Forum-OPP
Rujan 10, 2010, 08:43 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Forum   Pomoć KONTAKT Igre Pravila Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Problemi kod zapošljavanja  (Posjeta: 960 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Honorarni-Posao
Početnik
*

Thank You
-Given: 0
-Receive: 0

Awards
« : Srpanj 29, 2010, 15:21 »

Pozdrav,

Da se odmah predstavim, zovem se David - radim na portalu ***** koji je pokrenula udruga "Pomicanje granica" prije par dana. Naša želja je potaknuti razvoj honorarnih poslova u Hrvatskoj po uzoru na razne portale u inozemstvu. Tokom pisanja raznih članaka za portal došao sam do puno prednosti o takvoj vrsti rada jer često postoje opcije rada kod kuće (najčešće vrste poslova takvog tipa se mogu naći u dizajnu, programiranju, pisanju, prevođenju i sl.). Isto tako, takva zanimanja mogu pomoći osobama s invaliditetom da lakše nađu neki posao koji im odgovara. Samim time sam krenuo u googe-lanje i našao ovaj portal i odlučio vidjeti da li mi vi možete reći nešto o tome.

Zanima me kako se snalazite po tom pitanju, što smatrate da vam najviše može pomoći, ima li kakvih zanimanja koja su vam poželjnija, što mislite o radu od kuće...

Znam da ovo može izgledati kao oglas za portal, ali stvarno trebam podatke o zaposljavanja osoba s invaliditetom, odnosno, o diskriminaciji na radnim mjestima po osnovi invaliditeta, manjina i sl. (bilo koja statistika je dobrodošla ako znate koji izvor). Bilo bi mi iznimno drago kada bi portal uspio pokrenuti pozitivne pomake u tome smjeru, a za to trebamo suradnju sa svih mogućih strana  
« Zadnja izmjena: Srpanj 29, 2010, 15:58 lu, Reason: obrisan link - očekujemo razmjenu banera » Evidentirano
twinkielittlestar
Moderator
Ovisnik

Spol: Ženski

Thank You
-Given: 107
-Receive: 203

Kad bi svi, ljudi na svijetu...la la la...

• Awards

• Awards
    « Odgovor #1 : Srpanj 29, 2010, 17:14 »

Pohvalno. Zanima i mene mogućnost honorarnoga posla kod kuće. To je u mnogim zemljama inozemstva moguće čak i kad se radi o poslovima koji se kod nas i dalje rade u nekom uredu... A tu su mnoge druge mogućnosti za stvaranje takvih radnih mjesta. Znam iz mnogih primjera kako ljudi na određenim radnim mjestima "troše" vrijeme na neke sporedne poslove, na nešto što je vrlo jednostavno, a obilno i bez toga se ne bi moglo dalje raditi...

Evidentirano

I am a little   Ne mogu vas navući da dođete ali vas mogu natjerat da odete!  
    lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You
    -Given: 84
    -Receive: 98

Awards
    « Odgovor #2 : Srpanj 29, 2010, 17:39 »

Ovdje imaš na naslovnoj stranici izvještaj pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gdje su detaljne statistike po županijama, vrstama invaliditeta i problemima s kojima se invalidi susreću. Ima ca 250 strana, pa navali!

Sretno!   

sljedeći članovi su rekli hvala na ovaj post:

twinkielittlestar

Za ovaj post, 1 član je reklo hvala!
    Evidentirano
    lu
    Administrator
    Ovisnik

Thank You
    -Given: 552
    -Receive: 267

Awards
    « Odgovor #3 : Srpanj 29, 2010, 17:48 »

Mene zanima odgovor na  čisto praktično pitanje: na koji način se vrši isplata kod honorarnog posla i može li taj dodatni prihod dovesti do gubljenja invalidnine ili naknade za nezaposlene.
    Evidentirano

Ko ne pije, admin nije
    twinkielittlestar
    Moderator
    Ovisnik

Thank You

• Awards

• Awards
    « Odgovor #4 : Srpanj 29, 2010, 18:21 »

Mislim da su honorarci totalno nezavisni. Na to gledam kao na hobi za čiji rad ti netko plati   

Evidentirano

kesty
    ex-staff
    Ovisnik

Spol: Muški

Thank You
    -Given: 46
    -Receive: 26

Awards
    « Odgovor #5 : Srpanj 30, 2010, 08:01 »

Mene zanima odgovor na  čisto praktično pitanje: na koji način se vrši isplata kod honorarnog posla i može li taj dodatni prihod dovesti do gubljenja invalidnine ili naknade za nezaposlene.

Iznimno zanimljivo pitanje. Vjerojatno se odnosu hoćet li s poslodavcem potpisati određeni ugovor ili ćeš raditi na "crno." Imam frenda koji je u kolicima, radi honorarno nekoliko puta tjedno, ali ne prima osobnu invalidninu, već naknadu za to što je postao OSI u prometnoj nesreći. Baš ću ga pitati kako je tok od njega.
    Evidentirano

Dao joj je dvanaest ruža i jednu umjetnu. Zatim ju je poljubio i rekao: "Voljet ću te dok i posljednja ruža ne uvene".
    lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You

Awards
    « Odgovor #6 : Kolovoz 02, 2010, 10:18 »

Pod honorarni posao se vjerojatno podrazumijeva isplata drugog dohotka. To pričam o čistom poslu, bez muljanja...
    Posao, tj. cijenu možeš dogovoriti u neto ili bruto svoti. Preporučam neto, jer je to onda iznos koji stvarno dobiješ, a isplatitelj ga treba preračunati u ukupnu svotu. Jako je bitno o čemu, tj. o kojoj vrsti posla se radi, jer na većinu osim poreza treba platiti i doprinos za mirovinsko(!), pa to naručitelju dođe dosta skupo (primjer: za 1.000 kn neto, trošak za naručitelja je 2.000 kn). Ako se radi o autorskim honorarima (npr. izrada web stranice, prijevodi, članci za novine i sl.), doprinos se ne plaća. Kalkulator imate ovdje. Ugovor o djelu treba sklopiti u pisanom obliku.

Obavezno je otvoriti žiro račun u banci, jer se isplate smiju izvršavati isključivo na žiro (ne tekući!). Zašto, to je druga tema.

Znači, dogovoriš posao, odradiš, oni ti doznače dogovorenu lovu na žirac. I to je to. Bar u teoriji.

Što se tiče naknade s burze, možeš ju izgubiti ako imaš primitke po bilo kojoj osnovi veće od propisanog iznosa. Pogledajte detalje na njihovim stranicama, ima napisan limit. Za invalidninu ne znam.

Ak radiš na crno, cijelu priču ionako možeš zanemariti... 

sljedeći članovi su rekli hvala na ovaj post:

eddy

Za ovaj post, 1 član je reklo hvala!
    Evidentirano
    Honorarni-Posao
    Početnik
    *

Thank You

Awards
    « Odgovor #7 : Kolovoz 02, 2010, 12:07 »

Pozdrav,

Drago mi je da je tema krenula 

Prvo, hvala lego_kockici na linku za izvješće, jako će mi pomoći! A sto se tiče honorarnih poslova općenito, način plačanja i kako se to promatra ovisi o dogovoru s poslodavcem. Opet, lego_kockica je odlično napisao o vrstama ugovora. Najčešće se stvar prebaci na autorski honorar ako je moguće jer tada honorarac ima najmanje obaveza prema državi. U planu nam je istražiti to područje što detaljnije kako bi dali što kvalitetnije podatke ljudima zainteresiranima za honorarni rad.

Općenito, vjerujem da postoji neki limit do kojeg invalidna osoba smije zarađivati, a da pritom ne izgubi pravo na invalidninu. Nažalost, kao što sam spomenuo, još smo novi u tom području pa tek učimo

Još jedno pitanje za vas - kakav je stav invalidnih osoba prema "privilegiranom" zaposljavanju na temu ? U smislu - vjerujem da postoji niz poslodavaca koji bi za neki posao radije uzeli invalidnu osobu pod uvjetom da ona taj posao moze odraditi tocno kako treba. Velik broj honorarnih poslova je takav - npr. za web dizajn (kao i za hrpetine drugih poslova) nije bitno je li osoba u kolicima ili ne. No s druge strane, znam da velik broj osoba s invaliditetom ne želi imati privilegiju na temelju svoga invaliditeta jer je svaki čovjek potpuno ravnopravan. Zato se pitam koliko bi takva osoba htjela da se u njenoj ponudi poslodavcu uopće može vidjeti njezin status ...
    Evidentirano
    twinkielittlestar
    Moderator
    Ovisnik

Thank You

• Awards

• Awards
    « Odgovor #8 : Kolovoz 02, 2010, 12:27 »

Ja mogu reći u svoje ime da bi rado dala do znanja da ne mogu biti djelatnik koji je na raspolaganju uvijek. Moj bi rad u nekom uredu mogao biti maksimalnih 4 sata radnoga vremena, dok bi recimo posao kod kuće mogao biti i u većem broju radnih sata, s tim da se uzme u obzir da bi to bilo takozvano "klizno radno vrijeme" kada bih ja mogla uzeti pauzu i odmoriti i onda odraditi ostatak posla. Jer moje zdravstveno stanje je odlično no imam nekih svojih stvari koje mi ne dozvoljavaju da dugo sjedim svaki dan... Zato i jesam u mirovini...
    I meni bi bilo idealno da imam nešto honorarno, pa čak i posao od kuće 
    Evidentirano

lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You

Awards
    « Odgovor #9 : Kolovoz 02, 2010, 13:08 »

Ja mogu reći u svoje ime da bi rado dala do znanja da ne mogu biti djelatnik koji je na raspolaganju uvijek. Moj bi rad u nekom uredu mogao biti maksimalnih 4 sata radnoga vremena, dok bi recimo posao kod kuće mogao biti i u većem broju radnih sata, s tim da se uzme u obzir da bi to bilo takozvano "klizno radno vrijeme" kada bih ja mogla uzeti pauzu i odmoriti i onda odraditi ostatak posla. Jer moje zdravstveno stanje je odlično no imam nekih svojih stvari koje mi ne dozvoljavaju da dugo sjedim svaki dan... Zato i jesam u mirovini...
    I meni bi bilo idealno da imam nešto honorarno, pa čak i posao od kuće 

To ti nikad nije problem. Radila sam na UOD, pa govorim iz prve ruke.
    Dogovoriš s čovjekom opseg posla, lovu i rok. Naručitelju je samo bitno da mu isporučiš traženo u roku i to je to. Brige njega da li ti radiš 8 sati uzastopce ili se nakon svakih sat vremena odmaraš... Plaćena si po učinku, ne po vremenu... Naravno, to znači da kad si npr. loše i ne možeš raditi, ne dogovoriš ništa i love nema...      (zaposleni može (bar u teoriji) otići na bolovanje, a lova i dalje stiže....)

Važna preporuka: Nikad, ama baš nikad nemojte fulati rok. Bolje propustiti/ne dogovoriti posao, nego ne napraviti do roka. Naravno, treba biti realan s procjenom vremena (uvijek nešto izvanredno uleti!) - čitaj: originalna procjena + 50 do 100% vremena više... 
    Idealno je ako se može dogovoriti neki vrlo fleksibilan rok. (Npr. imam dogovorene neke stvari za na jesen. Na poslu nema gužve, pa sam prilično sigurna da ću stići. Ako mi padne cigla na glavu, obavezno ću javiti naručitelju, da može dati nekom drugom da napravi.)
    Evidentirano
    lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You

Awards
    « Odgovor #10 : Kolovoz 02, 2010, 13:24 »

Pozdrav,

Drago mi je da je tema krenula 

Prvo, hvala lego_kockici na linku za izvješće, jako će mi pomoći!

Molim, molim. I drugi put...   

Još jedno pitanje za vas - kakav je stav invalidnih osoba prema "privilegiranom" zaposljavanju na temu ?

Pozitivan.   

U smislu - vjerujem da postoji niz poslodavaca koji bi za neki posao radije uzeli invalidnu osobu pod uvjetom da ona taj posao moze odraditi tocno kako treba.

Ma stvarno!? A gdje to?? Pliz link.....   

Velik broj honorarnih poslova je takav - npr. za web dizajn (kao i za hrpetine drugih poslova) nije bitno je li osoba u kolicima ili ne.

Hm, hm... Ne bih se baš složila... Ovo o čemu pričaš odnosi se isključivo na intelektualni rad i samo na neke vrste intelektualnog rada (koje ne zahtijevaju veliku koordinaciju niti timski rad).

No s druge strane, znam da velik broj osoba s invaliditetom ne želi imati privilegiju na temelju svoga invaliditeta jer je svaki čovjek potpuno ravnopravan.

Prvi put čujem... 

Zato se pitam koliko bi takva osoba htjela da se u njenoj ponudi poslodavcu uopće može vidjeti njezin status ...

O tome odlučuješ sam... Ako odem na vještačenje, dobijem rješenje o invaliditetu, mogu i ne moram s tim nešto učiniti. Ako npr. odem s tim u Poreznu i tražim veći osobni odbitak, onda će to pisati na mojoj PK kartici i bit će vidljivo poslodavcu. Da li je to povoljno za mene ili nije (financijski jest, općenito možda i ne...) trebam odvagnuti.

Mislim da imaš neke krive percepcije o OSI. Djeluje mi da nisi upoznao ni jednog OSI, bar ne dovoljno dobro... 
    Evidentirano
    lu
    Administrator
    Ovisnik

Thank You

Awards
    « Odgovor #11 : Kolovoz 02, 2010, 14:20 »

Hajdemo mi raspraviti nešto: da li je pametno u prijavi za posao napomenuti da je netko OSI (pretpostavljam da nije obaveza po nekakvim regulama)? Ok, ako se radi o inv. kolicima, ta činjenica će kad tad morati biti jasna zbog arhitektonskih barijera.
    Evidentirano

Ko ne pije, admin nije
    lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You

Awards
    « Odgovor #12 : Kolovoz 02, 2010, 15:10 »

Hajdemo mi raspraviti nešto: da li je pametno u prijavi za posao napomenuti da je netko OSI (pretpostavljam da nije obaveza po nekakvim regulama)? Ok, ako se radi o inv. kolicima, ta činjenica će kad tad morati biti jasna zbog arhitektonskih barijera.

O, je, je... 

Prema novom Zakonu o radu (koji je već stupio na snagu i zbog kojeg se nitko nije bunio ):

Obveza radnika da obavijesti poslodavca o bolesti ili nekim drugim okolnostima

Članak 26.

(1) Prilikom sklapanja ugovora o radu radnik je dužan obavijestiti poslodavca o bolesti ili drugoj okolnosti koja ga one­mo­gu­ćuje ili bitno ometa u izvršenju obveza iz ugovora o radu ili koja ugrožava život ili zdravlje osoba s kojima u izvršenju ugovora o radu radnik dolazi u dodir.

(2) Radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje odre­đenih poslova, poslodavac može uputiti radnika na liječnički pregled.

(3) Troškove liječničkog pregleda iz stavka 2. ovoga članka snosi poslodavac.

Preneseno, prilikom zapošljavanja moram reć da sam OSI....  A poslodavac te može uputiti na liječnički, pa će najkasnije tada sve postati jasno...

Savjetovala bih da se to na prvu loptu ne spominje. Kad uđeš u uži krug i oni budu blizu odluke da te uzmu (čitaj: kad im se predstaviš u lijepom svjetlu... ) onda lagano i usput napomeneš... Osim ako je baš tako vidljivo kao kolica (što nije uvijek slučaj)...
    Evidentirano
    Honorarni-Posao
    Početnik
    *

Thank You

Awards
    « Odgovor #13 : Kolovoz 02, 2010, 15:11 »

Mislim da imaš neke krive percepcije o OSI. Djeluje mi da nisi upoznao ni jednog OSI, bar ne dovoljno dobro...  

Istina, nisam upoznao poblize nikoga u toj kategoriji - ucim   Eto, poslovno sam se zatekao na takvom radnom mjestu gdje je ispalo da mozda mogu djelovati i u ovom smjeru pa rekoh zasto ne... Kuzim da mi je tokom pisanja ovdje pomalo neobicno jer nisam siguran kako OSI osobe percipiraju neke stvari i vjerojatno zato i sama kazes da je dio mojih ideja kriv. Opet, moram priznati da mi je pomalo "bed" donijeti neke pretpsotavke bez da ista znam o tome pa puno pretpostavljam... I opet, kao sto rekoh, tu sam da ucim

A za ostalo - ako kazes da nije bed malo progurati se preko invalidnog statusa, onda to uzimam u obzir i to je to   Razmisljam o toj opciji jer se pitam kada bi poslodavac npr. dobio pet ponuda za posao da li bi osoba s invalidskim statusom htjela da moze istaknuti kako ona spada u tu kategoriju. Ako to poslodavcu ne igra bitnu ulogu (najcesce to jesu intelektualni poslovi s definiranim rokom zavrsetka koji se mogu raditi kod kuce), vjerujem da će barem razmisliti dvaput bi li dao prednost osobi s invaliditetom...
    Evidentirano
    lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You

Awards
    « Odgovor #14 : Kolovoz 02, 2010, 15:26 »

A za ostalo - ako kazes da nije bed malo progurati se preko invalidnog statusa,

Ovo baš nisam najbolje shvatila... Zašto bi se netko "progurao"? (I kako? Ili jesi OSI ili nisi...) I što time dobiva?

onda to uzimam u obzir i to je to   Razmisljam o toj opciji jer se pitam kada bi poslodavac npr. dobio pet ponuda za posao da li bi osoba s invalidskim statusom htjela da moze istaknuti kako ona spada u tu kategoriju. Ako to poslodavcu ne igra bitnu ulogu (najcesce to jesu intelektualni poslovi s definiranim rokom zavrsetka koji se mogu raditi kod kuce), vjerujem da će barem razmisliti dvaput bi li dao prednost osobi s invaliditetom...

Ne, neće... Budi siguran da neće.
    Bila sam na mjestima gdje se to odlučivalo.
    Zašto neće? Jer je to dodatna komplikacija. Ne znaju da li je osoba sposobna odrađivati taj posao ili ne, a čemu se mučiti da se to sazna (a i kako? vještačenjem?), kad na svako radno mjesto konkurira 50 do 500 (zdravih!) ljudi...??
    Evo, Twinkie ti je dala odličan primjer. Ona ne može sjediti više od 4 sata "u komadu". Ja bih na pamet rekla da može npr. raditi kao tajnica. A ja pojma nemam da ona ne može sjediti 8 sati, odn. i više po potrebi. Znači, ne može zbog svojeg invaliditeta raditi kao tajnica. A kad se na natječaj javi 300 potencijalnih tajnica (npr. u mojoj sadašnjoj firmi), uzet ćeš onu u kolicima? Baš...  A da ne kažem da npr. naša tajnica mora ići po potrebi i u Poreznu i vozit službeni auto na servis i registraciju itd. To onaj u kolicima ne može, jer ne može voziti neprilagođeni službeni auto. Itd. bez kraja i konca. Kužiš sad!?

OSI-ju je konkurencija zdrav čovjek istih sposobnosti i naobrazbe. Zato država i daje poticaj (npr. izuzeće od plaćanja doprinosa na plaću) za OSI da barem malo ublaži tu negativnu selekciju. Isto postoji obaveza zapošljavanja OSI u firmama državne i lokalne samouprave i firmama u većinskom državnom vlasništvu i to po jedna na svakih x zaposlenika. U protivnom takve firme plaćaju penale.

- Automatski spojen post: Kolovoz 02, 2010, 13:29 -    
    Bez ljutnje, ali ovo tvoje mi liči na ono kako mali Ivica zamišlja svijet i OSI itd...

Ajde prokopaj malo po ovom forumu i vidi kako izgleda real life za OSI i s čime se oni/mi sve susreću...
    « Zadnja izmjena: Kolovoz 02, 2010, 15:31 lego_kockica » Evidentirano
    lu
    Administrator
    Ovisnik

Thank You

Awards
    « Odgovor #15 : Kolovoz 02, 2010, 16:17 »

Primijetila sam ja da honorarac ispipava kako se uopće ophoditi sa osobama sa invaliditetom. Ajde, opusti se, slobodno pitaj kaj te god zanima, nitko ovdje nije od stakla. I moramo te malo dovući na koje okupljanje da skužiš kak su to simpa i posve normalne osobe.
    Evidentirano

Ko ne pije, admin nije
    lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You

Awards
    « Odgovor #16 : Kolovoz 03, 2010, 10:14 »

Primijetila sam ja da honorarac ispipava kako se uopće ophoditi sa osobama sa invaliditetom.

Oprezno.      Inače možeš dobiti bijelim štapom po glavi ili te pregaze kolicima...

- Automatski spojen post: Kolovoz 03, 2010, 10:19 -   
    Ma ne znam... Nema on samo neke svoje percepcije o OSI, nego bome i o honorarnim poslovima...

Ali ajde, osvježenje je ponekad takav naivan i nadobudan pogled na svijet...   Evo mu karma za trud.
    « Zadnja izmjena: Kolovoz 03, 2010, 10:19 lego_kockica » Evidentirano
    Honorarni-Posao
    Početnik
    *

Thank You

Awards
    « Odgovor #17 : Kolovoz 03, 2010, 12:57 »

Oprezno.      Inače možeš dobiti bijelim štapom po glavi ili te pregaze kolicima...    
    Ma ne znam... Nema on samo neke svoje percepcije o OSI, nego bome i o honorarnim poslovima...

Ali ajde, osvježenje je ponekad takav naivan i nadobudan pogled na svijet...   Evo mu karma za trud.

Haha, hvala za izjave simpaticnosti  Ok, onda cu malo pustenije - ne, stvarno ne znam kako ide s grupom OSI i u biti spletom okolnosi mi se pruzila prilika da vidim o cemu se tu radi. Malo mi je bilo pod upitnikom kako se postaviti, samo znam da nikako ne zelim bilo kojeg covjeka, u bilo kojoj situaciji, percipirati kao zrtvu. U biti da, samo opusteno i to je to 

Sto se tice honorarnih poslova, portal (koji bi trebao tu negdje postati vidljiv jer na njemu jest postavljen baner ovog foruma) ima cilj potaknuti honorarne poslove u Hr po uzoru na strane primjere. U inozemstvu je percepcija takvih poslova potpuno drugacija i postoji masa freelancera koji zaraduju za svoj zivot, a da ni ne vide svoga poslodavca. Jasno, daleko je Hr od toga. No, negdje se mora poceti. Cilj portala je educirati ljude o takvom konceptu i pokazati da se moze. Put nije posut ruzama, ali ima perspektivu - bar u viziji ljudi koji rade na tome jer ionako malo "naivnosti" dobro dode... Ja osobno sam zadužen i za pisanje članaka za portal tako da sam već prošao dobar dio te literature (a vjerojatno sam vidio tek 5%) i mogu reći da mi se sve to jako svidjelo. Volio bih kada bi se to pokrenulo i u Hr, pa makar i u nekom slabijem obliku, a i vjerujem da to može pomoći OSI grupi.

Znam, za brojne poslove su potrebne i dobre kvalifikacije te znanje kako nešto napraviti. Zato mi treba vaša pomoć - nemam pojma koliko u biti, npr. provodite vremena kod kuće - imate li više vremena za surfanje - odnosno, za dodatnu edukaciju online koja vam može pomoći da budete kvalificirani za neki novi posao. Npr. ako si netko da truda, mogao bi proučiti SEO stil pisanja (ako ne znate sto je - google je prijatelj  ) i vjerujem da bi mogao lakse specijalizirati takvu vrstu posla. Ne kazem da ce odmah naci nesto s time, ali stvarno vjerujem da ce to postati potrebno znanje u bliskoj buducnosti (u biti vec je samo sto bas i nije objavljeno na velika zvona). To je samo jedan primjer. Nitko ne kaze da je lako, ali mi se cini da takva vrsta poslova moze ipak lakse proci i kao pomoc OSI grupi jer ipak ima vise pogodnosti koje takvima idu u korist (primarno da nema potrebe dolaziti na radno mjesto vec se moze raditi kod kuce)...

Eto, to je malo za uvod sto mi se cini da bi moglo doprinjeti temi 
    Evidentirano
    lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You

Awards
    « Odgovor #18 : Kolovoz 03, 2010, 13:56 »

Baš sam znatiželjna, ali ono stvarno...   

Dobri poslovi se dobivaju po preporuci. To vrijedi apsolutno za svaku vrstu posla - oš redovni, oš honorarni, oš kao freelancer iliti samostalac....
    Ak se oš grbit za siću, to možeš nać u Oglasniku. A u zadnje vrijeme je i to prilično presušilo...   
    Evidentirano
    Honorarni-Posao
    Početnik
    *

Thank You

Awards
    « Odgovor #19 : Kolovoz 03, 2010, 15:41 »

Slažem se s tobom, svakako da je preporuka bitna. Gle, opet da se nadovežem na malu hrpicu pročitanih članaka - niti jedan honorarac neće samo tako dobiti neki super posao. Preporuka i neka vrsta reputacije su itekako bitni. Početak jest najteži. No bitno je za napomenuti da svaki honorarac starta iz te pozicije, neovisno bio on OSI ili ne. Jasno da ako se npr. baviš prevođenjem da trebaš početi s nekim manjim radovima kako bi polagano okupio krug poznanstava i kako bi te oni dalje preporučili. Isto tako, često se cirka 20% "poslovnog vremena" utroši na samopromociju, da visis na drustvenim mrezama, blogu, svojoj stranici (cemu god) gdje objavljujes da postojis, komuniciras sa starim kljentima, trazis nove i sl. Jedna od velikih zamki dobrog starta je da ako dobijes vis eboljih poslova da covjek pomisli da ce oni nastaviti dolaziti sami od sebe. To je greska. Uvijek treba biti aktivan, promovirati se i sl. To je jedan od ciljeva portala - pomoci ljudima da vide kako to ide.
    Nadalje, zato mislim da bi OSI osobi bilo jednostavnije uloziti trud u to podrucje jer mislim da je isplatljivije. Ne znam kako inace ide, koliko vremena / energije utrosite na posao, trazenje istog (ili ga vec imate) ili ste pomalo odustali... Ovdje se radi o alternativi za koju vjerujem da vrijedi dati joj se pozornosti. Jasno, sve ovisi i o edukaciji koju imate i gdje se osjecate sposobnima uloziti vrijeme i trud. Zato me i zanima koja je perspektiva u vasim ocima vezana za to.
    Evidentirano
    lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You

Awards
    « Odgovor #20 : Kolovoz 03, 2010, 16:14 »

Zato me i zanima koja je perspektiva u vasim ocima vezana za to.

Pa, napisala sam ti. I to iz prve ruke. Znači, već imaš OSI-ja (ako je to bitno) koji je redovno zaposlen i usput ganja honorare kolko stigne.

Uz to postoji još jedan problem koji nisam spomenula. OSI su na žalost u velikoj većini slučajeva još slabije obrazovani od slabo obrazovane opće populacije (< 2% ima faks). A ovi poslovi koje ti navodiš su intelektualni rad... Ljudi ovdje na forumu nisu reprezentanta, nego prije izuzetak...

Ali dobro, vrijeme će pokazati. Držim fige.
    Evidentirano
    Honorarni-Posao
    Početnik
    *

Thank You

Awards
    « Odgovor #21 : Kolovoz 09, 2010, 15:38 »

Hvala ti za info! Shvaćam da je problem oko odnosa obrazovanosti naspram vrste poslova koji se nude. Jasno, tu je opet i vrsta invaliditeta sto znaci potreba za individualnim pristupom... Vidjet cu malo dok kopam sto bi se moglo sto vise prilagoditi za OSI osobe kao vrsta posla koji se radi kod kuce. Spominjes da ganjas honorare koliko stignes - mozes li mi reci kakvi su to bili poslovi u prosjeku? Mozda ima nesto sto sam izostavio iz vida pa me zanima... (a i da vise obratimo pozornost na takvu vrstu poslodavaca - malo "ciljnog" pregovaranja uvijek dobro dode  )
    Evidentirano
    lego_kockica
    Animator-moderator
    Mudrica

Thank You

Awards
    « Odgovor #22 : Kolovoz 09, 2010, 16:05 »

Moji honorarni poslovi:
    - prijevodi (najvećim dijelom)
    - pisanje članaka za stručne časopise
    - uređenje web stranica (tekstualno, ne grafički)
    - primjena Excela za rješavanje konkretnih poslovnih situacija (modeliranje, prognoziranje i sl.)

E, sad... Poslodavci...? Za prijevode mogu biti (skoro) svi, od raznih agencija za prevođenje do npr. Ministarstva vanjskih poslova (za koje sam nekad radila). S time da je preko agencija sića, sića po satu (osim njenog veličanstva Države koja uvijek dobro plaća... ) Inače satnica dođe na red veličine satnice za peglanje.    Ako ugovoriš posao direktno s naručiteljem, e to je već druga pjesma - može se lijepo zaraditi. Samo što je to onda sporadično i imaš ovaj problem o kojem govoriš: nalaženje (platežno sposobnih) klijenata...

Članke se može pisati nezavisno od bilo koga. Nađe se aktualna tema, obradi i ponudi časopisima iz te branše. Opet, pomaže ako imaš nekog u uredničkom kolegiju da te malo pogura, ali nije uvjet. Cijena je ista, gurao te netko ili ne...

Ovo ostalo je super-sporadično i ovisi od slučaja do slučaja... To su uglavnom najzanimljiviji projekti, jednokratne prirode. Može se pristojno zaraditi. Ne senzacionalno, ali ok. Dovoljno da se ima smisla potruditi.

Evo, to su moja iskustva. Naravno, za sve gore napisano preduvjet je - stručnost....

Još nešto što mi se čini jako važnim...

Recimo da postoji neki oglasnik za freelancere a la freelancer.com gdje naručitelji i izvršitelji biraju jedni druge... E, sad, da sam ja naručitelj, ne bih se baš usudila... Naime, gdje mi je garancija kvalitete!?? Što ako to što dobijem ne valja ništa? Preloših prijevoda sam se nagledala, a bome i katastrofalnih web stranica... I nije sad problem da ja za loš uradak jednostavno ne platim, nego je problem ROK do kojeg ja to nešto moram imati gotovo. Ovaj mi zbrlja, vrijeme je prošlo, a ja nemam u rukama još uvijek ništa... (pa taman da me i ne košta...) To je ogroman problem, bar za početak.
    Evidentirano
     Str: [1]   Gore
      Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Forum-OPP | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
    Stranica je generirana za 0.291 sekundi uz 31 upita.
    Templates: 2: index (default), Display (default).
    Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
    Language files: 4: index.croatian-utf8 (default), Modifications.croatian-utf8 (default), HidePost.croatian-utf8 (default), ThankYouPost.croatian-utf8 (default).
    Files included: 16 - 653KB. (show)
    Queries used: 31.

[show queries]