Zimnica

(1/13) > >>

Ksan:


Zaliha hrane koja se još od drevnih vremena ostavlja za zimu kada nam svo voće i povrće nije dostupno.

Iako se danas svježe i konzervirano voće i povrće može naći u trgovinama tijekom cijele godine, priprema zimnice još uvijek je duboko ukorijenjen običaj u našim krajevima. Tradicija, ljubav i posebni rituali prilikom pripreme zimnice sastavni su dio svakog dobrog obiteljskog recepta.

Povrće za zimnicu najčešće se ukuhava u slanome ili kiselome naljevu, ukiseljava u octu ili soli, rjeđe suši, sve češće zamrzava, a ne treba zaboraviti ni vrlo zanimljive prerađevine uobičajene za voće - sokove ili pekmeze, marmalade te izrazito popularno sušeno voće.

Evo nekoliko vrijednih savjeta za pripremu zimnice:

Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo.

Plodove ne uzimajte poslije kiše jer su tada vodeniji (posebice voće).

Staklenke dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte.

Voću i povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako bi očuvali što više vrijednih sastojaka.

Upotrebljavate li dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla.

Ako je pekmez ili džem prerijedak, prekuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pekmez ili džem pregust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte.

Raznovrsni začini poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit će vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva.

Kako bi spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu.

Staklenke je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom.

Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhu, zračnu i tamnu mjestu.


gastro.hr

Ksan:
Turšija

Sastojci

10 l vode
3 l octa (običnog)
0,5 kg šećera
25 dag soli
vrećica vinobrana

po želji zdravo povrće, zelena rajčica, sve vrste paprike, krastavci, lučice, karfiol i drugo.

Priprema:

Oprati povrće, ne rezati paprike, niti rajčicu, sve ostaviti cijelo, lučice očistiti, vodu i sve pomiješati i dobro promiješati (ne kuhati) da se otopi sol i šećer, dodati vinobran. U posudu po želji poslagati povrće i preliti sa smjesom. (može se kiseliti u plasticnim kantama sa poklopcem, u kacama, u staklenkama ili drugim posudama.) Povrće mora biti dobro pritisnuto  i da je skroz prekriveno sa vodom. Nakon 4-6 tjedana imat ćete prekrasno kiselo povrće. Turšija je način kako možete iskoristiti sve ono što Vam je ostalo u vrtu!

Ksan:
Ukiseljene pečene paprike

Sastojci

za 2 tegle od 1 litre:
paprike narezane na ploške
7,5 dl maslinovog ulja
1 žličica soli
1 grančica ružmarina
par listića kadulje
8 češnjeva češnjaka
1,25 dl bijelog vinskog octa
2,5 dl prirodnog jabučnog octa
ulje za prženje
2 staklenke od 1 litre


Priprema

Oprane i očišćene paprike narezite na šire ploške. Pomiješajte maslinovo ulje sa solju, ružmarinom, kaduljom i oguljenim česnjakom pa ga postepeno zagrijavajte do oko 90°C. Ohladite i na jako ugrijanome ulju u tavi brzo i jako  popržite narezane paprike. Zalijte ih s obje vrste octa, zatim paprike i ocat rasporedite u pripremljene staklenke. Dopunite ih mlakim uljem i odmah zatvorite.

Ksan:
Kiseli krastavci

Sastojci

5 kg krastavaca za kiseljenje
preljev:
2 litre vode
1 litra alkoholnog octa
6 žlica soli
5 žlica šećera
papar u zrnu

Priprema

Sastojke za preljev prokuhati (količina je dovoljna za oko 5 kg ) ohladiti i dodati konzervans. Za spremanje krastavaca pripremiti tegle koje se mogu hermetički zatvoriti. Krastavce dobro oprati i ocijediti ( najbolje ih je ostaviti da se osuše na krpi ). Za spremanje zimnice najbolje je birati krastavce dužine 5 - 9 centimetara. Pažljivo poslagati krastavce u tegle pazeći da ostne što je moguće manje mjesta između krastavaca, ali da se krastavci ne zdrobe. Dodati kopra i zaliti hladnim preljevom da su krastavci skroz prekriveni.
Tegle hermetički zatvoriti. Na šporetu pripremiti posudu i u nju poslagati tegle sa krastavcima te naliti vode u posudu da vode bude do tri četvrtine visine tegli. Grijati na jačoj vatri dok se u teglama ne počnu pojavljivari mjehurići. Ugasiti vatru i pustiti da se sve postepeno ohladi. Krastavci su upotrebljivi za jelo kada odstoje u teglama barem mjesec dana. 

Ksan:
Kisele paprike

Sastojci

5 kg očišćenih paprika ( žutih babura )
preljev:
2 litre vode
1 litra alkoholnog octa
6 žlica soli
5 žlica šećera
papar u zrnu

Priprema

paprike treba prvo dobro oprati i ocijediti ( najbolje ih je ostaviti da se osuše na krpi ) i onda isjeći peteljku i sjenemke, a papriku izrezati u uzdužne ploške širine 4 do 5 centimetara. Sve sastojke za preljev prokuhati ohladiti i dodati konzervansa za 5 kg ( prema uputama sa vrećice. Za spremanje paprika treba pripremiti tegle koje se mogu hermetički zatvoriti.  Pažljivo poslagati  ploške paprika u tegle pazeći da ostne što je moguće manje mjesta između njih, ali da se ne zdrobe ili polome. Dodati kopra i zaliti hladnim preljevom da su ploške paprika  skroz prekrivene.
Tegle zatim hermetički zatvoriti. Na šporetu pripremiti posudu i u nju poslagati tegle sa paprikama te naliti vode u posudu da vode bude do tri četvrtine visine tegli. Grijati na jačoj vatri dok se u teglama ne počnu pojavljivari mjehurići. Ugasiti vatru i ostaviti da se sve postepeno ohladi. Kisele paprike su upotrebljive za jelo kada odstoje u teglama barem mjesec dana.
 

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica