Vodene kozice i ospice

(1/4) > >>

alexia:
Imam par pitanja u vezi kozica i ospica

Najprije dali su to dvije različite bolesti i ako jesu koja je razlika između njih.
Nisam imala niti jedno, iti drugo a koliko sam čula da starije osobe puno teže odboluju to nego dijeca.
Obzirom da već imam problema sa kožom bojim se jako da nedobijem i to :uaaa

oni koji su imali da vas čujem jeli jako svrbilo i kako ste to prebolili

♪♫ Cassidy ♫♪:
To su dvije različite bolesti,
Razlika je u pojavljivanju i mjestima gdje izbijaju.
Vodenih kozica može biti po cijelom tijelu pa čak i u sluznicama a ospice su večinom na zglobovima.

Svejedno je koje si dobi što se tiče oboljevanja ali starije osobe teže podnesu te bolesti.Pitanje je kako koji organizam podnosi bolest i kakav je imunološki sustav.
Da li si ti cjepljena protiv tih bolesti?

Moje sve tri curice su preboljele vodene kozice,Paula doma sa visokom temperaturom ali ok,srednja sa par kozica po leđima i nešto temperature dok ih je moja Caty jedva preživjela i bila je u bolnici skoro mjesec dana  :(

♪♫ Cassidy ♫♪:
OspiceDefinicija
Ospice su vrlo zarazna virusna bolest karakterizirana povišenom temperaturom, kašljem i osipom koji se širi.

Uzroci, učestalost i faktori rizika
Ospice uzrokuje virus. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Razdoblje inkubacije prije nego što se obično pojave simptomi je 7 do 14 dana. Imunitet protiv bolesti se stvara nakon cijepljenja, nakon aktivne infekcije, a pasivni imunitet kod djeteta čija je majka imuna traje tijekom većeg dijela prve godine života. Prije nego što je cijepljenje postalo široko rašireno, ospice su bile vrlo česta bolest u djetinjstvu, tako da je 90% stanovništva bilo zaraženo do dobi od 20 godina. Broj slučajeva ospica znatno je pao pa su ospice danas rijetka bolest i javljaju se samo sporadično. Osjetljive osobe su dojenčad u vrijeme kad se smanjuje broj antitijela dobivenih od majke, i osobe koje su odbile cijepljenje. Mladež i mlade odrasle osobe koje nisu primile drugo cjepivo također su osjetljivi.

Simptomi
Nakon 7 do 14 dana od izloženosti virusu obično se javlja povišena tjelesna temperatura uz bolove u mišićima, suhi kašalj zvuka poput laveža psa i upala očne spojnice (konjunktivitis). Javlja se bol u grlu (faringitis) i iscjedak iz nosa. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma bolesti na sluznici usne šupljine javljaju se za ospice specifične Koplikove pjege. Te točkice nalikuju sitnim zrncima bijelog pijeska okružene crvenom areolom. Dan dva nakon pojave Koplikovih pjega pojavi se specifičan osip po koži. Osip počinje na čelu i ispod uha te na vratu. Osip je pjegast i sitnocrven i u roku od 24 do 48 sati proširi se po trupu i ekstremitetima. Temperatura može biti vrlo visoka (do 40 st. C). Osip u početku pjegast kasnije postaje poput malih crvenih kvržica uz lagani svrbež. Kvržice mogu i krvariti. Bolesnik može bit osjetljiv na svjetlo.

Razmak između pojave prvih simptoma i pojave osipa je obično 3 do 5 dana.
Znakovi i ispitivanja
- diferencijalna krvna slika - leukopenija (smanjen broj leukocita)
- kultura virusa (rijetko se radi)
- serološko ispitivanje na ospice

Liječenje
Ne postoji specifično liječenje ospica. Olakšanje simptoma može se postići odmorom u krevetu, uzimanje paracetamola i ovlaživanjem zraka. Paracetamol može sniziti temperaturu i smanjit bolove u mišićima. Potrebno je bolesnika njegovati, dati mu dovoljno tekućine (mlaki čaj i juha), omogućiti mu odmor u lagano zamračenoj prostoriji.

Prognoza
Ukoliko ne dođe do komplikacije ospice prolaze bez posljedica.

Komplikacije
Bakterijska infekcija može izazvati upalu srednjeg uha, bronhitis ili upalu pluća.
Encefalitis se pojavljuje kod otprilike 1 slučaja ospica na 2000 - 3.000 slučajeva. Ukoliko se javi vrlo je ozbiljna komplikacija s mogućim smrtnim ishodom.
Hemoragične ospice su rijetka komplikacija i uzrokuju krvarenje.

Kada se treba obratiti liječniku?
Ospice moraju dijagnosticirati kod liječnika kako bi se postavila dijagnoza i evidentirala bolest, liječnik će vjerojatno preporučiti skidanje temperature, sredstvo protiv bolova i kućnu njegu. No liječniku se svakako treba obratiti u slučaju ako se pojavi bol u uhu, produktivni kašalj ili ako se jave grčevi (konvulzije) ili ako se simptomi ne počnu ublažavati nakon tjedan dana.
Simptomi koji zahtijevaju hitnu intervenciju uključuju grčeve i generalizirano krvarenje (rijetko).

Prevencija
Rutinsko cijepljenje djece u dobi od 15 mjeseci s MO-PA-RU (morbili, parotitis, rubeola) cjepivom sprečava infekciju. Druga MO-PA-RU imunizacija (cjepivo) sada se daje u I razredu osnovne škole (ili prilikom upisa).

Izvor

♪♫ Cassidy ♫♪:
Vodene kozice (Varičele)Opis
Varičela je vrlo zarazna, obično blaga osipna dječja bolest uzrokovana virusom varičele-zostera. Isti virus uzrokuje herpes zoster (bolest koju karakterizira ograničeni osip određenoga dijela tijela /tzv. dermatom/ koju prate bolovi ili osjećaj žarenja i pečenja na zahvaćenom području).

Uzroci, incidencija i rizični faktori
Varičela je zarazna bolest koju karakterizira svrbež (pruritus) i osip na koži (mjehurići ispunjeni tekućinom) koji pucaju i pretvaraju se u kraste. Dan prije nego se pojavi osip, bolesnik može imati blagu vrućicu i osjećati malaksalost. Osip počinje sa svega nekoliko malih crvenih točkica (papula) koje se ubrzo napune tekućinom stvarajući male mjehuriće (vesicule). Mjehurići se pojave u skupinama, najprije na trupu, a onda se šire na ekstremitete, lice i vlasište u roku od dva do četiri dana. Osip se može pojaviti i u ustima te na drugim unutarnjim dijelovima tijela. Mjehurić se raspukne i pretvori u svjetlosmeđu krastu koja s vremenom potamni i postane tamnosmeđa dok na kraju ne otpadne, obično u roku dva tjedna od početka bolesti. Rijetko kad ostanu ožiljci od vodenih kozica, ali kada se to dogodi onda su to najčešće ožiljci oko očiju koji izgledaju poput malih udubljenja. Mjehurići se mogu inficirati, obično od češanja. Najčešće se inficiraju bakterijom stafilokokom. Ozbiljnije sekundarne infekcije mogu zahtijevati hospitalizaciju. Varičela se širi s jedne osobe na drugu kapljičnom infekcijom ili kontaktom s tekućinom iz mjehurića. Osoba koja ima ovu bolest može zaraziti druge u razdoblju od dva dana prije pojavljivanja osipa do šest dana nakon pojavljivanja prvih mjehurića, ili čak dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste. Inkubacija traje od 10 do 21 dana. Većina djece zarazi se virusom do svoje desete godine. Kad se ova bolest jednom preboli, obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze. Nažalost, osoba koja je imala vodene kozice može kasnije tijekom života dobiti herpes zoster.

Simptomi:
    * bolovi i temperatura (dan prije osipa);
    * osip na prsima, leđima, ramenima, vlasištu i drugim dijelovima tijela;
    * lezije u ustima, vagini, rektumu, očima ili drugim sluznicama;
    * osip se nakon nekoliko sati pretvara u vodenaste mjehuriće;
    * nakon dva do četiri dana mjehurić pukne i stvore se kraste;
    * kraste s vremenom postaju sve tamnije;
    * kraste otpadnu u roku od 9 do 13 dana;
    * svrbež može biti i vrlo jak.

Obilježja bolesti i pretrage
Pojavljivanje karakterističnog osipa dovoljno je za dijagnozu.

Liječenje
Opće metode ublaživanja svrbeža koji nastaje zbog osipa uključuju kupku u mlakoj vodi u koju se doda nekoliko zrnaca hipermangana (kalijeva permanganata) da otopina bude blijedo ružičasta. Hipermangan možete nabaviti u ljekarni. Pripravci s lokalnim djelovanjem koji se mogu kupiti bez recepta u ljekarni, antihistaminici, ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol također mogu pomoći. Nanose se u malim količinama samo na zahvaćena mjesta. Nokte treba podrezati kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja, koje se naknadno mogu inficirati. Djetetu možete na ruku staviti laganu pamučnu ili flanelastu rukavicu kako biste spriječili češanje (ruke nipošto ne smijete vezati!). Izbjegavajte upotrebu acetilsalicilne kiseline! Upotreba acetilsalicilne kiseline za vrijeme virusne bolesti, naročito vodenih kozica, povezuje se s rizikom nastanka Reyovog sindroma. Za snižavanje temperature radije koristite paracetamol (Plicet). Za nesanicu se može prepisati sedativ. Lijek aciklovir dobio je odobrenje američkog FDA-a za liječenje vodenih kozica kod djece nakon druge godine života, ali se on uglavnom koristi kod tinejdžera jer je bolest intenzivnija kod te dobne skupine. Lijek bi trebao ublažiti simptome vodenih kozica, posebice kod starije djece i tinejdžera ako se uzme u roku od 24 sata nakon pojavljivanja osipa. Također se može propisati kod težih slučajeva ili kod pacijenata s imunosupresivnom terapijom. Djeca ne bi smjela ići u školu ili vrtić dok se svi mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste, i dok se ne osjećaju dovoljno dobro da mogu sudjelovati u normalnim aktivnostima.

Prognoza bolesti
Oporavak je odličan u nekompliciranim slučajevima. Rijetka komplikacija vodenih kozica, postinfekcijski encefalitis, ima uglavnom lošu prognozu.

Komplikacije:
Ako žena u ranoj trudnoći oboli od varičele, postoji rizik od urođenih mana djeteta (rijetko). U kasnijoj trudnoći najveći je rizik za dijete mjesec dana prije poroda i neposredno nakon poroda. Novorođenčad su pod rizikom od ozbiljne infekcije ako majka nije imuna, tj. nije preboljela vodene kozice. Ovo je jedna od najrizičnijih skupina i trebala bi dobiti varičela-zoster imunoglobulin (VZIG) u tri slučaja:

   1. Ako je majka u zadnjih mjesec dana trudnoće bila u kontaktu s varičelama;
   2. Ako je majka 5 dana prije poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica;
   3. Ako je majka 10 dana nakon poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica.

Može se pojaviti sekundarna infekcija mjehurića (vesicula) stafilokokom ili streptokokom. Incidencija encefalitisa je manja od 1000:1 i najčešće se pojavljuje u kasnijoj fazi bolesti ili jedan do dva tjedna nakon što su ranice zacijelile. Reyov sindrom, upala pluća, miokarditis i akutni artritis također su moguće komplikacije vodenih kozica. Tijekom oporavka ili kasnije može doći do cerebelarne ataksije koju karakterizira vrlo nestabilan hod.

Odlazak liječniku
Najprije započnite s njegom kod kuće. Ako se kod djeteta koje trenutno ima vodene kozice ili se u protekla dva tjedna oporavilo od te bolesti, pojavi povraćanje ili dijete postane nemirno, uzrujano ili agresivno, odmah otiđite k liječniku. Također otiđite na pregled ako mjehurići izgledaju upaljeno ili sadrže gnoj, te ako se pojavi glavobolja, poremećaj svijesti (stanje slično snu iz kojeg se bolesnik teško budi), preosjetljivost na svjetlo ili ako temperatura ne posustaje.

Prevencija
Varičela-zoster imunoglobulin (VZIG) može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. VZIG se uglavnom daje osobama visokog rizika jer inače bolest ima dobar ishod. U rizičnu skupinu spadaju osobe koje nisu preboljele vodene kozice, koje primaju kemoterapiju, imaju imunološki poremećaj, AIDS, leukemiju, limfom ili transplantaciju organa, a bile su izložene vodenim kozicama. Vakcina protiv varičele preporuča se između 12 i 18 mjeseci starosti. Kod tinejdžera za koje nije sigurno jesu li preboljeli vodene kozice, može se pretragom krvi utvrditi jesu li podložni bolesti, te ako jesu, treba im dati vakcinu. Vakcina protiv varičele registrirana je u Hrvatskoj.

Izvor

Aegon:
Kozice imaju vece fleke po tijelu od ospica, ne smiju se trgati ili cesati. Pomaze kupanje u hipermanganu i sto si starija teze se podnose.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica