Sai Baba je bio indijski guru, religijska figura i učitelj. Sljedbenici ga opisuju kao avatara, duhovnog učitelja i čudotvorca. On sam je izjavio da je reinkarnacija sveca Sai Babe od Shirdija te je često detaljno opisivao život potonjeg. Također je u mladosti bio pjesnik, pjevač i pisac.
Procjene o broju sljedbenika Sai Babe kreću se od 6 milijuna, pa i do 50 i 100 millijuna.
Rodio se u zabačenom selu Puttaparthi u Indiji. Već po rođenju se razlikovao od ostale dječice, jer je umjesto plača, došao na svijet sa osmijehom.
I kasnije je bio poseban: težio je vegetarijanskoj ishrani i nije mogao pojmiti ubijanje životinja zbog prehrane, dok je još imao tri-četiri godine, kad god bi se neki prosjak pojavio na vratima i molio za pomoć, napustio bi igru i požurio unutra kako bi uvjerio svoje sestre Venkamma i Parvathamma, da dadnu nešto žita ili hrane.
Dana 8. ožujka 1940., ubo ga je "veliki crni škorpion." Pao je u nesvijest i ostao nepomičan. Nije govorio i njegovo disanje je oslabilo. Odmah je dobio medicinsku pomoć i sljedećeg jutra doktor je rekao da je "izvan opasnosti." U idućih nekoliko dana je bilo vidljivih promjena u njegovom ponašanju. Nije htio prihvatiti nikakvu hranu, većinom je bio u tišini a ponekad je dugo recitirao Sanskrt stihove i filozofske mudrosti drevne Indije. Doktori su vjerovali da je to dio histerije, ali simptomi smijeha, plača, rječitosti i tišine su se nastavili. Nakon tjedan dana, prebačen je natrag u svoj dom u Puttaparthi. Roditelji su bili tužni i gledali njegovo ponašanje sa strahom. Odnijeli su ga mnogim svećenicima, doktorima i egzorcistima. Sai Baba se jednom prilikom prisjetio tog razdoblja: "Ja sam podnosio sve to mučenje bez prigovaranja."
Nakon toga više puta u tijeku života se nalazio u raznim incidentnim situacijama koje je uspješno prevladao.
Glavna uvjerenja Sai Babe su:
* Ljubav prema svim bićima.
* Socijalna pomoć siromašnima, bijednima i gladnima. Služiti čovjeku jednako služiti Bogu.
* Držati vlastite želje pod mjerom i kontrolom. Inače čovjek zaboravi na najvišu svijest (Paratattva). Želje mogu postati zatvorska ćelija.
* Svijet je iluzija (Maya), samo je Bog stvaran.
* Unutrašnje ja: svaki čovjek je zapravo božanska svijest (Atman) koje kroz individualni proces ima svoj "osobni" razvoj.
* Meditacija
* Prihvaćanje svih religija
* Pacifizam, tj. otpor svakom nasilju
* "Pomogni uvijek, ne ozljedi nikada"
Citati:
# "Postoji samo jedna religija - religija ljubavi. Postoji samo jedan jezik - jezik srca. Postoji samo jedna rasa - rasa čovječanstva. Postoji samo jedan Bog - i On je sveprisutan".
# "Bog jednako čovjek minus ego".
# "Naš um stvara ropstvo i da naš um stvara oslobođenje".
# "Ruke koje pomažu svetije su od usana koje mole".
# "Započnite dan s ljubavlju. Ispunite dan s ljubavlju. Provedite dan s ljubavlju. I završite dan s ljubavlju, jer to je put do Boga"
višeOvaj je čovjek bio po mnogo čemu poseban. Iako je sam izjavio još 1960. godine da će biti u ovom smrtnom ljudskom obliku još 59 godina (dakle, do 2019.) ovo proročanstvo mu se nije obistinilo. Umro je na današnji dan (24.04. 2011.).