Kunici - sto treba znati

(1/2) > >>

sanya:
KUNIĆI – KUĆNI LJUBIMCI

Kunići su vrlo pitomi, dragi, veseli, i inteligentni kućni ljubimci. Vole društvo ljudi, a mogu se čak i pomalo dresirati. Iako naizgled isto izgledaju, kunić i zec su dvije različite vrste. Divlji zec živi u nastambama iznad zemlje, vrlo je plah, te ima duže uši i stražnje noge od kunića. Iako se mladi zec može pripitomiti, nikad ne gubi svoju izrazitu plahost. Zečevi koji se prodaju u pet shopovima, zapravo su kunići. Kunići mogu biti divlji i pitomi. U prirodi žive u nastambama koje sami iskopaju ispod zemlje. Sitnije su građe od zeca, znatno pitomiji, spretniji, a neki kažu i inteligentniji. Postoji mnogo pasmina kunića - patuljasti, orijaši, ovnoliki (sa spuštenim ušima), dugodlaki, kratkodlaki, i dr. Dolaze u mnogobrojnim kombinacijama boja. Ponekad je teško odrediti pasminu, pa vam često čak ni trgovac u pet shopu neće znati objasniti koja je to pasmina koju prodaje. Četiri najpopularnije pasmine, unutar kojih postoji još nekoliko vrsta, su: Patuljasti (Dwarf), Ovnoliki (Lop), Angora i Rex. Kao i sve druge životinje, kunići zahtijevaju određenu brigu i njegu. Pitomi kunići ne mogu samostalno preživjeti u prirodi. Slično psima i mačkama, i njihove pasmine dobivene su raznim križanjima. Životni vijek im je oko 10 godina. Kunići se ne bi trebali odvajati od majke prije nego navrše pet tjedana.

sanya:
ISHRANA KUNIĆA

Ishrana kunića treba se sastojati od svježeg sijena (miješana raznih trava, lucerna, mačji rep ili zob), svježeg povrća i bilja kao što su mrkva (lišće-da, korijen-samo u malim količinama zbog puno šećera i ugljikohidrata), peršin, djetelina, bosiljak, metvica, listovi brokule, cvjetovi i listovi maslačaka, vanjski (tamniji) listovi salate endivije (ostale zelene salate ne), kelj, blitva, mlada pšenica i na kraju, od kvalitetne mješavine sjemenki koje se mogu kupiti u gotovo svim pet shopovima. Sve što ne spada u navedeno treba smatrati "poslasticama" koje se daju u ograničenim količinama. Ne treba pretjerivati ni sa svježim voćem i povrćem, jer pretjerane količine mogu dovesti do mekane stolice i proljeva - opasnost dehidracije. Svježa i čista voda treba im uvijek biti dostupna.Sijeno je izuzetno važno radi bolje probave. U tu svrhu korisne su i mlade, neprskane grančice voćaka jabuke i lješnjaka, koje služe i kao dobar "brus" za brzorastuće zube kunića. Trebali biste im dnevno omogućiti sijena u neograničenim količinama. Najbolje je miješano sijeno raznih trava ili ono od mačice (mačji rep).

