Forum-OPP
Travanj 19, 2018, 14:39 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
   Forum   Pomoć KONTAKT Igre Pravila Contact Prijava Registracija  
 Str: [1] 2   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Cerebralna paraliza  (Posjeta: 31482 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Stefana
Ovisnik
*******

Karma: +2637/-3
Offline Offline

Postova: 3209

Thank You
-Given: 24
-Receive: 3Awards
« : Prosinac 08, 2008, 13:10 »

      Cerebralna paraliza je krovni pojam za grupu neprogresivnih, često promjenjivih sindroma motoričkih poremećaja, koja nastaju zbog oštećenja ili razvojnoga poremećaja mozga u ranim fazama razvoja.
Motorički  poremećaji kod cerebralne paralize često su udruženi s poremećajima osjeta, percepcije, kognicije, komunikacije i ponašanja, epilepsije kao i sekundarnim mišično-koštanim problemima.Komentari termina i koncept:
*Trajno-definicija isključuje prolazne poremećaje, ali prepoznaje da djeca i odrasli imaju promjenjive oblike kliničkih manifestacija.
*Razvoj-motoričko oštečenje može se u razvoju djeteta manifestirat vrlo rano, obično prije 18 mjeseci, s usporenim ili aberantnim motoričkim progresom, kojemu su često pridružene druge neurorazvojne i funkcionalne poteškoće.
*Pokret i položaj-abnormalna, gruba i fina motorička funkcija bit su cerebralne paralize. Motorički problemi mogu dovesti do poteškoća u hodanju,nju i gutanju, koordiniranju očnim pokretima, artikulaciji govora, mišično-koštanim funkcijama kao i do sekundarnih problema u ponašanju te sudjelovanju u društvu.
*Fetalno ili dojenačko-specifikacija „fetalno ili dojenačko“ reflektira ideju da poremećaji koji se pojavljuju u vrlo ranome humanome biološkom razvoju utječu različito na razvoj motoričke funkcija nego poremećaji koji se pojavljuju kasnije, čak i od onih koji se javljaju u ranome djetinstvu.
*Mozak-termin mozak uključuje mozak, mali mozak i moždano deblo. Isključuje poremećaje samo kičme perifernih živaca, muskulature ili mehaničko porijeklo.
*Udruženo s – uz poremečaj pokreta i položaja, osobe s cerebralnom paralizom često pokazuju druge neurorazvojne poremećaje ili oštečenja.
*Osjeti-vid, sluh i drugi senzorni modaliteti mogu biti zahvačeni kao funkcije primarnoga poremećaja, kojemu je pridonjela CP, ili sekundarno kao posljedica ograničenja aktivnosti koje ogranićavaju učenje i perceptivno-razvojna iskustva.
*Percepcija-kapacitet unašanja i interpretiranja senzorne i/ili kognitivne informacije;može biti oštečena kao „primarni „poremečaj, kojemu je doprinjela CP, ili kao sekundarna posljedica aktivnoga ograničenja koje onemogućuje učenje i perceptivni razvoj iskustva.
*Ponašanje-uključuje psihijatrijske probleme ili poteškoće ponašanja kao što su spektar autističkih poremećaja, ADHD,poremećaji spavanja, poremećaji raspoloženja.
*Epilepsija- svaki tip konvulzija i mnogi epileptični sindromi mogu biti prisutni u osobe s CP.
*Sekundarno mišićno-koštani problemi-mogu rezultirati mišićno-tetivnim kotrakturama,torzijama kostiju,dislukacijama kukova,deformitetima kralježnice.
Djeca s cerebralnom paralizom također često imaju gastroenterološke probleme, koji uključuju teškoče hranjenja i probave, te su djeca s težim oblicima cerebralne paralize često pothranjena i smanjena rasta.                                                 
Zbornik radova s okruglog stola "Cerebralna paraliza- izlječiva ili neizlječiva"
« Zadnja izmjena: Prosinac 08, 2008, 13:17 Stefana » Evidentirano
Stefana
Ovisnik
*******

Karma: +2637/-3
Offline Offline

Postova: 3209

Thank You
-Given: 24
-Receive: 3Awards
« Odgovor #1 : Prosinac 08, 2008, 14:53 »

                                   Pristupi u terapiji cerebralne paralize
Najupečatljiviji dio kliničke slike cerebralne paralize promjenjen je tonus (mišićna napetost),postura(stav)i kretanje, no uz to su više-manje prisutna i dodatna oštećenja:senzomotorički poremećaji,smetnje u razvoju,perceptivno kognitivne smetnje,sociofunkcionalni problemi svakodnevnoga življenja,emocionalni poremećaji,epilepsija,vidni i slušni poremećaji,mentalna zaostalost itd.
Ona nije izlječiva,doživotno je stanje, no nije ni nepromjenjiva.Obrasci pokreta mogu se promjeniti razvojem, sazrijevanjem i /ili intervencijom.Smanjuje se ustrajnom terapijom , a najučinkovitija je rana, kontinuirana i dovoljno duga terapija- zapravo doživotna!
Terapija mora biti timska i integrirana u svakodnevni život,CP utječe na sveukupan razvoj djeteta kao i na njegovu okolinu,stoga je neophodno u terapijski program uključiti stučnjake iz svih područja.U Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama članovi su tima, uz dijete, roditelj,liječnik,specijalist fizijatar,neuropedijatar,okulist,ortoped,psiholog, socijalni radnik,logoped,defektolog rehabilitator,fizioterapeut,radni terapeut,terapeut educiran za trening senzoričke integracije, medicinska sestra,dijetetičar,pomočni djelatnici.Terapija se određuje timski nakon kliničkog pregleda djeteta, a po potrebi i druga dijagnostika kao npr:UZV mozga,kukova,mišića,MR mozga,EVP(slušni,vidni i somatosenzorni),EEG,analiza hoda uz dinamički EMG, analiza hoda na padobarogramu, procjena ravnoteže na ravnotežnoj podlozi,procjena snage i opsega pokreta na izokinetičkome sustavu.
Rana habilitacija započinje edukacijom roditelja novorođenčeta o tome koji su položaji pri njegovanju novorođenčeti i dojenčeta optimalni, koje treba izbjegavati,na koji način i u kojim uvjetima dijete treba hraniti,presvlačiti,igrati se s njime i itd.
Najčešći habilitacijski postupci uključuju:terapija po Bobathu,terapiju po Vojti,COPCA,konduktivnu edukacija(Peto),senzoričku integraciju(Ayers),Doman-Delcato(Institut za podizanje humanoga potencijala-IAHP),naprednu neuromotornu rehabilitaciju(ANR) iz Rusije.
-Bobath koncept-NRT-Neurorazvojna terapija još se naziva i „konceptom života“(po Berti i Karelu Bobathu).Temeljen je na savladanju problema, a uključuje terapiju poremećaja pokreta u djece s patologijom središnjega živčanog sustava.Ciljevi su terapije postizanje što veće moguće samostalnosti uz kvalitetu života.Za djecu s cerebralnom paralizom to znači ostvariti najveći mogući stupanj neovisnosti, te se tako pripremiti za toliko normalan adolescentni i odrasli život koliko je to moguće postići.
 -Terapija po Vojti-Sastoji se u dva dijela:1.neurološki pregled koji omogućuje liječniku procjenu djetetova razvoja od rođenja i daje pouzdane elemente za postavljanje dijagnoze.
2.Vojta terapije-Vojta je uvijek smatrao živčani sustav otvorenim sustavom, u kojem je prisutna osnovna filogenetička organizacija prijemčivost na različite podražaje koje mogu djelovati na njegovo funkcioniranje i anatomsku matulaciju.
Fizioterapija po Vojti temelji se na refleksnome kretanju i razvoju plasticiteta mozga. Reflekni su uzorci kretanja globalni (reflekno puzanje i refleksno okretanje).Za vrijeme tih aktivnosti aktivira se cjelokupna muskulatura.Aktivacijom se djeluje na različite strukture središnjega živčanog sustava(SŽS).
-Senzorička integracija(Ajersonova)-usmjeren je na neurološke procese koji omogućuju preuzimanje i korištenje informacija iz tijela i okoline u svrhu stvaranja organiziranoga motoričkog ponašanja.Uključujući vestibularne,proprioceptivne,vizualne ,auditivne i taktilne podatke, preradbe i integracije unutar središnjega živčanog sustava.
-Konduktivna edukacija (Peto)-to je prvenstveno proces učenja, a ne terapijski pristup.Provodi se u grupi sa školskom djecom, no postoji mogučnost rane intervencije u vidu grupa majka/dijete, a edukaciju treba započeti što je ranije moguće.
-Institut za postizanje humanoga potencijala(IAHP)-Institut promovira program intenzivne senzomotoričke terapije temeljene na metodama Domana i Delcata.Jedan od glavnih elmenata u terapiji postupak je „uzorčenje“,koji ritmičkim pokretima cijeloga tijela oponašaamfibijski uzorak kretanja.
Funkcionalno motoričko učenje,trening aktivnosti jedne strane uz ometanje aktivnosti druge strane,ortopedski kirurški zahvati,primjena ortoza i drugih pomagala.
Evidentirano
ivana.zg
Piskaralo
***

Karma: +226/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 191

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0Awards
« Odgovor #2 : Prosinac 08, 2008, 18:48 »

Moja Diana ima cerebralnu paralizu(tetraplegija-spastična),imala je i Epi,ali sad nije 7 godina imala ni konvulzije tako da smo već smanjile antiepilepsićku terapiju i idemo prema totalnom skidanju.Ona je skroz ovisna o tuđoj pomoći,ne hoda,ne sijedi samostalno,ne kontrolira lijevu ruku,desnu da ali uz veliki nedostatak finije motorike.Ne govori,otežano guta,ne kontrolira mokraću ni stolicu(tu imamo i dosta velike probleme,svaki dan)Vid,sluh i razumijevanje su joj (jako)dobri.Pošto je bez zraka ostala pri porodu i reanimirana je ,od prvog dana veliki timovi lijećnika  je  prate.Od 3 mjeseca života ima fizikalnu terapiju.Ono gdje ja kao majka vidim poboljšanje su,VRAT-nakom 6 mjeseci intenzivne vježbe vrata(skraćeni mišić,desno)vrat joj se skroz izravnao.DESNA RUKA-nakon evo već 9 godina terapije(koj mjesec manje)njezina finija motorika je sve bolja,može primiti u ruku i ispustiti(svjesno),može djekomićno ispružiti kažiprst i pokazati otprilike šta bi željela,slićice na slikovnici ili slova,sve raspoznaje.Koncentracija joj je kratka,oko 15 minuta trpi igru ispitivanja raspoznavanja slićica,i onda joj je dosta  .To je za sada to.U zimskim mjesecima ima problema sa kašljanjem ili bolje rećeno izbacivanjem šlajma,pa tu uskaću,inhalacije i drenaža(inhalator ne voli ali joj zato drenaža paše).Toliko od mene (moj pogled na CP kroz moju Dianu),sa stalnom nadom da će biti još barem malo bolje.
Evidentirano
nynnet
MURALI GANA LOLA
Mudrica
*****

Karma: +226/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 798

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


:) :) :)


Awards
« Odgovor #3 : Prosinac 08, 2008, 22:11 »

hi svima
imam hmmm pa sad dal je pitanje ili razmisljanje nemam pojma..
najprije zelim istaknuti da mi nije namjera  nikoga povrijediti ili bilosto slicno jednostavno me zanima cini li se drugima isto sto i meni...
aime primjetila sam da neke osobe tj. vecina osoba s cerebralnom paralizom zna bit onako... malo... naporna... bez uvrede ikom al onak, znaju udavit covjeka seljacki receno...
meni se to ucinilo, pricala sam s nekim poznanicima koji su bili u kontaktu s ljudima koji imaju cerebralnu i tak.. misljenja nam se poklapaju..
to je samo neko moje videnje, necu tvrdit da su svi takvi, nema smisla i ne zelim generalizirat.. ako je to tako tj. ako je ta karakterna crta posljedica bolesti zanima me zbog cega do toga dolazi.. Zanimaju me i vasa iskustva..
znam da sam dosadna ali jos jednom nisam htjela nikog povrijedit... Na kraju ovo je ipak forum s temama vezanim uz invaliditet pa mislim da je ovdje ok pricati o tome
Evidentirano

Jako je malo ljudi sposobno mirno izraziti mišljenja koja se razlikuju od predrasuda njihovog društvenog okruženja. Većina je ljudi čak nesposobna imati
takva mišljenja.
Stefana
Ovisnik
*******

Karma: +2637/-3
Offline Offline

Postova: 3209

Thank You
-Given: 24
-Receive: 3Awards
« Odgovor #4 : Prosinac 08, 2008, 22:32 »

neznam iskreno što da ti velim ja nisam osoba sa invaliditetom ali imam dijete sa cerebralnom paralizom

osobno se jako puno krećem u tom društvu ali nikad me nitko nije udavio pričama, koliko znam neki od njih teško govore

 radi nemogučnosti mišića itd..

Ako možeš objasni mi par primjera pa ču pitati nekog tko se malo bolje razumije o tome nego ja
Evidentirano
nynnet
MURALI GANA LOLA
Mudrica
*****

Karma: +226/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 798

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


:) :) :)


Awards
« Odgovor #5 : Prosinac 10, 2008, 14:13 »

Tesko mi je to objasnit, jednostavno neka crta karaktera koja se ocituje u tome da vole bit u centru paznje, da znaju bit pomalo teatralni i opsirni kad nesto objasnjavaju, da znaju ljude zajebavat tipa pita ga netko: idem si po kavu, hoces i ti? On odbije a kad se osoba vrati onda smisli da ipak hoce tu kavu i salje covjeka ponovo..
kad zele ispricat nesto dozivjela sam da uopce ne paze zanima li to sugovornika ili ne...
tesko mi je sad o primjerima jer nisam bas pamtila konkretne dogadaje, vise je to moj osjecaj koji su mi zbilja i neki prijatelji potvrdili.
Evidentirano

Jako je malo ljudi sposobno mirno izraziti mišljenja koja se razlikuju od predrasuda njihovog društvenog okruženja. Većina je ljudi čak nesposobna imati
takva mišljenja.
Stefana
Ovisnik
*******

Karma: +2637/-3
Offline Offline

Postova: 3209

Thank You
-Given: 24
-Receive: 3Awards
« Odgovor #6 : Prosinac 10, 2008, 16:43 »

Nastavak o terapijama
-1.-Kraniosakralna terapija dio je osteopatije.Temelji se na uspostavi funkcionalnoga jedinstva biodinamičnih sila unutar kraniuma(lubanja),kralježnice i sakruma (dio kralježnice).
-2.-Funkcionalna elekrična stimulacija(FES)-s opornicom ugrađenu u tabanicu postole i s drugim stimulacijskim dijelom na vanjskoj strani potkoljenice.Najbolje je rezultate davala u bolesnika sa spastičnom diparezom.
-3.-Istezanje mišića-za održavanje opsega pokreta:klasični fizioterapeutski postupak pasivnoga razgibavanja zglobova,kojim se pokušava održati puni opseg pokreta u zglobovima,posebno onima koji su rizični za nastajanje kontraktura(kukovi,gležnjevi).
-4.-Kontrola spasticiteta-intratekalno Baclofenom rabi se kod jako spastičnih bolesnika,čime im se omogučuje zauzimanje boljega položaja i lakša osobna higijena.
-5.-Kirurški zahvati-Pribjegava se kad postoji opasnost da kotrakture izazovu trajna ukočenja i ako postoje deformiteti kostiju. Kod djece mlađe od 5 godina kirurški zahvati obično se primjenjuju samo za korekciju deformiteta kuka,a kod starije se koristi za korekciju fiksnih kotraktura i deformiteta.Postoji samo nekoliko tipova kirurških zahvata kod djece s dijagnozom spastične cerebralne paralize.
-Produživanje mišića ili ligamenata-mišići i ligamenti kirurškim zahvatom mogu se produžiti kako bi se ispravili deformiteti i poboljšala funkcija.Od izuzetne važnosti je da kirurg obavi kirurški zahvat u odgovarajućem razvojnom razdoblju .Naime , ako se operacija ućini prerano deformitet se tijekom razvoja može ponovo javiti , a ako se sa zahvatom zakasni mogu se javiti fiksirane kotrakture koje je daleko teže ipraviti.
-Drugi kirurški zahvat je selektivna dorzalna rhizotomija-kod takve operacije određeni živac koji uzrokuje spasticitet prereže se na njegovom izlasku iz donjeg dijela kralježnice.Ovaj zahvat može dati vrlo dobre rezultate kod određenih tipova bolesnika. Ipak, dobiveno stanje je nepovratno , pa operacija kod pogrešnog tipa oboljelog može samo pogoršati stanje.
-6.-Lokalna primjena Botulinum toksina-lokalna primjena Botulinum toksina u mišić smanjuje spasticitet, što kod dinamičke kontrakture omogučuje djetetu učenje pravilnijega kretanja(oslonac cijelim stopalom ili bolje hvatanje šakom).
-7.-Biofeedback,“povratna sprega“-metoda  koja  koristi električnu stimulaciju, uz ostale podražaje (vidne,slušne) koji se javljaju na ekranu simulatora,kako bi dijete bolje usvojilo kontrolu pokreta, pokušavajući postići isti slušni ili vidni efekt koji je imalo uz simulaciju.
-8.-Halliwick terapija(hidroterapija)-izučeni terapeut u vodi facilitira u djece, koja već imaju određene sposobnosti izvođenje pravilnog funkcionalnog pokreta, pravilno držanje,osjećaj kako treba izvesti pokret, a sve uz inhibiciju nepoželjnoga tonusa i patoloških obazaca pokreta.
-9.-Orffova terapija glazbom- aktivan oblik glazbene terapije koji koristi vještine i sposobnosti djeteta s cerebralnom paralizom. Karakterizira ju interaktivno i multisenzorno djelovanje.
-10.-Terapijsko jahanje-u pokretu na konju postiže se znatno bolji položaj kralježnice i kukova, a kretanje zajedno s konjem djetetu omogućuje stjecanje osjećaja kontrole tijela u pokretu, smanjenje spastičnosti te se postižu pokreti inklinacije i reklinacije zdjelice, koji su kod djece s cerebralnom paralizom jedva prisutni.

Dio skinut sa neta , a drugi dio iz svih mogučih knjiga o terapijama djece s CP
« Zadnja izmjena: Prosinac 10, 2008, 16:45 Stefana » Evidentirano
eddy
slutty, not easy
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +18376/-29
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 37098

Thank You
-Given: 744
-Receive: 578Awards
« Odgovor #7 : Prosinac 11, 2008, 11:04 »

Ovo što Nynett pita vezano za ponašanje CP-ovaca...
Čitam po internetu o cp-u, i svi redovno navode poremećaje ponašanja.

Evo, i Stefana u prvom postu kaže:
Citat:
*Ponašanje-uključuje psihijatrijske probleme ili poteškoće ponašanja kao što su spektar autističkih poremećaja, ADHD,poremećaji spavanja, poremećaji raspoloženja.


Vjerojatno iz ADHD-a i problema s raspoloženjima dolazi do te 'razmaženosti' i 'iživljavanja'. (ovo namjerno stavljam pod navodnike)
Evidentirano

Stefana
Ovisnik
*******

Karma: +2637/-3
Offline Offline

Postova: 3209

Thank You
-Given: 24
-Receive: 3Awards
« Odgovor #8 : Prosinac 11, 2008, 12:54 »

Znam Eddy , ali ja ti jako puno ljudi poznajem iz to kruga i nikada nisam primjetila da su dosadni ili da se na nekome iživljavaju

Moj Pepa ima ADHD sindrom ( nije osoba s pp) ima neke poremečaje ponašanja ali da bi se iživljavao ili bio dosadan nije

takvo dijete ili osobu trebalo bi zainteresirati za nešto drugo i porazgovarati s njime ili njome
Evidentirano
lucy
Piskaralo
***

Karma: +91/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 163

Thank You
-Given: 23
-Receive: 6Awards
« Odgovor #9 : Travanj 06, 2009, 16:23 »

pozdrav !!

evo da se i ja uključim... imam 23g. pri porodu sam ostala bez kisika, i dobila oštećenje mozga, dg. cerebralna paraliza - tetra pareza spastica....naracvno, svi su govorili da ću do kraja života biti u kolicima, totalno nepokretna i ovisna o drugima. međutim sa 3mj. prvi put odlazim na goljak u zg i tamo sam odlazila 19g. terapeti su vježbali samnom i mama doma, tako da sam sa 17mj. prohodala !! redovno sam išla u vrtić, završila normalno osnovnu i srednju školu, upisala 2 faxa, ali to jedino nisam uspjela završiti. hoću reći, da najnormalnije hodam, bez ikakvih problema, i doktori su mi rekli da imam potpuno zdrave noge !!!  jedino su mi ruke ostale lošije, imam spazam, više desne ruke, ali sve najnormalnije radim ! čak sam sad počela učiti kuhati 

hoću reći, ne gubite nadu..imajte vjere u svoj rad i vježbanje s djecom i sve će biti dobro... pozdrav svima ! 
Evidentirano
♪♫ Cassidy ♫♪
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +10105/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 11568

Thank You
-Given: 107
-Receive: 128Awards
« Odgovor #10 : Travanj 06, 2009, 19:23 »

pozdrav !!

evo da se i ja uključim... imam 23g. pri porodu sam ostala bez kisika, i dobila oštećenje mozga, dg. cerebralna paraliza - tetra pareza spastica....naracvno, svi su govorili da ću do kraja života biti u kolicima, totalno nepokretna i ovisna o drugima. međutim sa 3mj. prvi put odlazim na goljak u zg i tamo sam odlazila 19g. terapeti su vježbali samnom i mama doma, tako da sam sa 17mj. prohodala !! redovno sam išla u vrtić, završila normalno osnovnu i srednju školu, upisala 2 faxa, ali to jedino nisam uspjela završiti. hoću reći, da najnormalnije hodam, bez ikakvih problema, i doktori su mi rekli da imam potpuno zdrave noge !!!  jedino su mi ruke ostale lošije, imam spazam, više desne ruke, ali sve najnormalnije radim ! čak sam sad počela učiti kuhati 

hoću reći, ne gubite nadu..imajte vjere u svoj rad i vježbanje s djecom i sve će biti dobro... pozdrav svima ! 

Lucy,prvo dobrodošla na naš forum

Hvala što si sa nama podijelila svoju priču

Hvala ti i svaka čast   dokaz da ne mora uvijek biti loše,jel da??  
Evidentirano

lucy
Piskaralo
***

Karma: +91/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 163

Thank You
-Given: 23
-Receive: 6Awards
« Odgovor #11 : Travanj 06, 2009, 19:39 »

Lucy,prvo dobrodošla na naš forum

Hvala što si sa nama podijelila svoju priču

Hvala ti i svaka čast   dokaz da ne mora uvijek biti loše,jel da??  


hvala na dobrodošlici...   je, ja sam dokaz da ne mora biti sve loše...hehe 
Evidentirano
lu
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +27392/-11
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 90249

Thank You
-Given: 1664
-Receive: 797Awards
« Odgovor #12 : Travanj 06, 2009, 20:18 »

Bravo, lucy!  Dobro nam došla!
Evidentirano

U usporedbi s onim ŠTO me okružuje ja sam mlada, a u usporedbi s onima TKO me okružuje, priznajem da sam stara.
sin85
ex-staff
Blebetalo
*****

Karma: +662/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 369

Thank You
-Given: 2
-Receive: 13


you are bored only if you are boring


Awards
« Odgovor #13 : Travanj 06, 2009, 20:57 »

Tesko mi je to objasnit, jednostavno neka crta karaktera koja se ocituje u tome da vole bit u centru paznje, da znaju bit pomalo teatralni i opsirni kad nesto objasnjavaju, da znaju ljude zajebavat tipa pita ga netko: idem si po kavu, hoces i ti? On odbije a kad se osoba vrati onda smisli da ipak hoce tu kavu i salje covjeka ponovo..
kad zele ispricat nesto dozivjela sam da uopce ne paze zanima li to sugovornika ili ne...
tesko mi je sad o primjerima jer nisam bas pamtila konkretne dogadaje, vise je to moj osjecaj koji su mi zbilja i neki prijatelji potvrdili.


poznavao sam i poznajem dosta osoba s cp-om. i moram priznat da generalnonisam naišao na neke posebne ekscese u ponašanju. neko imaju poteškoća pri govoru ali sam primijetio da se strpljivost uobičajeno isplati jer često imaju stvarno dobar smisao za humor. a to što neko za...he... to se po mom mišljenju ne može pripisati diagnozi.  to je više stanje individue. I moji distrofičari znaju biti naporni jer im nitko nikad nije rekao da si sami odu po kavu. više problem socijalizacije odnosno neprikladnog ponašanja nego diagnoze. sljedeći put reci im da su naporni ili da prestanu maltretirati kao što bi to napravila i nekome tko nema cp. bolje to nego raspravljat s prijateljima da li je cp "kriva" za to. 
Evidentirano

have you ever danced with a devil in a pale blue moonlight
manuel
Ovisnik
*******

Karma: +3034/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 2369

Thank You
-Given: 15
-Receive: 11


Awards
« Odgovor #14 : Travanj 06, 2009, 22:58 »

pozdrav !!

evo da se i ja uključim... imam 23g. pri porodu sam ostala bez kisika, i dobila oštećenje mozga, dg. cerebralna paraliza - tetra pareza spastica....naracvno, svi su govorili da ću do kraja života biti u kolicima, totalno nepokretna i ovisna o drugima. međutim sa 3mj. prvi put odlazim na goljak u zg i tamo sam odlazila 19g. terapeti su vježbali samnom i mama doma, tako da sam sa 17mj. prohodala !! redovno sam išla u vrtić, završila normalno osnovnu i srednju školu, upisala 2 faxa, ali to jedino nisam uspjela završiti. hoću reći, da najnormalnije hodam, bez ikakvih problema, i doktori su mi rekli da imam potpuno zdrave noge !!!  jedino su mi ruke ostale lošije, imam spazam, više desne ruke, ali sve najnormalnije radim ! čak sam sad počela učiti kuhati Hello Lucy, divim ti se jer si jako hrabra i otvorena. Želim ti velike uspjehe. Da se i ja malo otvorim... I ja sam osoba sa CP, prohodao sa 2 godine uz česte padove, kontrolirao sam se kod kineskih neuropedijatra do svoje 7 godine (imam sliku sebe kao razigrani  šestogodišnjak i kineske specijalistice koja me liječila iglicama i svačime ) Studiram informatiku i mrvicu sam mlađi od tebe, rano djetinjstvo sam proveo u Africi gdje sam se i rodio.


  svi su govorili da ću do kraja života biti u kolicima, totalno nepokretna i ovisna o drugima. najnormalnije hodam, bez ikakvih problema, i doktori su mi rekli da imam potpuno zdrave noge !!!  jedino su mi ruke ostale lošije, imam spazam, više desne ruke, ali sve najnormalnije radim ! čak sam sad počela učiti kuhati Potpisujem , i samnom je tako. Jedino ovo sa kuhanjem... kuham od svoje 13. godine, volio sam provodit vrijeme u kuhinji pa zato znam kuhati. Dobro došla na ovaj super forum!!
Evidentirano

lt s been a long long time since l had you on my mind...
lucy
Piskaralo
***

Karma: +91/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 163

Thank You
-Given: 23
-Receive: 6Awards
« Odgovor #15 : Travanj 07, 2009, 09:51 »

Hello Lucy, divim ti se jer si jako hrabra i otvorena. Želim ti velike uspjehe. Da se i ja malo otvorim... I ja sam osoba sa CP, prohodao sa 2 godine uz česte padove, kontrolirao sam se kod kineskih neuropedijatra do svoje 7 godine (imam sliku sebe kao razigrani  šestogodišnjak i kineske specijalistice koja me liječila iglicama i svačime ) Studiram informatiku i mrvicu sam mlađi od tebe, rano djetinjstvo sam proveo u Africi gdje sam se i rodio.

Potpisujem , i samnom je tako. Jedino ovo sa kuhanjem... kuham od svoje 13. godine, volio sam provodit vrijeme u kuhinji pa zato znam kuhati. Dobro došla na ovaj super forum!!hi manuel !!!  također i ja tebi želim velikeeeee uspjehe !!!!!  svaka čast što studiraš informatiku, znam da je taj fax težak.. kako ti ide?  i jesu li ti pomogle te kineske iglice i sve ostalo čime su te liječili? i na koji način?   bravo za kuhanje, vidiš ja sam tek početnik u tome, hehehe   
Evidentirano
manuel
Ovisnik
*******

Karma: +3034/-0
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 2369

Thank You
-Given: 15
-Receive: 11


Awards
« Odgovor #16 : Travanj 08, 2009, 23:01 »

hi manuel !!!  također i ja tebi želim velikeeeee uspjehe !!!!!  svaka čast što studiraš informatiku, znam da je taj fax težak.. kako ti ide?  i jesu li ti pomogle te kineske iglice i sve ostalo čime su te liječili? i na koji način?   bravo za kuhanje, vidiš ja sam tek početnik u tome, hehehe   


Ciao Lucy, kuhanje mi se svidjelo, prije dosta godina nisam ni znao čemu tava služi , volio sam raditi sa mikserom jer mi je godilo za ruku i često kad bi roditelji kuhali ja sam prisustvovao... Informatika je dosta teška, mislim da ću ponoviti godinu jer sam u zaostatku. Još k tome u zadnje vrijeme imam konstantne  bolove na leđima, i zbog toga ne mogu biti dugo u sjedećem položaju a da me ne zaboli...  Što se terapije tiće, mene su vezali za krevet (bio sam malo dijete tada) i gurali su mi iglice pod kožu, veoma često sam primao konjske injekcije od glave do pete  (to je bila nekakva mješavina prirodnih lijekova) cilj je bilo imati jake mišiće da mi mogu omogučiti svakodnevne fumkcije kretanja i održati ravnotežu prilikom hoda, skakanja i trčanja. Bez toga bih bio nepokretan. I da, svaka tri mjeseca do svoje 7. godine  sam primao injekcije, iglice i sl. I svaki put bih jaukao od boli. Zadnji put sam bježao pa su me morali pohvatat, otac mi je bio sve ispričao. Prestrašno! Onda, kad nije više bilo potrebno primati injekcije(nisu mi više mogli pomoći al sam svejedno fizički dobro ispao ), preporučili su mi puno kretanja i sporta. Plivanje je bilo najgore, tako sam se bojao duboke vode da dandanas, nakon 16.-tak godina, nisam još naučio plivati. Pokušao sam na more, u srednjoj školi u bazenu, u toplicama...  A onda je otac rekao da mene treba bacit u vodu, doslovno gurnuti i spašavati me pa opet. Imam malo ukočene mišiće pa se moram razgibati. Košarka je izvrsna stvar za koordiniranje ruku i tijela. Kad kod igram košarku osjećam se super, volim i uglavnom igram sam i bavim se trčanjem

sljedeći članovi su rekli hvala na ovaj post:

SeDmA

Za ovaj post, 1 član je reklo hvala!
Evidentirano

lt s been a long long time since l had you on my mind...
whiskey66
Piskaralo
***

Karma: +100/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 146

Thank You
-Given: 0
-Receive: 5Awards
« Odgovor #17 : Travanj 08, 2009, 23:52 »

poz svima i svaka cast na svom trudu i hrabrosti koju iskazujete od prve sek svoga zivota, nazalost bili ste prisliljeni... ali kao sto vidim, kroz godine i bol ipak su se formirale nevjerovatne licnosti, cestitam vam na tome
Evidentirano
Stefana
Ovisnik
*******

Karma: +2637/-3
Offline Offline

Postova: 3209

Thank You
-Given: 24
-Receive: 3Awards
« Odgovor #18 : Travanj 09, 2009, 06:37 »

Evo da Vam i ja kažem koju rijeć

Drago mi je što ste podjelili sa nama priće o Vama     ja osobno nisam opp ali imam dijete sa PP točnije moj mlađi sin
Ivan je osoba sa Cerebrabnom paralizom.

Vidim da ste kroz djetinstvo prošli sve i svašta    mi to tek moramo prolaziti 

Joj , neznam što da vam više napišem, bilo na pameti i otišlo je , sorry :joj ne

Još jednom vam hvala što ste podijelili svoje priće sa nama 

Evidentirano
lucy
Piskaralo
***

Karma: +91/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 163

Thank You
-Given: 23
-Receive: 6Awards
« Odgovor #19 : Travanj 13, 2009, 11:15 »

Ciao Lucy, kuhanje mi se svidjelo, prije dosta godina nisam ni znao čemu tava služi , volio sam raditi sa mikserom jer mi je godilo za ruku i često kad bi roditelji kuhali ja sam prisustvovao... Informatika je dosta teška, mislim da ću ponoviti godinu jer sam u zaostatku. Još k tome u zadnje vrijeme imam konstantne  bolove na leđima, i zbog toga ne mogu biti dugo u sjedećem položaju a da me ne zaboli...  Što se terapije tiće, mene su vezali za krevet (bio sam malo dijete tada) i gurali su mi iglice pod kožu, veoma često sam primao konjske injekcije od glave do pete  (to je bila nekakva mješavina prirodnih lijekova) cilj je bilo imati jake mišiće da mi mogu omogučiti svakodnevne fumkcije kretanja i održati ravnotežu prilikom hoda, skakanja i trčanja. Bez toga bih bio nepokretan. I da, svaka tri mjeseca do svoje 7. godine  sam primao injekcije, iglice i sl. I svaki put bih jaukao od boli. Zadnji put sam bježao pa su me morali pohvatat, otac mi je bio sve ispričao. Prestrašno! Onda, kad nije više bilo potrebno primati injekcije(nisu mi više mogli pomoći al sam svejedno fizički dobro ispao ), preporučili su mi puno kretanja i sporta. Plivanje je bilo najgore, tako sam se bojao duboke vode da dandanas, nakon 16.-tak godina, nisam još naučio plivati. Pokušao sam na more, u srednjoj školi u bazenu, u toplicama...  A onda je otac rekao da mene treba bacit u vodu, doslovno gurnuti i spašavati me pa opet. Imam malo ukočene mišiće pa se moram razgibati. Košarka je izvrsna stvar za koordiniranje ruku i tijela. Kad kod igram košarku osjećam se super, volim i uglavnom igram sam i bavim se trčanjem


evo da ti kažem to za plivanje...ja sam naučila plivati na bazenu. preko ljeta imaš tečajeve plivanja na bazenima pa probaj. nije ti to tako strašno. barem probaj,ako ne uspiješ nema veze ali ćeš moći reći da si pokušao. ja sam naučila plivat s nekih 10g. ako se dobro sjećam. sad ti skačem u more ka luda....   moj savjet ti je da probaš, ne možeš ništa izgubit, samo dobit !!!!!!!   

sljedeći članovi su rekli hvala na ovaj post:

manuel, SeDmA

Za ovaj post, 2 članova je reklo hvala!
« Zadnja izmjena: Travanj 13, 2009, 11:28 lu, Reason: popravljen citat » Evidentirano
lu
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +27392/-11
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 90249

Thank You
-Given: 1664
-Receive: 797Awards
« Odgovor #20 : Svibanj 04, 2010, 23:22 »

Danas je Nacionalni dan osoba oboljelih od cerebralne paralize.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize obilježava Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom.
U široj javnosti, a niti među onima od kojih se očekuje, još uvijek nije dovoljno poznat problem osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji uz sva dugogodišnja nastojanja Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i njegovih članica. Ove godine Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom obilježavamo pod sloganom „Socijalne usluge za odrasle osobe s cerebralnom paralizom“. Glavno obilježavanje dana održat će se u Zagrebu putem okruglog stola u suradnji s Društvom osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Zagreb u sklopu projekta „Susjedi u akciji“ – financiran u okviru programa Europske komisije – Europa za građane.

više
Evidentirano

U usporedbi s onim ŠTO me okružuje ja sam mlada, a u usporedbi s onima TKO me okružuje, priznajem da sam stara.
lucy
Piskaralo
***

Karma: +91/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 163

Thank You
-Given: 23
-Receive: 6Awards
« Odgovor #21 : Studeni 23, 2010, 19:03 »


 zanima me zna li tko što može napraviti temp 40, 41 C osobi sa CP ????  može li doći do novog oštećenja ?  mene je ta temp savila u hodu.......ne mogu više ravno hodati...već 2g. šetam po bolnicama i nitko mi ne može ništa reći... 

bila bi JAKO zahvalna na svakom odgovoru.....
Evidentirano
twinkielittlestar
Moderator
Ovisnik
*****

Karma: +9095/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 15184

Thank You
-Given: 275
-Receive: 653


Kad bi svi, ljudi na svijetu...la la la...


Awards
« Odgovor #22 : Studeni 23, 2010, 19:15 »

Ček, ček... Imaš već CP i onda dobiješ temperaturu tak visoku i nakon toga ti se šta dogodilo? A temperatura je bila od čega? Ajde mi reci to pa da znam pretraživat 
Evidentirano

I am a little   Ne mogu vas navući da dođete ali vas mogu natjerat da odete!  
lucy
Piskaralo
***

Karma: +91/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 163

Thank You
-Given: 23
-Receive: 6Awards
« Odgovor #23 : Studeni 23, 2010, 19:19 »

Ček, ček... Imaš već CP i onda dobiješ temperaturu tak visoku i nakon toga ti se šta dogodilo? A temperatura je bila od čega? Ajde mi reci to pa da znam pretraživat  obična viroza me uvatila, upala grla i to. bio je vikend. prvi put u životu sam dobila tako visoku temp. trajala je oko 40 min.  inače sam odlično rehabilitirana, potpuno samostalna, studirala u drugom gradu........i onda se dogodi visoka temp i sjebe me...   

- Automatski spojen post: Studeni 23, 2010, 19:21 -   
obična viroza me uvatila, upala grla i to. bio je vikend. prvi put u životu sam dobila tako visoku temp. trajala je oko 40 min.  inače sam odlično rehabilitirana, potpuno samostalna, studirala u drugom gradu........i onda se dogodi visoka temp i sjebe me...   


a dogodilo se to da više nisam ravna u hodu. nego savijena. imam položaj skijaša 
« Zadnja izmjena: Studeni 23, 2010, 19:21 lucy » Evidentirano
twinkielittlestar
Moderator
Ovisnik
*****

Karma: +9095/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 15184

Thank You
-Given: 275
-Receive: 653


Kad bi svi, ljudi na svijetu...la la la...


Awards
« Odgovor #24 : Studeni 23, 2010, 19:28 »

http://www.walt.nu/docs/millenium-edition/02AsagaiCP.pdf

Ovdje je neki tekst vezan za primjenu lasera ( nekakvi termografsk efekti ) kod osoba sa CP. Nisam čitala, samo ti dajem sad tu ali nekako nagađama da ako visoka temperatura može imati dobrog utjecaja u ovom slučaju, da je kod tebe došlo do nečeg drugog zbog takvog izvora topline...     Mislim, lupam sad bez veze ali evo... Idem dalje vidjeti pa javim.

sljedeći članovi su rekli hvala na ovaj post:

lucy

Za ovaj post, 1 član je reklo hvala!
Evidentirano

I am a little   Ne mogu vas navući da dođete ali vas mogu natjerat da odete!  
 Str: [1] 2   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Forum-OPP | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.8 sekundi uz 30 upita.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 4: index.croatian-utf8 (default), Modifications.croatian-utf8 (default), HidePost.croatian-utf8 (default), ThankYouPost.croatian-utf8 (default).
Files included: 17 - 666KB. (show)
Cache hits: 16: 0.00098s for 78448 bytes (show)
Queries used: 30.

[show queries]