2, ili dva FS-a stupnja 3, ili 5 FS-a stupnja 2 (u ostalih FS-a 0 ili 1)

- 4,0 ako postoji smanjena sposobnost u jednom FS-u stupnja 4 (ostali 1 ili 0) ili kombinacija oštećenja više FS-a manjeg stupnja, što usprkos teže onesposobljenosti omogućava potpunu samostalnost i kretanje 500 m bez pomoći i odmaranja

- 4,5 ako ostoji smanjena sposobnost u jednom FS-u stupnja 4 (ostali 0 ili 1) ili kombinacija oštećenja više FS-a manjeg stupnja, što usprkos teže onesposobljenosti omogućava potpunu samostalnost i kretanje oko 300 m bez pomoći i odmaranja

- 5,0 ako postoji smanjena sposobnost u jednom FS-u stupnja 5 (ostali 0 ili 1) ili kombinacija oštećenja više FS-s manjeg stupnja što uzrokuje težu onesposobljenost i maksimalnu mogućnost kretanaj bez pomoći oko 200 metara

- 5,5 odgovara stupnju 5, ali onesposobljenost omogućuje kretanje maksimalno 100 m

- 6,0 oštećenje FS-a odgovara kombinaciji više od 2 FS-a stupnja 3, postoji izražena onesposobljenost i kretanje uz pomoć pomagala oko 100 m bez zastajkivanja

- 6,5 kretanje u dužini od 20 metara bez zastajkivanja moguće je samo uz obostranu pomoć pomagala, oštećenje FS-a odgovara kombinaciji više od 2 FS-a stupnja 3

- 7,0 nemogućnost kretanja više od 5 metara, ograničenost na invalidska kolica, oštećenje FS-a odgovara kombinaciji više od jednog FS-a stupnja 4

- 7,5 ograničenost na invalidska kolica uz mogućnost kretanja tek nekoliko koraka, oštećenje FS-a odgovara kombinaciji više od jednog FS-a stupnja 4

- 8,0 ograničenost na krevet ili na invalidska kolica, provođenje većeg dijela dana izvan kreveta, zadržavanje većine funkcija samostalne njege. Oštećenje FS-a odgovara kombinaciji nekoliko FS-a stupnja 4

- 8,5 ograničenost na krevet veći dio dana, djelomično zadržavanje dijela funkcija samostalne njege. Oštećenje FS-a odgovara kombinaciji nekoliko FS-a stupnja 4

- 9,0 bespomoćnost i vezanost uz krevet, moguća je komunikacija s okolinom i samostalna prehrana. Oštećenje FS-a odgovara kombinaciji većine FS-a stupnja 4

- 9,5 potpuno bespomoćni bolesnik vezan za krevet, ne može komunicirati niti jesti (gutati), oštećenje FS-a odogovara kombinaciji gotovo svih FS-a stupnja 4

- 10,0 smrt zbog MS-a

Tabela preuzeta od annerri sa foum.hr
Evidentirano
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #14 : Studeni 25, 2007, 18:02 »

KODEKS DOBRE PRAKSE O PRAVIMA I KVALITETI ŽIVLJENJA OSOBA OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE

DOBRA PRAKSA U ČETIRI KLJUČNA PODRUČJA VAŽNA ZA KVALITETU ŽIVOTA OBOLJELIH OD MS-a

Multipla skleroza ne poznaje granice: potrebe oboljelih od MS-a slične su bez obzira na državne granice, ali se njima bave zdravstveni sustavi koji se bitno razlikuju po svojoj organizaciji, financijskim mogućnostima i strukturi stanovništva.

U ovom se dijelu opisuje dobra praksa na četiri ključna područja važna za zdravlje i kvalitetu života oboljelih od MS-a:

•   Jednaka prava i pristup liječenju, terapijama i uslugama u kontroliranju multiple skleroze
•   Razmjena podataka u sklopu istraživanja MS-a
•   Zapošljavanje i zadržavanje radnog mjesta
•   Participacija i osnaživanje oboljelih od MS-a

Izvor: SAVEZ DRUŠTAVA MULTIPLE SKLEROZE HRVATSKE

Preuzimanje word dokumenta:  http://www.sdmsh.hr/dodaci/Kodeksdobreprakse.doc    veličina:  121 KB
Evidentirano
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #15 : Studeni 25, 2007, 18:12 »

Žene trenutno čine čak 80 odsto pacijenata obolelih od multipleks skleroze, upale centralnog nervnog sistema, u SAD, pokazali su rezultati statističke analize koju je obavio profesor biostatistike s Univerziteta u Alabami Geri Kater.
 
Statistički podaci iz 1940. godine pokazuju da je broj obolelih od multipleks skleroze bio dva puta veći medju muškarcima nego ženama, dok su prema onima iz 2000. godine više od četiri petine pacijenata bile žene.

Ukoliko se trend rasta broja žena obolelih od multipleks skleroze - koji je, inače, primećen i u Kanadi, Norveškoj i Danskoj - nastavi, ta bolest bi mogla da postane gotovo isključivo ženski problem, ukazuju naučnici.

Statistički podaci ne mogu, kako je istakao Kater, da pomognu otkrivanju tačnih uzroka tog povećanja obolelih medju ženama, ali će pomoći usmeravanju budućih istraživanja i razumevanju uzroka nastanka multipleks skleroze.

Neka istraživanja su, medjutim, pokazala da životna sredina i virusne infekcije mogu da utiču na pojavu multipleks skleroze kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za nastanak bolsti. Tačni uzroci se, medjutim, još uvek ne znaju.

Kater, medjutim, smatra da bi medju njima mogli da se nadju i korišćenje raznih kozmetičkih preparata i upotreba vitaminiskih dodataka i zamena za obroke, preneli su francuski mediji.


Izvor:  kardiologija.net
Evidentirano
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #16 : Siječanj 18, 2008, 14:19 »

Nove nade u liječenju multiple skleroze zahvaljujući estrogenu

Alex Villareal
16/01/2008   

Od multiple skleroze boluje više od dva i pol milijuna ljudi diljem svijeta. Veliki broj lijekova pomaže smanjiti simptome ove bolesti, ali do sada nije otkriven ni jedan pristup koji bi mogao potpuno zaustaviti degeneraciju mozga. Novu nadu probudilo je otkriće znanstvenika sa državnog sveučilišta Kalifornije u Los Angelesu.

Multipla skleroza je auto-imuna bolest u kojoj imunološki sustav organizma otpočne napadati stanice mozga i leđne moždine. Neuroni vremenom počnu odumirati i u organizmu se očituju nebrojeni simptomi, od poremećaja vida do slabosti mišića ili čak potpunog gubitka kontrole nad njima.

Razgovaramo sa doktoricom Rhondom Voskuhl koja je jedna od članova znanstvenog tima koji budi novu nadu oboljelima od neurodegenerativnih bolesti. Rezultati ispitivanja napravljenih na pokusnim miševima, pokazuju da posebna vrsta estrogena koju je ova grupa otkrila, direktno sprečava posljedice ove bolesti na mozak.

"Rezultati su nas jako obradovali i uzbudili. Naime, trenutačno dostupna liječenja multiple skleroze uspješno se bore sa upalnim aspektom ove bolesti, ali ne sprečavaju odumiranje moždanih stanica. Ovaj novi spoj je učinkovit u borbi sa oba patološka procesa," kaže dr. Voskuhl.

Problem sa korištenjem spojeva koji spadaju u grupu steroidnih hormona, a novi spoj se ubraja u tu grupu, je da često izazivaju malignu proliferaciju stanica u dojci, a i u nekim drugim žljezdanim organima. Pitamo doktoricu Voskuhl, kako su taj problem riješili.

"Riješili smo ga korištenjem estrogena sa vrlo neobičnim karakteristikama. On se naima veže samo za jednu vrstu receptora koji nema nikakvu ulogu u nastanku raka. Zato pretpostavljamo da ga možemo dati u velikim količinama kako bi u organizmu dostigao do svih mjesta živčanog sistema koje bolest zahvaća, a u isto vrijeme stanice dojke ne bi ni zamjećivale njegovo prisustvo," kaže dr. Voskuhl.

A potencijalna dobrobit ovog otkrića nije samo vezana za multiplu sklerozu. Istraživački tim se nada da bi ovaj spoj mogao biti uspješno oružje u borbi protiv Alzheimerove bolesti i Parkinsonizma.

Izvor:  VOA
Evidentirano
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #17 : Veljača 23, 2008, 23:38 »

Multipleks skleroza pogadja više od 2,5 miliona ljudi širom sveta

06/02/2008   

Većina lekova može da olakša fizičke simptome multipleks skleroze, ali ni jedan ne može da zaustavi degeneraciju mozga koju ona uzrokuje. Sada postoji nada. Naučnici na univerzitetu Kalifornije u Los Andjelesu otkrili su jednu vrstu hormona estrogena koja bi mogla da unapredi buduće tretmane za tu bolest.

Istraživači su sproveli studiju na miševima. Oni s ustanovili da vrsta estrogena koju su testirali može direktno da predupredi oštećenje mozga od multipleks skleroze, nešto što ni jedan tretman do sada nije mogao da učini. Doktor Ronda Voskul je jedna od autora studije. Ona kaže da njihovi rezultati imaju potencijal da popune veoma važan prostor u tremanu protiv multipleks skleroze.

«Kod osoba sa tom bolešću imunološki sistem se ponaša nenormalno – napadajući mozak i kičmenu moždinu. To ometa sposobnost mozga da žalje poruke telu i rezultira simptomima od poremećaja vida do drhtavice, a u težim slučajevima, gubitka kontrole svih mišića. MS pogadja neke ljude tako što imaju povremene napade. Trenutni tretmani smanjuju te napade, ali ne štite mozak ukoliko se oni pojave. Ova specijalna vrsta estrogena mogla bi to da promeni. Hormon je takodje obećavajući zato što ne uzrokuje rak. Zabrinutosti zbog raka ograničile su upotrebu drugih estrogena u tretiranju bolesti.

«Koristili smo posebni estrogen koji vezuje odredjeni receptor kako ne bi uzrokovao rak dojke. To bi značilo da bi veoma visoke doze mogle da se daju, a da ne bude uticaja na grudi. Čitava ideja je kapitalizovati dobrobiti estrogena i minimalizovanje bilo kakvih sporednih efekata».

A, a ti dobri efekti možda nisu ograničeni samo na multipleks sklerozu. Istraživači već razmatraju tu vrstu estrogena kao oružje protiv degenaracije mozga izazvane ostalim bolestima, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Izvor: VOA News
Evidentirano
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #18 : Veljača 23, 2008, 23:47 »

Na žalost, jedan od sigurnijih "okidača" za novi relaps je STRES. Prilažem sledeći tekst.

Evo DESET JEDNOSTAVNIH NAČINA da smanjite opterecenje stresom:

1. Unesite strukturu u svoj zivot, napravite fleksibilan raspored i
drzite ga se!

Ako patite od prekomernog stresa, funkcija vaseg bioloskog sata je poremecena. Resetovanje vaseg bioloskog casovnika je vitalno ako zelite da se osecate dobro, spavate mirno, i probudite se odmorni. Zadajte sebi vreme za budjenje i zaspivanje i drzite se tog vremena! Ovo pravi referentni okvir za vas bioloski casovnik. Trebace vam dve ili tri nedelje da sinhronizujete vas telesni sat sa vasim rasporedom. DRZITE SE VASEG RASPREDA DISCIPLINOVANO! Ovaj metod SIGURNO funkcionise.

Ali sta ako legnem u 10 uvece i ne mogu da zaspim, pitate se? Ili sta ako zaspim i budim se nocu?!

Problemi sa spavanjem jedan su od glavnih znakova prekomernog stresa. Kada prestane da radi bioloski sat, mozete imati problema sa nesanicom, ili suprotno – sa prekomernom pospanoscu; sve zavisi u kojoj fazi je bio sat kada je prestao da radi: u fazi budnosti ili spavnja.
Ne ocekujte da se rese vasi problemi sa spavanjem dok se ne resetuje bioloski sat. Zadajte sebi razumno vreme za usnivanje i budjenje. Cinite sve sto mozete da se drzite ovog vremena. Kako se spusta vas nivo stresa, pocece da radi vas bioloski sat i naravnace se na vreme koje ste odredili za san i budnost. Zapamtite da proces traje izmedju dve i tri nedelje, i drzite se cvrsto svog rasporeda.
A sta ako legnem na vreme i lezim budan satima?!

Ako posle 45 minuta i dalje ne mozete da spavate, ustanite i citajte knjigu ili radite nesto po kuci: pre ili kasnije prispavace vam se i zaspacete. Bez obzira na to, nastavite da lezete uvek u isto zadato vreme, i da se budite u predvidjeno vreme bez obzira kad ste zaspali. Telesni sat ce se naravnati u roku od dve do tri nedelje. Uporno pokusavajte da smanjite nivo stresa kolko god je moguce.

2. Dajte sebi odmor!

Morate dati svom telu adekvatno vreme da se obnavlja i regenerise ‘srecne mesindzere’. Ako imate simptome prekomernog stresa: umor, bolove, nervozu, probleme sa snom, nedostatak volje i entuzijazma za zivot, depresiju…..dajte telu sansu da se izleci!

Svakog jutra napravite temeljan spisak (po redosledu vaznosti) svega sto zelite/morate da uradite u toku dana…..

….A ONDA PRESAVIJTE PAPIR NA POLA I ODCEPITE DONJI DEO LISTE!

3. Olaksajte teret socijalnog angazovanja

Prepustite nekom drugom da ove godine sprema porodicnu veceru za slavu, pustite nekog drugog da spremi rucak za porodicu, ili jednostavno napravite svedski sto sa papirnim tanjirima; recite posetiocima iz drugog grada (koji uvek ocekuju da prenoce kod vas) da vas zovu “cim se smeste u hotel”! Smanjite broj nocnih izlazaka

RECITE “NE!” MNOGO CESCE NEGO DO SAD DRUGIMA KOJI POLAZU PRAVO NA VASE VREME!

4. Odlozite praveljenje velikih promena u vasem zivotnom okruzenju

Zapamtite, PROMENA JE STRES. Opustite se, odlozite velika pomeranja i promene za neko vreme, odlozite krecenje stana i hoblovanje parketa. Ako ste u situaciji kada je neophodno smanjiti nivo stresa u zivotu – velike promene u zivotnom okruzenju su nesto sto vam nije potrebno. Odlozite ih. Zidovi nece pobeci, a vase telo ce vam biti zahvalno!

5. Smanjite broj sati koji provodite u poslu ili u skoli

Ako ste ‘radoholik’ ili ‘skoloholik’ neophodno je da smanjite energetski odliv koji namecete svome telu. Rad ili skola vise od 40 sati nedeljno u znacajnoj meri pridodaje nivou stresa koji nosite.

UZMITE SLOBODAN DAN!

6. Dijetetski rezim za prekomerni stres

Produkcija Serotonina u mozgu, jednog od ‘srecnih mesindzera’ veoma je zavisna od vasih dijetetskih navika. Vise povrca u ishrani moze podici nivo Serotoninske produkcije. Ovo povecanje uslovljeno je vecom absorbcijom aminokiseline L-Triptofana. Meso takodje sadrzi ovu AK ali kad jedete meso L-Triptofan mora da se takmici sa mnogim drugim aminokiselinama za absorbciju, te je konacan rezultat bolja absorbcija L-Triptofana ukoliko ga dobijate iz povrca.
Drugim recima – jedite OBAVEZNO salatu sa obrokom!

Takodje, uzimajte dovoljno minerala i vitamina. Mozete se posluziti i multivitaminskim preparatima od kojih je dovoljno uzimati jednu tabletu dnevno.

7. Smanjite unos podizaca

Da bi ste smanjili unos podizaca, uklonite ih iz kuce ili drugog okruzenja gde vas mogu mamiti i gde su vam na dohvat ruke. Ne zaboravite fijoku stola na poslu i pretinac u kolima.

8. Izbegavajte alergijske reakcije.

Za neke od nas alergije su ogroman izvor stresa na organizam. Ukoliko vam je poznat okidac vase alergije gledajte da ga izbegnete po svaku cenu.

9. Pocnite da se bavite rekreacijom i uzivajte u njoj – odmorite svoj um!

Po mogucstvu bavite se necim sto vas dovodi u kontakt sa drugim ljudima (grupni sport, aerobik, ples…). Vrednost takve rekreacije 3 puta nedeljno po 20 minuta do dva sata ne moze bit DOVOLJNO naglasena! Fizicka aktivnost u kojoj uzivate automatski uvecava broj ‘srecnih mesindzera’ kontinuirano, lagano i trajno – momentalno cete se osecati bolje. Vezbanje ima i drugi povoljan efekat: vecina ljudi dok vezba NE BRINE. Nervne celije se u pravom smislu reci ODMARAJU, cime im se daje mogucnost da obnove svoje depoe ‘srecnih mesindzera’, kako bi sledeci put kada je potrebno mogle normalno funkcionisati!

Postoje i drugi nacini da odmorite um: igranje, slusanje muzike ili sviranje, citanje, rucni rad, meditacija, biofidbek i autogeni trening takodje oslobadjaju od stresa Bilo koja aktivnost koja koncentrise vasu paznju na nesto sto nisu zivotni problemi, pomocice vam da ‘odmorite svoj um’. Ovo odmara deo mozga koji se bavi resavanjem problema i omogucava mu da regenerise ‘srecne mesindzere’.


10. Prestanite da koristite spustace

Anksiolitici koji se nekriticno koriste bez saveta i saradnje sa lekarom sprecice vase telo da obnovi svoje ‘srecne mesindzere’. Njih treba po mogucstvu potpuno izbegavati ili ih uzimati samo po preporuci lekara i po planu lecenja. Smanjenjem nivoa stresa, stabilizacijom secera u krvi, poboljsanjem dijetetskih navika, i fizickom aktivnoscu shvaticete da vam anksiolitici i sedativi nisu neophodni.
Pre prekida bilo kojih prepisanih lekova naravno neophodno je konsultovati vaseg lekara. Kao sto nije preporucljivo uzimati lekove na svoju ruku, jednako nije preporucljivo ni obustavljati lekove na svoju ruku. Nagli prekid uzimanja ovih lekova moze vas dovesti u stanje apstinencijalne krize ukoliko ste razvili naviku na njih, i do pogorsanja simptoma zbog kojih ste ih poceli uzimati na prvom mestu.
Evidentirano
Fortuna
ex-staff
Profesionalac
*****

Karma: +867/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 1064

Thank You
-Given: 0
-Receive: 19Awards
« Odgovor #19 : Ožujak 05, 2008, 15:35 »

ja sam prije par miseci cula na vjestima u svedskoj da je pronaden ljek koji zaustavlja daljenje prosirenje bolesti a pronasli su ga strucnjaci iz bosne, srbije i sa kosova ( mislim da se cak i zove nekako tako da je kosovo spomenuto).
Evidentirano

Vatam zjake i pakiram ih u boce i tetrapak.

Kad imaš sve, ne vidiš ništa, progledaš tek kad nemaš ništa.
Sklerozica
Piskaralo
***

Karma: +80/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 246

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #20 : Travanj 12, 2008, 00:02 »

Mislim da je Bosna u pitanju ali bi valjalo kada bi nam našla tu vest.
Evidentirano
Moviefreak
Početnik
*

Karma: +15/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 41

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #21 : Travanj 20, 2008, 18:37 »

Javite se s pitanjima koja imate vezana za MS.
Buduci da sam i sama u LIMBOLANDU iscekivanja dijagnoze puna sam pitanja. Mnogo sam istrazivala na ovu temu i postavit cu neke postove s engleskih stranica a koliko budem mogla i prevest cu sve sto bi vas moglo zanimati o MS.
Evidentirano
Moviefreak
Početnik
*

Karma: +15/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 41

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #22 : Travanj 20, 2008, 18:39 »

http://www.mssociety.org.uk/just_diagnosed_pathway/

odlican link za novo dijagnosticirane - na engleskom je
dat cu si truda i prevest cu
Evidentirano
Moviefreak
Početnik
*

Karma: +15/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 41

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #23 : Travanj 20, 2008, 19:09 »

Multiplu sklerozu nije lako dijagnosticirati. Ne postoji određeni test kojim bi se bolest mogla nepobitno dokazati, kao što ne postoji i karakterističan simptom bolesti. Dijagnostika multple skleroze mora početi detaljnim uzimanjem anamneze tj. povijesti bolesti i kliničkim pregledom bolesnika. Nakon toga je potrebno učiniti laboratorijske testove da se isključe drugi mogući uzroci simptoma.

Od karakterističnih pretraga kojima se dokazuje bolest svakako su: analiza cerebrospinalnog likvora, evocirani moždani potencijali, magnetska rezonanca mozga i vratne, a po potrebi i cijele kralješnice.

Lumbalnom punkcijom dobijemo cerebrospinalni likvor koji je za dijagnostiku multiple skleroze najznačajniji, budući se njegovom analizom mogu identificirati stanice koje se u njemu nalaze te bjelančevine. U 3/4 bolesnika nalazi se blago povišenje limfocita, tipičan je nalaz plazma stanica u likvoru kojih nema u likvoru zdravih osoba, te umjereno povećanje bjelančevina, osobito gama-globulina IgG, čije relativno povećanje među likvorskim proteinima upućuje na njegovo stvaranje u samom središnjem živčanom sustavu, što je karakteristično za multiplu sklerozu.

Evociranim moždanim potencijalima (vidni, slušni, somatosenzorni) ispituje se funkcija pogođenih putova, njima se može dokumentirati prostorna razasutost lezija i dobiti jasniji uvid u tijek bolesti.

Danas je nezaobilazna magnetska rezonanca, budući se njome mogu vizualizirati područja upale i demijelinizacije u mozgu i kralješničkoj moždini, mjeriti njihova veličina i broj, procjenjivati svježina oštećenja.

Evidentirano
Moviefreak
Početnik
*

Karma: +15/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 41

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #24 : Travanj 20, 2008, 19:11 »

SIMPTOMI

Rani simptomi multiple skleroze su obični i blagi simptomi, zbog kojih osoba najčešće i ne traži medicinsku pomoć, ili ne potraži mišljenje specijaliste, a sami simptomi dođu i prođu, te mi ponekad tek u drugoj ataci bolesti anamnestički uspijemo iz pacijenta izvući podatak da je npr.prošlog proljeća bilo neko zamagljenje desnog oka, koje je spontano prošlo kroz par dana... Isto tako i druge bolesti nervnog sistema mogu imati slične simptome , te tek pravilnim pristupomi praćenjem ovih pacijenata mi postavljamo dijagnozu, koja se ni u kom slučaju ne postavlja već pri prvom posjetu neurologu - ne postoji jednostavan samo jedan nalaz ili test koji će definitivno potvrditi ili isključiti MS.Budući da se MS na svakoj osobi drugačije odražava, teško je predskazati kako će se ponašati u budućnosti. MS nas često iznenađuje činjenicom da se bolest pogoršava, poboljšava ili smiruje. Neki ljudi mogu imati blag oblik bolesti, iako se mogu uvijek osjećati umorno ili slabo. I nikada ne moraju imati druge simptome. Ponekad bolesnik može patiti od težeg oblika bolesti ili mu se MS može pogoršati. Kad se simptomi pogoršaju, to se naziva "napadaj","epizoda" ili "pogoršanje". Može potrajati dan ili dva, ili duže, ponekad primora bolesnika i da bude u krevetu ili će čak zatrebati kolica,štap ili štake.Ponekad izgleda kao da se bolest poboljšava i simptomi praktički nestaju. To se naziva "remisija", i može potrajati i nekoliko tjedana ili godina. Budući da je MS tako nepredvidiva važno jer znati razvrstati osjećaje povezane s njom, jer različiti osjećaji mogu doći i nestati zajedno sa simptomima. Važno ih je podijeliti sa svojim okolinom, ponekad i svojim liječnikom...MS je bolest koja čovjeka čini frustriranim, već samim time što je unijela drastične promjene u ljude i njihove obitelji. Strah, tuga,ljutnja i sram samo su dio svih onih faza kroz koje ćete prolaziti i vi i vaša obitelj nakon postavljanja dijagnoze, s njima se treba nositi, ali treba i priznati trenutak kada taj teret postane pretežak, i kada treba potražiti pomoć.

Evidentirano
 Str: [1] 2 3   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Forum-OPP | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.883 sekundi uz 26 upita.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 3: index.croatian-utf8 (default), Modifications.croatian-utf8 (default), HidePost.croatian-utf8 (default).
Files included: 15 - 616KB. (show)
Cache hits: 16: 0.00098s for 77782 bytes (show)
Queries used: 26.

[show queries]