Sijeno im se treba davati od najmanjih nogu, tj. od trenutka kada počnu samostalno jesti. Kunići izuzetno vole i voće. Ono može poslužiti kao desert, ali u malim količinama zbog velike koncentracije šećera, kao i zbog mogućeg poremećaja bakterijeske ravnoteže unutar probavnog sustava. Jedna ili dvije male kriškice dnevno sasvim su dovoljne. Osobito vole jabuke, kruške i banane. Pogodne su i naranče (uključujući koru), breskve, ananas, šljive, jabuke, borovnice... Važno je da sve što im dajete bude dobro oprano i posušeno. Gotovo svi kunići "ludi" su za slatkim i mogu namirisati keks ili čokoladu i iz susjedne prostorije. Davanje slatkiša svakako treba izbjegavati jer može učiniti teške, pa i fatalne posljedice na njihov mali organizam. Čokolada je za njih otrov! Apsolutno treba izbjegavati tijesto (pašta, špageti itd.), svježi kruh (suhi još i može proći), corn-flakes, jogurte i sve ostale "ljudske" deserte. Također izbjegavajte špinat, kupus (zelje), rajčicu, karfiol, grah, krumpire, i bilo koju drugu pokvarenu ili trulu hranu. Do tri mjeseca starosti možete im davati sjemenki koliko god mogu pojesti. Kasnije smanjite količinu na otprilike pola šalice dnevno. No, to će ovisti i o tome koliko je vaš ljubimac aktivan tijekom dana, kao i o njegovoj veličini. Ako dopustite da se prekomjerno udeblja, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i smrti. Preporučuje se da ih ne hranite sa povrćem i zelenišem dok ne navrše 6 mjeseci.I na kraju, da ponovimo: sijeno, povrće i sjemenke su osnovna hrana kunića. Sijeno je od izuzetne važnosti i možete im ga davati u neograničenim količinama. Što se tiče povrća, važna je raznovrsnost. Dnevno barem tri različite vrste, kako bi dobili sve potrebne hranjive sastojke i vitamine. Ako od pojedinog povrća dobiju mekanu stolicu, smjesta ga izbacite iz menija. I na kraju sjemenke. One ne smiju biti jedina hrana zbog velike količine kalorija i kalcija koje sadržavaju, kao i manjka vlaknastih tvari. Hranjenje isključivo sjemenkama, može dovesti do pretilosti, bolesti srca, bubrega i jetre, kao i proljeva. U ishrani, važna je dosljednost u količini i vrsti hrane. Nemojte previše eksperimentirati i često mijenjati vrstu hrane, jer to može dovesti do poremećaja unutar njihovog osjetljivog probavnog sustava. Jednom kada ustalite način ishrane, držite se toga. Ne bojte se, neće im dosaditi. Ako se odlučite na neku drugu vrstu gotovih mješavina sjemenki, najbolje je da prelazak sa stare na novu bude postupan. Slično je sa povrćem i voćem.

sanya:
DRŽANJE KUNIĆA

Kunići se u stanu ili kući mogu držati u kavezu ili mogu biti cijelo vrijeme slobodni. Ako se odlučite za kavez, on treba biti dovoljno velik da se u njega mogu smjestiti posuda za hranu i vodu, stelja u koju će vršiti nuždu i još da ostane mjesta da se kunić može slobodno protegnuti. Što veći kavez, to bolje. Kavez ne bi trebao biti manji od 60x60cm, no to ovisi i o veličini kunića. Svakako treba izbjegavati kaveze sa rešetkastim dnom jer kunići vole čvrstu podlogu (nemaju jastučiće na šapama kao npr. mačke). Najpogodniji su oni sa plastičnom tavicom na dnu, koja se može i posebno kupiti. Na jednu mu stranu stavite posude za vodu i hranu, a na drugu posudu u koju će obavljati nuždu. Sredinu mu ostavite slobodnu za ležanje. Kavez im treba služiti kao "gnijezdo" u kojemu će se osjećati sigurno, gdje će imati mir i u kojem će rado boraviti čak i kada su vratašca otvorena. Stavite mu unutra neke igračke (igračke za bebe, komadić starog tepiha, komad drveta, a prije spavanja omiljeno povrće ili voće). Pokušavajte ga ne tjerati na silu da uđe ili izađe iz kaveza. Kada je kunić unutra, nemojte obavljati radnje u kavezu koje mu se ne sviđaju. Nemojte ga ni dirati, ako mu se to ne sviđa. Ako ga želite potjerati u kavez, dovoljno je da ga rukama donesete pred vrata i pustite da sam odluči želi li unutra ili ne. Ako ne želi, dobra je metoda malo pljesnuti rukama uz povike "doma", "unutra", "u kuću", "spavanje" ili nešto drugo čega se dosjetite. Također, preporučljivo je posudu za hranu staviti blizu vrata, tako da ne morate duboko posezati u njegov prostor kada mu želite napuniti zdjelice. Promjenu stelje treba vršiti kada kunić nije u kavezu. On će vam tada često "priskočiti u pomoć" oko pospremanja stvari koje ste izvadili iz kaveza i tada to neće smatrati "invazijom" na svoj prostor. Kunići mogu i cijelo vrijeme biti slobodni u stanu ili kući. U tom slučaju prostorije treba dodatno osigurati. To se prvenstveno odnosi na  Auklanjanje svih mogućih kablova iz njihova dosega (vole ih grickati).Ako vaš kunić još nije dovoljno uvježban glede obavljanja nužde na za to određenim mjestima, preporučljivo ga je držati u kavezu barem preko noći ili dok je sam u stanu. Kada se dobro "izdresira" možete ga pustiti da slobodno šeće po stanu ili njegovom dijelu, čak i kada nema nikoga kod kuće. Što više ima prostora za trčanje i skakanje, to će biti zadovoljniji, ali i zahvalniji. Ponekad, čak i kunić koji ima puno prostora može postati "zločest". Uzrok je dosada. Kunići su vrlo društvena i zaigrana stvorenja, te im treba omogućiti razne igračke za zabavu: kutije, košare, metlice, četkice, igračke za bebe koje zveckaju i koje se mogu gurati, drveni štapići, kartonski valjci potrošenog toalet papira, limenke coca-cole, plastične boce, stari časopisi i telefonski imenici i sl. Ako im vi ne omogućite zanimaciju, naći će ih sami u vidu vaših tepiha, kaučeva, fotelja...

Ako ga izvodite u dvorište ili u prirodu, nikada ga nemojte ispuštati iz vida. Dovoljno je samo nekoliko trenutaka da dotrči susjedov pas. Čak i mačke mogu biti opasne. Kunići obično spavaju ili drijemaju tijekom noći i dana, ali su spremni za igru ujutro, u kasno popodne i tijekom večeri. Omogućite im malo trčanja i igre uvečer kada ste kod kuće ili ujutro prije nego što odete na posao. Najradije se zadržavaju na mekanim podlogoma (tepih, otirači, trava i sl.). Glatke površine, kao što su parketi, linoleum ili pločice, ne ljube previše. Ako nabavite vrlo mladog kunića, ponekad će proći i nekoliko mjeseci prije nego se odluči na tako veliki pothvat kao što je pretrčavanje "brisanog" prostora od nekoliko metara, prekrivenog samo pločicama ili parketom. Kada se navikne više neće biti problema, ali rijetko ćete ga pronaći da se bezbrižno odmara na takvim podlogama.

sanya:
HIGIJENA KUNIĆA

Kunići su vrlo čiste životinje, čistije od mačaka. Nemaju nikakav miris, barem ne onaj koji ljudski nos može osjetiti. Kupanje se ne preporučuje, jer za to nema nikakve potrebe. Dobar dio vremena provode u čišćenju svog krzna. Linjaju se svaka tri mjeseca, s time da je svako drugo linjanje izraženije. Bilo bi poželjno četkati ih u to vrijeme, kako ne bi progatuli previše svojih dlaka koje njihov probavni sustav, za razliku od mačaka, ne može probaviti. Mnoge zabrinjavaju navike kunića po pitanju obavljanja nužde. Na sreću ni tu nema velikih problema. Kunićima je urođeno da te potrebe obavljaju na jednom mjestu. Obično izabiru kuteve gdje će vršiti nuždu i prilično ih je jednostavno "dresirati". U pravilu stariji kunići brže uče od onih koji su još vrlo mladi, ali neka vas to ne zabrinjava jer će i mala beba od nekoliko tjedana brzo stvoriti navike. Kao stelja najbolje će poslužiti slama. Osim slame može se koristiti piljevina, hoblovina i drugi otpaci nastali obradom drveta (ne prašina i ne crnogorica). Nekim kunićima odgovara i pijesak za mačke, ali oprez: ako vaš kunić voli kopati to možda i nije najbolje rješenje jer udisanje prašine iz tog pijeska može dovesti do zdrastvenih problema. U tom slučaju dobro rješenje je prekriti pijesak sa nekom vrstom plastične mreže kako ne bi dolazio u direktan kontakt sa pijeskom. Najbolje bi bilo kada bi imao posebnu posudu (plitka, plastična tavica) u koju može obavljati nuždu, bez obzira da li se nalazi u kavezu ili je cijelo vrijeme slobodan. Veličina ovisi o veličini kunića, ali recimo za patuljastu pasminu dovoljno je i 25x25cm. Ako se nalazi u kavezu, stavite je na mjesto koje njemu najviše odgovara, tj. tamo gdje se prvi puta pomokri. Ako je kunić cijelo vrijeme slobodan, posudu za nuždu postavite u ugao prostorije ili u više njih, gdje najčešće boravi, npr. kuhinja i dnevni boravak. Ako imate balkon i to je vrlo povoljno mjesto. Ako su vrata zatvorena, on će sjesti pred vrata i strpljivo čekati dok ga netko ne pusti van.

Posude za nuždu potrebno je često čistiti, najmanje jednom dnevno, a najbolje prema potrebi. Zapamtite, oni su vrlo čiste životinjice i neočišćena posuda će ih odbijati. Mokraća može imati tamno narančastu boju i često je neugodna mirisa. Ako se i dogodi nezgoda izvan posude za nuždu, mirisi se najbolje uklanjaju običnim alkoholnim octom. Izmet su zapravo suhe kuglice, malo veće od zrna papra. Njima se često služe za obilježavanje svog teritorija, pa će ih, najvjerovatnije, biti i na "nepredviđenim" mjestima, tj. na mjestima koje on smatra važnima i koje želi obilježiti (najčešće oko svog kaveza ili posude za nuždu). To zapravo ne predstavlja veliki problem jer se "kuglice" lako pokupe metlicom i lopaticom, te ne ostavljaju nikakvog traga ili mirisa. Možda je to mala cijena koju treba platiti za sva zadovoljstva koje vam zeko može pružiti.

sanya:
ZDRAVLJE KUNIĆA

Kunići nisu boležljiva stvorenja. Zdrav kunić je živahan i rado se kreće. Kad se uspravi na stražnje noge, prednje šape trebaju biti ravne i paralelne jedna sa drugom. Nos treba biti suh, a oči zdrave i bistre. Učestalo kihanje znak je prehlade ili respiratornih problema. Nemojte ih držati na propuhu, niti izlagati ekstremnim vremenskim prilikama. Najosjetljiviji im je probavni sustav, te je stoga pravilna ishrana izuzetno važna. Duljina crijeva im je nekoliko puta dulja od dužine tijela. Kontrolirajte im tvrdoću stolice. Ako postane mekana, znak je da nešto nije u redu, te postupno promijenite hranu koju mu dajete. Proljev može biti izuzetno opasan (dehidracija) i može imati fatalne posljedice, te stoga zahtijeva hitan odlazak veterinaru. Mladi kunić može uginuti od posljedica proljeva u roku jednog dana. Također, ako kuglice postanu jako male ili ih čak prestanu "proizvoditi", to je znak da se treba nešto poduzeti. Tu se najčešće radi o kuglicama dlake koje su ih "zatvorile" i najbolje je potražiti savjet kod veterinara. Zubi i nokti su slijedeće na što treba obratiti pozornost. U stanu nemaju mogućnost trošenja noktiju prirodnim putem. Zbog toga ih je potrebno povremeno rezati. To možete obaviti i sami, ali pazite da ne presječete žilicu koju imaju u noktima. Ako kunić ima svijetle nokte, žilica se jasno može vidjeti. Postoje posebne škarice za tu svrhu, koje se mogu kupiti u boljim pet shopovima ili u veterinarskim ljekarnama. Škarice za mačje nokte također će sasvim dobro poslužiti svrsi. Ako niste spremni na takve zahvate, najbolje je da ga odvedete kod veterinara koji će to učiniti u nekoliko sekundi i uz simbličnu naknadu. Zubi kunićima stalno rastu, oko 1 cm mjesečno. Ponekad se zna dogoditi da im jedan ili više nepravilno rastu, te je stoga onemogućeno njihovo trošenje prirodnim putem. Zubi mogu tada toliko narasti da im potpuno onemoguće hranjenje. U takvom slučaju, slično kao i sa noktima, odvedite ga veterinaru koji će im zube s lakoćom skratiti. Kunići se linjaju svaka tri mjeseca. Trebali biste ih tada četkati kako biste skinuli suvišnu dlaku. Za razliku od mačaka, kunići ne mogu probaviti progutanu dlaku, pa to može dovesti do zdravstvenih problema. U spriječavanju toga važnu ulogu ima stalna dostupnost sijena u prehrani. Krzno zdravog kunića mora biti čisto i gusto. Prljavo krzno oko analnog otvora može ukazivati na proljev, te treba potražiti savjet veterinara. Takav je kunić snužden, slab, a dlaka mu je često nakostriješena, što odaje znake bolesne životinje. Za mentalno zdravlje, vrlo su važne igračke. Kada vas nema kod kuće može im biti vrlo dosadno. Omogućite im zabavu i u to vrijeme. Najinteresantnije su im raznorazne (kartonske) kutije po kojima se mogu penjati i skakati. Izrežiti im nekoliko vratašaca da se mogu provlačiti i zavirivati. Napravite im male rampe po kojima se mogu penjati. Pogodne su i stvari koje mogu kotrljati kao što su kartonski valjci od toalet papira, prazne limenke od pića, plastične boce, loptice, zveckalice za bebe, privjesci za ključeve i sl. Pustite mašti na volju. Kunići su vrlo radoznali i gotovo sve im može privući pozornost.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica