Forum-OPP
Svibanj 23, 2013, 11:23 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Forum   Pomoć KONTAKT Igre Pravila Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Sai Baba  (Posjeta: 305 )
Opis: Rip
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
lu
Administrator
Ovisnik

Spol: Ženski

Thank You
-Given: 1400
-Receive: 698

Awards
« : Travanj 24, 2011, 11:59 »

Sai Baba je bio indijski guru, religijska figura i učitelj. Sljedbenici ga opisuju kao avatara, duhovnog učitelja i čudotvorca. On sam je izjavio da je reinkarnacija sveca Sai Babe od Shirdija te je često detaljno opisivao život potonjeg. Također je u mladosti bio pjesnik, pjevač i pisac.
 Procjene o broju sljedbenika Sai Babe kreću se od 6 milijuna, pa i do 50 i 100 millijuna.

Rodio se u zabačenom selu Puttaparthi u Indiji. Već po rođenju se razlikovao od ostale dječice, jer je umjesto plača, došao na svijet sa osmijehom.
I kasnije je bio poseban: težio je vegetarijanskoj ishrani i nije mogao pojmiti ubijanje životinja zbog prehrane, dok je još imao tri-četiri godine, kad god bi se neki prosjak pojavio na vratima i molio za pomoć,  napustio bi igru i požurio unutra kako bi uvjerio svoje sestre Venkamma i Parvathamma, da dadnu nešto žita ili hrane.

Dana 8. ožujka 1940., ubo ga je "veliki crni škorpion." Pao je u nesvijest i ostao nepomičan. Nije govorio i njegovo disanje je oslabilo. Odmah je dobio medicinsku pomoć i sljedećeg jutra doktor je rekao da je "izvan opasnosti." U idućih nekoliko dana je bilo vidljivih promjena u njegovom ponašanju. Nije htio prihvatiti nikakvu hranu, većinom je bio u tišini a ponekad je dugo recitirao Sanskrt stihove i filozofske mudrosti drevne Indije. Doktori su vjerovali da je to dio histerije, ali simptomi smijeha, plača, rječitosti i tišine su se nastavili. Nakon tjedan dana, prebačen je natrag u svoj dom u Puttaparthi. Roditelji su bili tužni i gledali njegovo ponašanje sa strahom. Odnijeli su ga mnogim svećenicima, doktorima i egzorcistima. Sai Baba se jednom prilikom prisjetio tog razdoblja: "Ja sam podnosio sve to mučenje bez prigovaranja."
Nakon toga više puta u tijeku života se nalazio u raznim incidentnim situacijama koje je uspješno prevladao.

Glavna uvjerenja Sai Babe su:

* Ljubav prema svim bićima.
    * Socijalna pomoć siromašnima, bijednima i gladnima. Služiti čovjeku jednako služiti Bogu.
    * Držati vlastite želje pod mjerom i kontrolom. Inače čovjek zaboravi na najvišu svijest (Paratattva). Želje mogu postati zatvorska ćelija.
    * Svijet je iluzija (Maya), samo je Bog stvaran.
    * Unutrašnje ja: svaki čovjek je zapravo božanska svijest (Atman) koje kroz individualni proces ima svoj "osobni" razvoj.
    * Meditacija
    * Prihvaćanje svih religija
    * Pacifizam, tj. otpor svakom nasilju
    * "Pomogni uvijek, ne ozljedi nikada"

Citati:
# "Postoji samo jedna religija - religija ljubavi. Postoji samo jedan jezik - jezik srca. Postoji samo jedna rasa - rasa čovječanstva. Postoji samo jedan Bog - i On je sveprisutan".
# "Bog jednako čovjek minus ego".
# "Naš um stvara ropstvo i da naš um stvara oslobođenje".
# "Ruke koje pomažu svetije su od usana koje mole".
# "Započnite dan s ljubavlju. Ispunite dan s ljubavlju. Provedite dan s ljubavlju. I završite dan s ljubavlju, jer to je put do Boga"

više

Ovaj je čovjek bio po mnogo čemu poseban. Iako je sam izjavio još 1960. godine da će  biti u ovom smrtnom ljudskom obliku još 59 godina (dakle, do 2019.) ovo proročanstvo mu se nije obistinilo. Umro je na današnji dan (24.04. 2011.).

Evidentirano

U usporedbi s onim ŠTO me okružuje ja sam mlada, a u usporedbi s onima TKO me okružuje, priznajem da sam stara.
Guiness
moderator
Ovisnik

Spol: Ženski

Thank You
-Given: 235
-Receive: 178

Awards
« Odgovor #1 : Travanj 24, 2011, 12:48 »

Joj moj susjed na moru je fanatik sai babin, ono cijelu kuću i vrt je sam sagradio i to sve od mozaik pločica, sve puno kipova sai babe, ima veliku betonsku kuglu koja mu je hram i tak, vrlo zanimljivo i lijepo al taj čovjek živi po svakoj sai babinoj riječi.
Ne znam kak to kod njih točno ide, al par mjeseci je živio samo na vodi, i onda ako to preživiš postaješ kakti besmrtan bla bla.
Problem je što sai baba isto kao i sve druge religije tak neke stvari tumači ko metaforu, al onda se nađu ovakvi ljudi (mislim, čovjek je neobrazovan, nema ni osnovnu školu) koji povjeruju u svaku najsitniju glupost i onda se dovode na rub smti i izgladnjivanja i ne znam ni ja čega.
Pa ide svake godine u Indiju pa su svi u transu i onda susjedima satima priča te nekakve nebuloze kak se sai baba pojavi pa postane nevidljiv, pa uzme pepeo u ruke a kad ga posipa to sve postane novac... Ma, svašta
Al simpatično je sve to
Evidentirano

You gotta be rich to be insane, losing your mind is not a luxury for the middle class.
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Forum-OPP | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.559 sekundi uz 24 upita.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 3: index.croatian-utf8 (default), Modifications.croatian-utf8 (default), HidePost.croatian-utf8 (default).
Files included: 15 - 613KB. (show)
Cache hits: 12: 0.00104s for 74859 bytes (show)
Queries used: 24.

[show queries]