Forum-OPP
Travanj 20, 2018, 09:54 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
   Forum   Pomoć KONTAKT Igre Pravila Contact Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Sve općenito vezano za školovanje djece s invaliditetom  (Posjeta: 2991 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
kitket
Početnik
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Postova: 2

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« : Svibanj 11, 2010, 16:28 »

Dobre želje svima!
Studiram za učiteljicu i pišem seminar o djeci s posebnim potrebama, a u sklopu toga imam napraviti intervju s ljudima iz Centra za vanjsko vrednovanje.
Bila bi vrlo zahvalna da mi postavite pitanja vezana uz probleme školovanja djece s posebnim potrebama (osobito uzrasta od 1. do 4. r), tj. odnos institucija, stručnih osoba i učitelja, prostorna prilagođenost škole... Sama to mogu učiniti, ali je problem što nemam puno iskustva, pa nisam sigurna hoće li moja pitanja biti dovoljno precizna i suštinska.

Hvala svima, Mila.
« Zadnja izmjena: Svibanj 11, 2010, 18:49 twinkielittlestar » Evidentirano
 
lu
Administrator
Ovisnik
*****

Karma: +27392/-11
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 90249

Thank You
-Given: 1664
-Receive: 797Awards
« Odgovor #1 : Svibanj 11, 2010, 18:38 »

Evo za početak par pitanja:

1. Smatrate li da su redovne škole dovoljno opremljene za obrazovanje djece sa teškoćama u razvoju (od arhitektonskih barijera do sprave za brajicu (bilo mehanički ili električni pisaći stroj, osobno računalo ili elektroničke bilježnice). Ukoliko takvih uvjeta nema, što mislite poduzeti po tom pitanju, kako bi i takvo dijete imalo iste mogućnosti školovanja u najbližoj školi po mjestu stanovanja poput ostalih svojih vršnjaka?

2. Smatrate li da su današnji učitelji dovoljno educirani za rad sa svim vrstama i stupnjevima invalidnosti? Ukoliko nisu, što se planira poduzeti po tom pitanju?

3. Ima li svako dijete sa teškoćama (kojima je to potrebno) pravo i mogućnost imati osobnog asistenta i prijevoz do (i iz) škole?To je to za sada. Kad se sjetim još, napisat ću.
Evidentirano

U usporedbi s onim ŠTO me okružuje ja sam mlada, a u usporedbi s onima TKO me okružuje, priznajem da sam stara.
kiss
Rođena s vukovima!
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +9870/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 9466

Thank You
-Given: 127
-Receive: 76Awards
« Odgovor #2 : Svibanj 11, 2010, 19:18 »

Smatrate li da je jedan nastavnik sasvim dovoljno na cca 20 učenika sa posebnim potrebama?
Evidentirano

•●●• .♥♥♥ ~ Sve Sto Radim Ispadne po Mome...Zajebana Jesam Al Takvu Me Vole ღ •●●• ♥
kitket
Početnik
*

Karma: +0/-0
Offline Offline

Postova: 2

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0


Awards
« Odgovor #3 : Svibanj 11, 2010, 23:59 »

Hvala na brzom odgovoru. Samo nastavite s pitanjima intervju bi trebao biti u četvrtak ili petak. Još jedom i hvala!

Što se tiče mojih odgovora, mislim da na Fakultetu nije dovoljno pažnje posvećeno djeci s posebnim potrebama (ima izbornih kolegija koje je uz Bolonju nemoguće upisati pogotovo ako si modul Engleski, ali eto ove godine sam uspjela ), a to (uz načine profesionalnog usavršavanja učitelja) je bilo jedno od mojih pitanja. A što se tiče opremljenosti i funkcionalnosti školskih prostra i dostupnosti osobnih asistenata mislim da se te pogodnosti smanjuju s povećanjem udaljenosti osobe od većeg grada:(
Evidentirano
lavica18
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +1079/-1
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 4038

Thank You
-Given: 54
-Receive: 37


mala slatka crvena


Awards
« Odgovor #4 : Svibanj 12, 2010, 06:45 »

Njaprije bi te samo upozorila da počneš pisati i koristiti djeca sa teškoćama u razvoju jer je to službeni ternim iz UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, a ne djeca s posebnim potrebama.

drugo, ljude iz centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja bi upitala jesu li nedavno provodili istraživanje u vezi djece s teškoćama u razvoju, što su istraživali i ako jesu kakve su podatke dobili u vezi toga, te na temelju podataka što planiraju poduzeti.

treće, pitala bi ih kakvi su im budući planovi u vezi uvođenja asistenta u nastavi, osobnog asistenta, uvođenjem didaktičkih pomagla (ako ih nema) u obrazovanje....koliki je vremenski rok za ostvarenje tih planova, koje gradove, općine i županije obuhvaćaju ti planovi.

Pogledaj na HZJZ izvješće iz siječnja 2010 godine o tome u kojoj županiji ima najviše populacije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, pa ćeš vidjeti da li njihovi planovi za budućnost su dobro raspoređeni po županijama ili su usmjereni samo prema nekolicinama županija.....

na ona prva tri pitanja od Lu, ja bih se na tvom mjestu još pripremila pročitavši Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015 godine, područje Obrazovanja i područje Mobilnosti i Pristupačnosti, jer u njima se govori o mjerama koje se moraju ostvariti u određenim rokovima pa bi ih tražila da se očituju u vezi toga, a i dobra ti je podloga za razgovori s njima.

jer kad postavih jedno pitanje, sigurno ćeš dobiti odgovor koji zahtjeva još neko pitanje, a pitanaj će ti krenuti sama od sebe čim počneš razgovarati s njima otvoreno.

i hoćemo li mi asnije dobiti uvid u tvoj seminar? 

Evidentirano

Želimo li spoznati što ljubav jest, mora nam biti jasno da poanta ljubavi nije u voljenju nekoga ili nečega, nego u prepoznavanju sebe kao ljubavi koja voljenjem živi ono što ona istinski jest!
 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Forum-OPP | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.583 sekundi uz 26 upita.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 3: index.croatian-utf8 (default), Modifications.croatian-utf8 (default), HidePost.croatian-utf8 (default).
Files included: 15 - 616KB. (show)
Cache hits: 11: 0.00000s for 77782 bytes (show)
Queries used: 26.

[show queries]