Forum-OPP
Svibanj 22, 2018, 20:43 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
   Forum   Pomoć KONTAKT Igre Pravila Contact Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Osteoporoza-Tihi neprijatelj !! Dječja osteoporoza?!?  (Posjeta: 26557 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« : Studeni 12, 2008, 23:42 »

Jednom mi je draga osoba preporučila da napišem nešto o osciliranju nalaza vezanih uz Osteoporozu.
Nisam neki stručnjak ali bih vas kao osoba upoznata sa tom bolešću voljela približiti mjerama opreza i nekim stvarima koje možda niste znali a ipak postoji.

Dakle ukratko-
Osteoporoza je kronična,sistemska progresivna bolest koštanog sustava,karakterizirana smanjenom gustočom kosti i promjenama mikroarhitekture,što uzrokuje povećanu lomljivost kosti i sklonost prijelomima na minimalnu traumu.

Osteoporozu dijelimo na Primarnu (postmenopauzalnu i Senilnu) te Sekundarnu,koju nalazimo kod kroničnih bolesti,zbog primjene lijekova ili kao posljedicu promjene načina života...

Osteopenija ili preklinička osteoporoza označuje smanjenje koštane mase ali bez kliničkih simptoma.

Polazeći od alarmantnih brojčanih podataka vezanih uz osteoporozu, postavlja se pitanje što se krije iza epidemije osteoporoze. Je li riječ o modernoj pojavi koja se prije može pripisati prehrani i načinu života ili starenju i smanjivanju razine estrogena nakon menopauze? Zašto ne postoje nikakvi simptomi? Kako možete znati bolujete li od osteoporoze? Kako možete poboljšati zdravlje kostiju? Zašto su prehrana i tjelovježba vrlo važne? 
                                                                         Dr. Marilyn Glenville

Za razliku od pretpostavke da je osteoporoza opasna samo za starije žene, a katkad i muškarce, najviše su zapravo ugrožene djevojke sljedećeg naraštaja, od kojih mnoge, zbog načina života, do 25. godine neće dosegnuti vršnu koštanu gustoću. Naime, moderan način života vrlo često uključuje ovisnost o duhanu, nedostatak tjelovježbe, lošu prehranu i različite dijete.

Najčešća metabolička bolest,koja se očituje propadanjem kostiju,zbog svoje učestalosti među ženama iznad 50. godine života nazvana je epidemijom trećeg tisućljeća.
No,Osteoporoza ne zaobilazi niti djecu,međutim često je neprepoznata,a pojedini liječnici suočavaju se sa problemom terapije jer djeca dobivaju lijek preko recepta za baku ili majku (dr. Harjaček  08.11.2006. za Jutarnji List).

U Hrvatskoj ova bolest nije niti evidentirana kao dječja,a lijekovi za osteoporozu nisu indicirani za primjenu kod djece.

Problemi vezani uz dječju osteoporozu širokog su spektra,oni sežu od nerazumjevanja okoline do nefunkcioniranja sustava.Naime,sustav uopće ne prepoznaje da djeca mogu oboljeti od Osteoporoze.
Liječnici opće prakse šalju dijete oboljelo od osteoporoze na komisiju jer ne znaju što bi drugo poduzeli.Kako ih komisija redovito odbija,roditelji im se vračaju i preklinju za pomoć.U takvoj situaciji jedino što mogu napraviti jest prevariti sustav i napisati recept koji glasi na majku ili baku.No,to su spremni tek rijetki liječnici jer na taj način smanjuju vlastiti buđet za druge pacijente.
Ako liječnik procijeni da je lijek djetetu neophodan,može ga propisati mimo navedenog u indikacijama.To je tzv. "Off label primjena",no većina liječnika ipak to ne radi jer u tom slučaju lijekove propisuju isključivo na svoju odgovornost.

Evidentirano

lu
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +27392/-11
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 90249

Thank You
-Given: 1664
-Receive: 797Awards
« Odgovor #1 : Studeni 12, 2008, 23:52 »

Ne možeš vjerovati šta si sve dozvoljavaju ove liječničke komisije! : a jooj
Evidentirano

U usporedbi s onim ŠTO me okružuje ja sam mlada, a u usporedbi s onima TKO me okružuje, priznajem da sam stara.
eddy
slutty, not easy
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +18376/-29
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 37098

Thank You
-Given: 744
-Receive: 578Awards
« Odgovor #2 : Studeni 13, 2008, 01:46 »

Cass, bravo za temu. 

Nisam ni znala da se može osteoporoza pojaviti kod djece dok nisi rekla na kavi.
Neću biti od velike koristi ali se nadam da ćeš nastaviti pisati, objasniti kako život s dječjom osteoporozom izgleda u praksi, s čim se sve susrećeš i kako se liječi.
 
Evidentirano

♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #3 : Studeni 13, 2008, 11:25 »

Cass, bravo za temu. 

Nisam ni znala da se može osteoporoza pojaviti kod djece dok nisi rekla na kavi.
Neću biti od velike koristi ali se nadam da ćeš nastaviti pisati, objasniti kako život s dječjom osteoporozom izgleda u praksi, s čim se sve susrećeš i kako se liječi.
 

Hvala puno 
pisat ću dio po dio jer mi je to previše za jedan puta 

I ja sama svakodnevno imam sve više saznanja tako da kad ja saznam nešto novo napisat ću tu da i vi znate 

Evidentirano

♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #4 : Studeni 13, 2008, 11:53 »

Idemo dalje sa samim sastavom kostiju pa ću onda nešto o dijagnostici te terapiji i liječenju.

A na kraju kako to sve izgleda kad nije odrasla osoba u pitanju nego dijete.


Kost je građena od stanica, proteina i minerala. Dva su osnovna tipa stanica: osteoblasti (stanice koje izgrađuju kost) i osteoklasti (stanice koje sudjeluju u razgradnji kosti). Kalcij i fosfor najvažniji su minerali koštanog tkiva. Proteinski dio kosti u najvećoj mjeri čini kolagen.

Koštano tkivo kontinuirano se izgrađuje i razgrađuje tijekom cijelog života te se u roku od deset godina obnovi cijeli skelet. U mladosti procesi izgradnje prevladavaju nad procesima razgradnje. Vršna koštana masa postiže se između 25. i 35. godine života.

Nasljedni faktor vrlo je važan u procjeni rizika od razvoja osteoporoze, no preventivnim mjerama pojava bolesti može se znatno odgoditi, pa čak i spriječiti.

U prevenciji bolesti najvažniju ulogu imaju zdrave životne navike: pravilna prehrana i redovita fizička aktivnost.
Važan je dostatan unos kalcija i vitamina D te drugih vitamina i minerala (magnezija, fosfora i dr.).

Kalcij je sastavni dio koštanog tkiva. U kostima se nalazi u obliku dva kristala: kalcij-karbonata i kalcij-fosfata.
Dnevna potreba za kalcijem u djetinjstvu iznosi 800 mg, u adolescenciji 1200 mg, a u odrasloj dobi 1000 mg.
Namirnice koje sadrže najviše kalcija jesu mlijeko, sirevi, žumanjak i povrće. No vrlo često bolesnici ne unose dovoljne količine kalcija prehranom, odnosno najčešće ne konzumiraju dovoljne količine mlijeka i mliječnih prerađevina.
U osoba oboljelih od osteoporoze uz farmakološko liječenje (liječenje lijekovima) uvijek je potrebno osigurati dostatan unos kalcija. Za bolesnike s osteopenijom preporučuje se 1000 mg kalcija, a bolesnicima s osteoporozom potrebno je do 1500 mg kalcija na dan.

Čest uzrok nedostatka kalcija u organizmu upravo je nedostatak vitamina D, koji omogućuje normalnu apsorpciju kalcija.

Preporučena dnevna doza vitamina D za djecu, mlade i odrasle osobe iznosi 200 do 400 međunarodnih jedinica. U osoba starije dobi potrebno je dodati vitamin D3 u dnevnoj dozi od 400 do 800 međunarodnih jedinica ili pak kalcitriol, aktivni oblik vitamina D, u dnevnoj dozi od 0,25 do 0,5 µg na dan.

Umjerena fizička aktivnost omogućuje dobru pokretljivost i spretnost, čime se smanjuje rizik od nespretnih padova i prijeloma kosti.

Vrlo je važno izbjegavati sve čimbenike rizika kao što su pušenje, konzumacija alkohola i prekomjerna konzumacija crne kave te čimbenike rizika od padova (potrebna je pravilna dioptrija, dobra rasvjeta, izbjegavanje izlaska na poledicu i slično).
Evidentirano

twinkielittlestar
Moderator
Ovisnik
*****

Karma: +9095/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 15184

Thank You
-Given: 275
-Receive: 653


Kad bi svi, ljudi na svijetu...la la la...


Awards
« Odgovor #5 : Studeni 13, 2008, 13:56 »

Osteoporosis in Children
What is it?
Osteoporosis is a progressive decrease in bone density, which weakens the bones and makes them break more easily.

Who gets it?
Osteoporosis in children is a rare condition.

What causes it?
Osteoporosis in children can be caused by other medical conditions or the medications used to treat them. This is called secondary osteoporosis, and most often occurs with diseases such as juvenile rheumatoid arthritis, dermatomyositis (a skin condition), asthma, inflammatory bowel disease, hormonal disorders, and muscular dystrophy. All of these conditions are treated with corticosteroids, which have been shown to cause a decrease in bone mass. These conditions may also limit a child's physical activity, which is essential in building bone mass. Secondary osteoporosis can also be caused by anorexia nervosa, an eating disorder. Some children have genetic disorders, which are present at birth, that prevent the bones from forming properly, such as osteogenesis imperfecta (OI). When the cause of osteoporosis is unknown, it is called idiopathic juvenile osteoporosis (IJO).

What are the symptoms?
Children with osteoporosis may complain of an aching pain in their bones. Their bones break easily from a simple fall, called an atraumatic fracture. Children with osteogenesis imperfecta (OI) have bones that break very easily, with little or no trauma. Symptoms range from mild to severe, with some children suffering hundreds of fractures in their lifetime. Idiopathic juvenile osteoporosis (IJO) occurs in seemingly healthy children between the ages of 8 and 14, just before puberty begins. Symptoms include atraumatic fractures, often in the lower limbs; pain from the lower back down to the ankles; and difficulty walking. IJO usually runs a course of two to four years, then goes away without any permanent disability or growth problems.

How is it diagnosed?
Osteoporosis in children is diagnosed through a combination of symptoms, a physical examination, and bone x-rays. Some screening methods used to measure bone density in adults can also be used in children, such as a technique called heel ultrasound. These types of techniques can be useful in monitoring bone density in children who are at risk for developing osteoporosis because of existing medical conditions.

What is the treatment?
Secondary osteoporosis is treated by effectively treating the underlying medical condition and monitoring the amount of medication given to treat the condition. Your doctor will make sure the smallest effective dose is prescribed, or that an alternative medication is used if possible. Osteogenesis imperfecta (OI) and idiopathic juvenile osteoporosis (IJO) are treated by protecting the spine and other bones from fracture.

Self-care tips
Strong bones need calcium to grow. The best source of calcium for children is low-fat dairy products, such as milk, cheese, and yogurt. Other foods that are rich in calcium include tofu, fortified soy milk, broccoli, and dark, leafy greens. Calcium-fortified orange juice is also a great source of calcium if your child will not drink milk.

http://www.hmc.psu.edu/childrens/healthinfo/o/osteoporosis.htm
Kopiram ovo sa weba ali bi bilo dobro kad bi netko ovo znao dobro prevesti sa engleskog. Bojim se da ja ne bih uspjela. Ako ne stigne nitko prije mene, stavit ću s vremenom svoj prijevod.
« Zadnja izmjena: Studeni 13, 2008, 14:00 twinkielittlestar » Evidentirano

I am a little   Ne mogu vas navući da dođete ali vas mogu natjerat da odete!  
♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #6 : Studeni 13, 2008, 14:08 »

Hvala Twinkie    mislim da se ne treba prevoditi jer će većina toga biti napisano u mojim narednim postovima ali ako ima netko nešto za dodati bit ću zahvalna na dopunama 

Pisala sam u txt jer mi šteka net pa ću samo kopirati

ZNAKOVI BOLESTI
Osteoporoza obično ne pokazuje nikakve simptome dok ne dode do prijeloma.
Postupno se smanjuje tjelesna visina (za 1,5 cm ili vise) praćena pognutim držanjem, odnosno kralježnica se deformira savijajući se prema naprijed (staračka kifoza), zbog postupnog urušavanja trupova kralješaka koji popuštaju pod težinom tijela budući da su izgubili čvrstoću. Postupnim urušavanjem kralješnice dolazi do bolova, a zbog deformacije se ubrzavaju fiziološki degenerativni procesi zglobova kralješnice čime se dalje pojačava bolnost. Pojava iznenadne boli u leđima može biti znak kompresivnog prijeloma kralješka. Iako bolest zahvaća sve kosti, najčešće dolazi do prijeloma ručnih zglobova ili kukova i to nakon neznatne traume, što nazivamo tzv. patološkim prijelomom. Najteža komplikacija osteoporoze je prijelom vrata bedrene kosti (kuka). U starijih osoba prijelomi kuka mogu biti osobito opasni, jer duga nepokretnost tijekom liječenja često dovodi do nastanka krvnih ugrušaka ili upale pluća. Unutar godinu dana nakon prijeloma kuka 15-18 % osoba umire od posljedica prijeloma, a od ostalih, čak 2/3 osoba ima manji ili veći stupanj trajnog invaliditeta.

DIJAGNOSTIČKI POSTUPCI
Na osteoporozu će liječnik posumnjati već na temelju anamneze i detaljnog kliničkog pregleda bolesnika. Laboratorijskom obradom uzoraka krvi i urina analizira se vrsta metaboličkih promjena, te utvrđuje možebitno postojanje drugih bolesti koje uzrokuju osteoporozu. Rendgenskom snimkom zbog prijeloma ili bolesti može se slučajno dijagnosticirati osteoporoza, međutim obična rendgenska snimka neće otkriti gubitak kosti dok se ne izgubi barem 20-30% koštane mase, a to ograničava korisnost rendgenske snimke u ranom otkrivanju bolesti.
Najtočnija i općeprihvaćena metoda za rano otkrivanje osteoporoze je denzitometrija, metoda koja kvantitativno mjeri gustoću koštane mase a rezultat se iskazuje kao odstupanje mineralne gustoće kosti od referentnih vrijednosti za mladu populaciju. Pretraga je brza i jednostavna, a zračenje kojemu je bolesnik pri tom izložen je minimalno. Gustoća koštane mase mjeri se dogovorno na tri tipična mjesta: lumbalnoj kralješnici, vratu bedrene kosti i palčanoj kosti.
Ultrazvučna metoda mjerenja gustoće koštane masen ima značajno mjesto u prevenciji osteoporoze jer zbog svoje brzine, jednostavnosti, ekonomičnosti i bez ionskog zračenja može poslužiti za probir populacije s obzirom na rizik prijeloma.

Preporuča se da dezitometriju učine:

• žene starije od 65 godina
• žene u perimenopauzi i s čimbenicima rizika za osteoporozu
• premenopauzalne žene s višestrukim čimbenicima za osteoporozu
• muškarci s čimbenicima rizika za osteoporozu
• osobe s gubitkom visine većim od 4 cm
• osobe s prethodnim prijelomima kosti uz minimalnu traumu
• osobe kod kojih je radiološki utvrđeno smanjenje koštane mase
• osobe koje boluju od bolesti za koje se zna da izazivaju osteoporozu
• osobe liječene kortikosteroidima

--------------------------------------------------------------------------------------------

Dijagnoza i prognoza?
Više kriterija važno je u dijagnostici osteoporoze. Još 1993. godine na konferenciji u Hong Kongu utvrđeno je da su koštana masa i brzina gubitka kosti najbolji pokazatelji rizika za prijelom kosti.
Klinička procjena osteoporoze se temelji na utvrđivanju rizičnih čimbenika bolesnika kao što su dob, spol i koštana masa.
Mjerenje koštane mase je najkorisniji postupak u dijagnostici osteoporoze. Postoji nekoliko metoda, od kojih su najvažnije:
Dvoenergetska apsorpciometrija X-zraka (DXA), koja se koristi za određivanje koštane mase na kralježnici, kuku, podlaktici i cijelom tijelu
Jednofotonska apsorpciometrija (SPA) se koristi za određivanje koštane mase na perifernim dijelovima skeleta (podlaktica i peta)
Biljezi koštane pregradnje određuju brzinu gubitka kosti te imaju prognostičko značenje
Evidentirano

♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #7 : Studeni 13, 2008, 14:11 »

Nastavak

 Liječenje i prevencijaBudući da je osteoporozu teško izliječiti, preventivno ponašanje je od presudne važnosti. Prehrana, način života te pravovremeno otkrivanje bolesti i početak liječenja, temelj su uspješne prevencije i liječenja osteoporoze.
Da bi se osigurao dovoljan unos kalcija za izgradnju i očuvanje kostiju, treba jesti hranu bogatu kalcijem, vitaminom D, ne konzumirati pretjerane količine alkohola i kofeina, ne pušiti te održavati kondiciju kroz kontroliranu i redovitu fizičku aktivnost (šetnje, hodanje, vježbanje).
Ako niste alergični na mlijeko, proizvodi od nemasnog mlijeka odličan su izvor kalcija. Jedna litra kravljeg mlijeka sadrži 1250 mg kalcija što zadovoljava dnevne potrebe zdravog organizma ](1000 – 1500 mg).
Posebice je važno da djeca koja odrastaju i trudnice uzimaju dovoljno kalcija jer su to specifična radzoblja kad se stvara najveća količina koštane mase.
Nemasni jogurt, tofu s kalcijevim sulfatom, obogaćene žitarice, cvjetača, konzervirani losos s kostima i lisnato zeleno povrće kao što su kelj, prokulice i brokula također su dobri izvori kalcija.
Vitamin D dobio je naziv i “sunčani vitamin” jer UV zrake sunca potiču kolesterol u koži na pretvorbu u vitamin D koji je bitan je za apsorpciju kalcija, te osim što se stvara u koži pod utjecajem sunčeve svjetlosti nalazi i u mnogim vrstama hrane: uljima masne ribe (bakalar, grgeč, skuša, sardine, losos, tuna, inćuni) i obogaćenim mliječnim proizvodima. Dnevna doza vitamina D za održavanje normalne razine u organizmu je 600-800 IU tj. 0,5 µg aktiviranog oblika.
Neki elementi u tragovima ( magneziji, selen, bor) također su važni čimbenici u metabolizmu kostiju. Njihovi dobri izvori su: pšenične mekinje, cjelovito zrnje, grah, kakao, banane, marelice, začin curry, češnjak, riba, školjke, prokulice, sušeno voće (marelice, šljive).
Za sprečavaje naglog smanjivanja razine estrogena nakon menopauze, a time i sprečavanje osteoporoze, preporuča se ženama u postmenopauzi konzumirati više hrane s fitoestrogenima tj. tvarima koje oponašaju djelovanje estrogena kod ljudi, posebice soje i proizvode od soje, kao što je tofu i sojino mlijeko.
Nedovoljan unos kalcija i vitamina D hranom može se nadoknaditi dodatnim uzimanjem nekog od brojnih pripravaka kalcija i vitamina D koji se mogu nabaviti u ljekarnama. Medutim treba biti oprezan i prije se posavjetovati s liječnikom o izboru najboljeg preparata i dozi jer prevelike količine kalcija i vitamina D uzimane tijekom dužeg vremena mogu biti toksične, a također mogu imati negativne interakcije s drugim lijekovima.
Uz konzumiranje hrane bogate kalcijem, trebate izbjegavati namirnice koje sadrže mnogo fosfora, jer on ubrzava gubitak kosti. Da bi kalcij i fosfor pravilno djelovali, trebali bi biti prisutni u omjeru 2:1. U hranu bogatu fosforom ubrajaju se crveno meso, bezalkoholni gazirani napici te hrana s dodacima fosfora.
Ako je bolest već nastala, cilj je spriječiti prijelom kosti, dostatnim unosom kalcija i vitamina D te lijekovima koji blokiraju razgradnju kosti i potiču koštanu izgradnju. Liječenje je dugotrajno, ali već nakon 1-2 godine postiže se značajno smanjenje incidencije prijeloma kosti. Farmakoterapiju je poželjno nadopuniti kontroliranom tjelesnom aktivnošću. U slučaju nastanka komplikacija osteoporoze, odnosno nastanka fraktura, ponekad je potrebno i kirurško liječenje.
---------------------------------------------------------------------------------------------


Osnovno liječnje osteoporoze uključuje:

    * uklanjanje svih loših navika i uklanjanje čimbenika rizika
    * dostatan unos kalcija 1.000 mg - 1.500 mg, te 800 IU vitamina D3
    * zdrav način prehrane i redovita tjelesna aktivnost
    * fizikalna terapija i rehabilitacija

Osteoporoza je kronična bolest, a u liječenju osteoporoze koriste se:

    * HNL (hormonsko nadomjesno liječenje)
    * SERM (selektivni modulatori estrogenskih receptora)
    * bisfosfnati - zlatni standard u liječenju osteoporoze
    * kalcitonin
    * stroncijev ranelat
    * paratireoidni hormon
Evidentirano

twinkielittlestar
Moderator
Ovisnik
*****

Karma: +9095/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 15184

Thank You
-Given: 275
-Receive: 653


Kad bi svi, ljudi na svijetu...la la la...


Awards
« Odgovor #8 : Studeni 13, 2008, 14:12 »

Evo još nadopune sa slikama...
Evidentirano

I am a little   Ne mogu vas navući da dođete ali vas mogu natjerat da odete!  
♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #9 : Studeni 13, 2008, 14:13 »

Pošto sama imam dosta iskustva u liječenju Bisfosfonatima voljela bih vas malo upoznati sa
tim lijekom pošto jako malo ćak i doktora zna šta je to i kako se daje,a usput bih dodala neke
 stvari koje vam doktori neće reći a vezani su za taj lijek:

Bisfosfonati su zlatni standard u liječenju osteoporoze i najveći broj bolesnika liječi se upravo bisfosfonatima. Danas se zna da među bisfosfonatima postoje jasne razlike na biokemijskoj razini.
S obzirom na strukturu bisfosfonati se dijele na jednostavne, alkilirane i heterocikličke
bisfosfonate. Svaki bisfosfonat ima drugačiju kombinaciju afiniteta za mineral kosti (hidroksiapatit) i sposobnosti inhibicije enzima farnezil pirofosfatsintetaze (FPPS).

Afinitet za hidroksiapatit uvjetuje distribuciju lijeka u kosti, njegovu dostupnosti, a time i početak djelovanja lijeka. Veća sposobnost inhibicije enzima farnesil pirofosfatsintetaze u izravnoj je vezi s antifratkturnim profilom bisfosfonata.

Risedronat se odlikuje relativno umjerenim afinitetom za hidroksiapatit u odnosu na
druge bisfosfonate i mogao bi biti uzrokom ravnomjernije distribucije lijeka u kosti kao
i njegove bolje dostupnosti. Risedronat također odlikuje jaka inhibicija enzima FPPS.

Razlikama na molekularnoj razini mogu se objasniti razlike u kliničkom učinku bisfosfonata.

Kliničke studije pokazuju da je risedronat bisfosfonat pokazao statistički značajni
učinak u prevenciji vertebralnih i nevertebralnih prijeloma već nakon 6 mjeseci liječenja.
Prevencija prijeloma vrata bedrene kosti dokazana je randomiziranim kliničkim ispitivanjem HIP, a rana zaštita od prijeloma kuka upotpunjena je rezultatima iz najveceg opservacijskog ispitivanja REAL.

Bisfosfonati i dalje ostaju zlatni standard u prevenciji osteoporotičnih prijeloma, a izbor
pojedinog bisfosfonata ovisi o potrebama bolesnika.

Za uspješnu prevenciju i liječenje osteoporoze vrlo je važna edukacija bolesnika. Samo
dobro informirani i savjesni bolesnici mogu doprinjeti vlastitom zdravlju i u ovom slučaju u suradnji s liječnikom prevenirati prijelome i zadržati svoju samostalnost i neovisnost.

---------------------------------------------------------------------------------------------

E,sad-draga nam Aredi terapija  (malo o tome kako terapija bisfosfonatima utječe na razvoj djece)

Bifosfonati su sintetski analozi anorganskog pirofosfata koji se nakupljaju na površini kosti,
apsorbirani su od osteoklasta te je njihov krajnji učinak na kost antiresorptivan. Već se neko vrijeme koriste u dječjoj dobi za teže poremeća
je koštanog metabolizma (osteogenesis imperfecta, fibrozna displazija i dr.) a jasno je
pokazan njihov povoljan učinak na osteoporozu uzrokovanu kortikosteroidima. Međutim,
obzirom na njihov dug poluživot u kostima, nejasan dugoročni učinak na koštani razvoj te moguć kumulativni toksični učinak njihova se šira primjena za sada ne preporuča.
                     Dr. I. Senečić-Čala    


Sa svrhom smanjenja bolova i pojačanja strukture kosti rabe se lijekovi iz skupine bifosfonata (Aredia, Fosamax). Ovi lijekovi zaustavljaju razgradnju kostiju. Oni djeluju dok se uzimaju. Prestankom njihove uporabe kosti će ponovno pojačano biti razgrađivane. Iz toga razloga terapija Arediom bi trebala biti dugotrajna. Umjesto Aredie može se rabiti i Fosamax koji se može uzimati na usta.   
                              dr. Mladen Solarić, specijalist radioterapije


O točnom mehanizmu njihova djelovanje se još nagađa, ali najbliža teorija je inhibicija, apoptoza osteoklasta na molekularnoj razini u koje ulaze za vrijeme osteoklastične aktivnosti, čime se smanjuje koštana pregradnja. Razumijevanju toga mehanizma uvelike su pomogla brojna istraživanja Albers-Schonbergove bolesti,osteopetroze, koja se temelji na sličnim poremećajima osteoklasta. 


molekule bifosfonata se inkorporiraju u hidroksilapatitni matriks rezultirajući promjenom koštane mikrostrukture,usporavaju rast, ali i otapanje minerala kosti.  

Njihov utjecaj na čeljust, točnije sluznicu na žalost može biti kontradiktoran u obliku nuspojava koje su posljedica njihova antiangiogenetskog i apoptotičkog djelovanja na keratinocite.molekule bifosfonata se inkorporiraju u hidroksilapatitni matriks rezultirajući promjenom koštane mikrostrukture,
usporavaju rast, ali i otapanje minerala kosti.osteoblastična aktivnost pritom ostaje
očuvana pa dolazi do povećanja koštane mase. Starije generacije lijekova inhibiraju
mineralizaciju kosti,dok je kod novijih taj učinak smanjen na minimum. Takve promjene
se događaju u svim kostima, ali zbog specifičnosti čeljusnih kostiju koje su više prokrvljene od ostalih, njihove povećane dnevne aktivnosti i prisutnosti zuba okolo kojih se češće događa
koštana pregradnja, podložnije su nagomilavanju većih koncentracije lijeka i logično
većoj incidenciji nuspojava. Nuspojave u području čeljusnih kostiju u obliku osteonekroze najčešće su posljedica traumatizacije mekog i koštanog tkiva, bilo stranim tijelom ili protetskim radom, invazivnim stomatološkim zahvatom,a najčešće ekstrakcijom zuba. Prema istraživanjima rizik za
razvoj komplikacija u obliku nastanka avaskularne nekroze sluznice, osteonekroze, osteomijelitisa ili osteoradionekroze je veći kod potentnijih bifosfonata koji se ordiniraju parenteralno kao što je Aredia (pamidronat – dinatrij) i Zometa (zoledronat), a manji kod per os preparata kao što su
Pleostat (etidronat – dinatrij),Fosamax (alendronat – natrij), Actonel (risedronate) i Bonefos(klodronat – dinatrij).  
                               (Editorial) J Oral Maxillofac Surg. 2006     

----------------------------------------------------------------------------------------------

Da sad kažem svojim riječima,Aredia ima određeni način dijelovanja kao i svaki drugi lijek-kod nastanka osteoporoze smanjena je gustoča kostiju,Aredia da bi "napunila" kosti tj. pojačala pregradnju kostiju mora zaustaviti razgradnju-kod djece je problem u tome što je pregradnja kostiju važna za normalan rast i razvoj,u slučaju liječenja Aredijom rast kostiju je zaustavljen.
KAd je uzrok propadanja kostiju poznat onda se prvo ide liječiti uzrok a tek onda osteoporoza kao posljedica,a tada je liječenje same osteoporoze lakše.

Kod moje Caty nije takva situacija jer se uzrok ne zna,naime,njezin organizam sam uništava kosti,time je liječenje osteoporoze teži jer je uzrok još uvijek prisutan,nadamo se da će naći uzrok sada u 12. mjesecu kad idemo na pretrage.
Njezino stanje i nalazi denzotimetrije se mijenjaju,ovisno o količini terapije i da li je bila redovita (aredia se ne smije davati ako je prisutna bilo kakva viroza,prehlada,temperatura...)samim time ako je bila bolesna nije smjela primiti terapiju.
Zadnji nalaz denzitometrije je bio bolji,tj najbolji do sada,i terapija Aredijom je zaustavljena,ali osteoporoza će se vratiti jer sami uzrok nije otkriven.
Uz terapiju Aredijom provodimo i fizikalnu terapiju,boravak na zraku,posebna prehrana koja je napisana posebno od strane Dijetetičara s obzirom da sama dijeta za osteoporozu ne smije biti primjenjivana kod Caty radi bubrega nego treba uskladiti dijetu za bubrege i osteoporozu.
Sami život sa osteoporozom je jednostavan uz pridržavanje uputa,kad ti bakica od 60-70 godina kaže da ima osteoporozu to je kao da kaže da ju leđa bole-sasvim uobičajena situacija a i ona zna šta smije i šta ne smije.
Kod djece je problem taj što im se neke stvari ne mogu objasniti,djeca su znatiželjna i živa,sve moraju vidjeti i svugdje moraju biti (stol,stolica,police,ormari,drvo...),pogledajmo na parkove i igrališta,sve je to normalno za djecu a i za roditelje da se malo odmore,kod mene toga nema,tobogani,klackalice i ljuljačke najveći su nam neprijatelj,tamo ne idemo,a i kod kuće imaju potencijalni opasni dijelovi kuće na koju čovjek inaće ne obrača pažnju,stolica,stepenice,krevet i sve ostale visine sa koje dijete inaće pada kao malo ali sa osteoporozom je zeznuto jer i najmanji pad može uzrokovati prijelom.

U više slučajeva sam ja doktorima objašnjavala šta je Aredia i kako se daje-prima,mnogi su ostali začuđeni osteoporozom ali tu su mi papiri da mogu pokazati.
Prošle godine sam kirurgu u Klaićevoj morala objašnjavati nalaze jer je Caty usljed napadaja slomila prst.
Evidentirano

twinkielittlestar
Moderator
Ovisnik
*****

Karma: +9095/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 15184

Thank You
-Given: 275
-Receive: 653


Kad bi svi, ljudi na svijetu...la la la...


Awards
« Odgovor #10 : Studeni 13, 2008, 14:16 »

Prikaz kralježaka, normalan i zahvaćen osteoporozom


Cortical bone, the normally dense, compact bone that forms the outer part of skeletal structures, provides strength and protection. Trabecular bone is found inside the long bones, particularly at the ends, and helps to provide mechanical support, particularly within the vertebrae. In patients with osteoporosis, both cortical and trabecular bone may be affected.
Evidentirano

I am a little   Ne mogu vas navući da dođete ali vas mogu natjerat da odete!  
twinkielittlestar
Moderator
Ovisnik
*****

Karma: +9095/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 15184

Thank You
-Given: 275
-Receive: 653


Kad bi svi, ljudi na svijetu...la la la...


Awards
« Odgovor #11 : Studeni 13, 2008, 14:21 »
Za sad sam gotova sa slikama   
Evidentirano

I am a little   Ne mogu vas navući da dođete ali vas mogu natjerat da odete!  
♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #12 : Studeni 13, 2008, 14:21 »

ULTRAZVUČNI DENZITOMETARDenzitometar za mjerenje gustoče kostiju u kičmi
Evidentirano

♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #13 : Studeni 13, 2008, 14:36 »

Mjesta gdje se mjeri gustoča kostiju,
najsigurnije je ipak mjeriti na području kičme i kuka.Mjerenje gustoče kostiju u kičmi


Prosječno kretanje vrijednosti gustoče kostiju
« Zadnja izmjena: Studeni 13, 2008, 14:45 Cassidy » Evidentirano

♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #14 : Travanj 16, 2009, 21:05 »

Pa ja tu nisam dugo pisala

Da se sada malkice prisjetimo svega i vidimo u kojem smo sada stadiju

Naime...usljed nekih događanja u Klaićevoj...terapija Aredijom je obustavljena

Nalazi denzotimetrije su bolji nego prošli puta iako je nalaz ostalih važnih čimbenika ostao loš

U 9 mjesecu imamo kontrolu svih dosadašnjih pretraga-Denzitometrije,osteokalcina,crosslaps,koštani markeri i pretrage na Šalati (nefrologija) pa ćemo tada vidjeti šta i kako dalje

Uglavnom...još uvijek izbjegavamo "opasne" stvari,pazimo i tako to

Doktorica je primjetila da joj vene napokon dolaze sebi od svih mogučih uboda   dakle ako i dođe do nastavka terapije bit će lakše,bar na početku

Još uvijek idemo na fizikalnu,imamo male pauze pa opet iako je rečeno da idemo kontinuirano ova doktoresa tu u Gorici ne sluša upute specijalista   pa nas hebe na kontrole svakih 2 tjedna

Atrofija mišića je još uvijek prisutna + mišićna slabost i još uvijek prisutno napuknuće prsta koji je slomljen prije koliko ono? Mislim dvije godine
Evidentirano

mysunshine
Početnik
*

Karma: +2/-0
Offline Offline

Postova: 2

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #15 : Lipanj 01, 2009, 11:55 »

 
uopće ne znam pod koju temu da pišem.....Moja djeca kćer od 13 god,te sinovi od 10 i 14 godina  imaju osteoporozu...
  Tu dijagnozu su pokupili,onako, usput....
Počelo je s celijakijom....nastavilo se sa Ehlers-Danlos sindromom.....protkano sa astmom...
  Mislim da je dosta nabrajanja dijagnoza za početak....
Evidentirano
♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #16 : Lipanj 01, 2009, 15:30 »

 
uopće ne znam pod koju temu da pišem.....Moja djeca kćer od 13 god,te sinovi od 10 i 14 godina  imaju osteoporozu...
  Tu dijagnozu su pokupili,onako, usput....
Počelo je s celijakijom....nastavilo se sa Ehlers-Danlos sindromom.....protkano sa astmom...
  Mislim da je dosta nabrajanja dijagnoza za početak....Ajde

Napokon nisam sama  
Evidentirano

ibib82
Početnik
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Postova: 1

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #17 : Listopad 11, 2016, 10:21 »

Pozdrav! Moja cura od 11 g ima osteoporozu nalaz zadnje denzitometrije z-3.2
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Forum-OPP | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.753 sekundi uz 27 upita.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 3: index.croatian-utf8 (default), Modifications.croatian-utf8 (default), HidePost.croatian-utf8 (default).
Files included: 15 - 616KB. (show)
Cache hits: 19: 0.00000s for 76179 bytes (show)
Queries used: 27.

[show queries]