KEMOTERAPIJA - iskustva jednog pacijenta

<< < (3/34) > >>

DaNiel:
Nastavak Moje priče - što je to PET-scan test?

POZITRONSKA ENISIJSKA TOMOGRAFIJA (PET)

Uvod
Pozitronska emisijska tomografija (PET) cijelog tijela radi se pomoću fluor-18 fluor deoksi glukoze (FDG), radioaktivne tvari koja se ponaša poput obične glukoze (šećera u krvi) i nakuplja se u svim dijelovima tijela koji pojačano troše energiju (mozak, srce, različiti tumori). Kada EDG uđe u tkivo, on ostaje unutar njega i daje signal o pojačanom metabolizmu u tom dijelu organizma. Taj signal (umjereno zračenje) se registrira pomoću posebne kamere i tako se dobija trodimenzionalna slika organizma i podaci o mogućoj aktivnosti tumora bilo gdje u organizmu. To su korisni podaci za prognozu bolesti.
Pretraga nema nuspojava, jedino se izbjegava kod trudnica zbog mogućeg ozračenja ploda.
Važno je prije dolaska na test biti natašte barem 6 sati prije iniciranja FDG. Možete piti samo vodu bez šećera. Istodobno započinje infuzija 250 ml fiziološke otopine.
Sveukupno trajanje pretrage je oko 2 sata. Za cijelo to vrijeme važno je mirno ležati, jer svaki mišićni rad uzrokuje nakupljanje FDG u mišićima., što može smetati pri interpretaciji nalaza. Manja odstupanja od satnice mogu nastupiti zbog problema s isporukom FDG (doprema se neposredno prije ispitivanja iz Austrije)...
... Podaci dobijeni ovom pretragom će se uspoređivati s drugim dijagnostičkim metodama te će se vrjednovati njena korist pri utvrđivanju stvarnog stanja bolesti.
Ako nemate dodatno osiguranje, plaćate participaciju od 1.423 kn. Dodatno osiguranje košta 40 kn mjesečno.
Nalaz će biti dovršen dan poslije testa.

Opis testa (moji dojmovi)
Ukratko - pacijentu je metoda s opuštenim i mirnim ležanjem na neudobnom tvrdom i ravnom ležaju jako neugodna. Prvih 60 minuta od ubrizgavanja FDG i infuzije želio sam biti opušten, ali se javljaju bolovi u križima i bedrima isključivo zbog neugodnog ležanja, te preniskog jastuka. Ubrizgani diuretik zahtijeva da kod mokrenja ponesete svoju infuziju u WC pri mokrenju, što sam u interesu testa trpio do isključenja infuzije. Poslije jednog mokrenja izdržao sam dva skeniranja po 30 minuta uz prateće neugodnosti zbog neudobnog ležaja, koje sam već opisao.

Preliminarni rezultat testa
U mom slučaju jedina dostupna informacija o preliminarnom rezultatu testa je: "postoji nešto malo u području lijevog plućnog krila, detaljnije tek u nalazu".

Moj savjet pacijentima
Ponesite jastuk koji vam odgovara za mirno ležanje 60+30+30 minuta, te neki ergonomski uski umetak za ležanje na leđima.

Pitanja meni
Možete mi ih slobodno postaviti, odgovorit ću ako budem znao odgovor. Imajte u vidu da nisam liječnik, već obični pacijent - više informacija možete dobiti od specijalista.

U uvjerenju da ova informacija može koristiti drugim pacijentima, pozdravljam vas.
DaNiel

lu:
Uh toliko dugo mirno ležati bez pomaka? :O Baš kad zbaš da nešto ne smiješ napraviti onda je još teže! :vruće Ne sviđa mi se ovo "nešto malo" na plućima. Jesi li razmišljao o alternativi uz sve ovo? npr.: http://www.forum-opp.com/index.php?topic=10465.msg284823#new

DaNiel:
Citat: lu - Lipanj 05, 2008, 08:53

Uh toliko dugo mirno ležati bez pomaka? :O Baš kad zbaš da nešto ne smiješ napraviti onda je još teže! :vruće Ne sviđa mi se ovo "nešto malo" na plućima. Jesi li razmišljao o alternativi uz sve ovo? npr.: http://www.forum-opp.com/index.php?topic=10465.msg284823#new


Pojam "homeopatija" nije mi jasan.
Kemoterapija je plod timskog rada znanstvenika, imam puno povjerenje u mog onkologa i njegov tim. U razgovoru sam mu spomenuo kako bih želio znati da li su u tijeku klinički opiti na ljudima glede nekog pripravka za kemoterapiju, kojega bi mi on mogao preporučiti kod liječenja mog oboljenja. Vjerojatno u toj fazi opita nema informacija o ev. mogućim štetnim nus-pojavama, pa treba dobro razmisliti i odvagnuti razloge za i protiv. Još nisam dobio povratnu informaciju (odgovor na moje pitanje), pa za sada nemam ni dilema glede pripravaka u nastavku kemoterapije.
Nisam sklon alternativnoj medicini, mislim da ona samo ulijeva novu nadu pacijentu i da upravo na samopoticanju pacijenta k izlječenju može pomoći. To isto je odavno poznato (potreban je optimizam umjesto pesimizma oboljelog) u što sam se uvjerio i iz poruke jučer pročitane na plakatu unutar ulaznog hola u Ortopedsku kliniku. Poruka glasi: "S osmjehom na liječenje!"

Ako nalaz jučerašnjeg PET-Scan teksta pokaže jedino žarište sarkoma u području lijevog plućnog krila, vjerojatno će mi moj onkolog ponuditi alternative:
1. Kirurško otklanjanje ostatka sarkoma
2. Nastavak kemoterapije sa ili bez zračenja oboljelog tkiva.
Ovo je samo moja pretpostavka. Javit ću se ponovno i opisati dalja moja iskustva.

Ako netko ima iskustava u svezi sa zračenjem tkiva oboljelog od synovio sarkoma, molim da ih prenese ovdje. Uporabljiva su (ali manje) iskustva drugih pacijenata za ostale sarkome (negdje sam napisao da u RH od sarkoma oboli oko 200 ljudi godišnje).

Unaprijed zahvaljujem na svakom iskustvu i savjetu. 

DaNiel:

Nastavak Moje priče - nalaz PET-Scan testa

Danas je dobijen nalaz Pozitronske emisijske tomografije (PET):
Patološko nakupljanje aktivnosti nalazi se u gornjoj trećini lijevog pluća sprijeda te u bazi lijevog pluća sprijeda i straga.
Mišljenje:
Nalaz upućuje na aktivnu bolest u opisanim lokacijama. Slike u prilogu.
Sutra namjeravam nalaz i slike faksirati svom onkologu. Spreman sam prihvatiti vađenje dijela ili cijelog plućnog krila (teže je bilo odlučiti se na amputaciju šake, ali - što je nužno, ne može se izbjeći).
Noćas putujem doma, oko 500 km od Zagreba. I dalje sam optimist.

Ako netko ima iskustava u kirurškom uklanjanju dijela ili cijelog plućnog krila, molim da to napiše ovdje.

Pozdrav svima.

lu:
Žao mi je, DaNiele zbog nalaza! :grli I žao mi je što odbijaš pokušati sa drugim načinima liječenja koji ne moraju isključivati službenu medicinu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica