Forum-OPP
Listopad 23, 2014, 12:06 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
 
   Forum   Pomoć KONTAKT Igre Pravila Contact Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Cikorija, endivija i radič  (Posjeta: 10659 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Ksan
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +3683/-0
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 18544

Thank You
-Given: 6
-Receive: 3



Awards
« : Veljača 01, 2008, 01:33 »

Divlja cikorija ima lijepe plave cvjetove i predak je sorti koje se danas najviše uzgajaju zbog korijena, koji se prži i melje da bi se dobila zamjena za kavu. Nas zanimaju listovi.

Originalna gorčina u svim zelenim salatama selektivnim je uzgojem iskorijenjena u moderno doba. Ali, dio bliskih rođaka salata uzgaja se i koristi za jelo baš zbog male doze gorčine. To su biljke iz porodice cichoriuma, u koju spadaju endivije, cikorije i radiči. Otvoreni listovi njihovih glavica često se vežu u umjetno zatvorenu glavicu kako bi njihovi unutarnji listovi bili na tamnom i tako izgubili dio gorčine. U većini slučaja to se čini blanširanjem, tj. skidanjem vanjskih listova i pohranjivanjem unutarnjih glavica ispod zemlje ili pokrivača da bi bez svjetla zeleni (gorki) dijelovi posvijetlili, a iz srca narasli novi delikatni izdanci. To se najčešće radi s tzv. belgijskom endivijom i nekim vrstama crvenog radiča. Taj trud može se dijelom upropastiti ako su glavice ponovno dulje izložene svjetlu u trgovinama ili na tržnicama.

http://i32.tinypic.com/1r9rpt.jpg
Cikorija, endivija i radič


Cikorije potječu iz starog svijeta, iz porodice ivančica, srodne su drugim zelenim salatama i maslačku (čiji se listovi kod nas ponekad nazivaju radič).
Endivije su zanimljivije od drugih zelenih salata i idu uz topli umak od češnjaka i prepečene pancete

Listovi raznih cikorija dolaze u najrazličitijim bojama i oblicima, tako da je teško zaključiti da su u vrlo bliskom srodstvu. I nazivi koji se koriste za njihovo prepoznavanje u različitim regijama Hrvatske, ali i različitim dijelovima svijeta, u najmanju su ruku zbunjujući.

Baš kao i kod spomenutog maslačka, ponekad se cikorije nazivaju endivije, radiči cikorije i obrnuto. Tako belgijska endivija uopće nije endivija već uzgojena, blanširana cikorija slična radiču. Originalno uzgojena u Belgiji, izgleda poput debele bijele cigare sa svijetlo žutim vrhom. Njene male duguljaste glavice imaju čvrsto priljubljene listove. Na našim tržnicama uglavnom se može pronaći uvozna cikorija. Iz Italije potječe crveni radič koji može biti u okruglim (castelfranco ili rossa di verona) ili izduženim, rahlijim glavicama - cjenjeniji radicchio di Treviso.

Još cjenjeniji od njega je tzv. kasni ili radicchio di Treviso tardivo koji ima vrlo uske zašiljene listove i čija se delikatnost također dobiva blanširanjem. Iako taj radič u Italiji ima status namirnice sa zaštićenim porijeklom, što podrazumijeva da tako dobar ne može rasti nigdje osim u okolici Trevisa, ja ga u sezoni uspijevam pronaći i na našim tržnicama, od domaćih uzgajivača. I naravno da ta "domaća" trevisana uopće ne zaostaje za onom talijanskom. Endivija je cikorija koja najviše nalikuje zelenoj salati, iako je robusnije teksture i kao ostale cikorije ima određenu gorčinu. Postoji endivija s relativno ravnim listovima i ona s kovrčastim, koju kumice iz okolice Zagreba simpatično zovu "regica".  Sve salate iz porodice cikorija najbolje uspijevaju na hladnom, vlažnom vremenu, tako da se najčešće siju u kasno ljeto ili ranu jesen, a beru u kasnu jesen i zimi. Na visokim temperaturama postaju vrlo gorke i vlaknaste.
Sve cikorije odlično se kombiniraju sa sastojcima bogatijeg i jačeg okusa: lješnjacima, orasima, jabukama, kruškama, sirom

Kupovina Kod crvenog radiča treba izbjegavati glavice s pretežno zeleno-crvenim listovima. Provjerite kakve su boje unutarnji listovi i ako taj zeleni dio prelazi u bijeli, odstranite samo vanjske listove.

Endivije su puno zanimljivijeg okusa i čvršće strukture od drugih zelenih salata. Za njih također vrijedi da su unutarnji, svijetlo žuti listovi delikatni, a vanjski zeleni gorči. Zbog toga treba kupovati glavice s dosta svijetlih dijelova. Za sve cikorije je važno da ih dobro zamotamo kad ih čuvamo u hladnjaku, prvo u plastičnu vrećicu, a zatim u foliju ili tamni papir, da ne dođu u dodir sa svjetlom.

Priprema Endivija se može i termički obrađivati, pogotovo vanjski grublji listovi, i začinjavati toplim umacima. Odlična je začinjena toplim umakom od češnjaka i prepečene pancete, s malo octa ili limuna. Baš kao i radič, može se peći u pećnici, na žaru, dinstati… upotrebljavati u paštama ili rižotima. Iako neki smatraju da se kuhanjem gubi gorčina, to je tek djelomično točno, jer se u isto vrijeme i intenzivira gorčina i slatkoća, ali uz upotrebu umaka i dodataka u takvim jelima to možemo kontrolirati.

Salate gorkih listova često se serviraju s dobro začinjenim i slanim dresingom ili slanim sastojcima, jer sol ne samo da ublažava gorčinu, nego i smanjuje našu percepciju gorčine. Sličnu ulogu imaju šećer, med i druge slatke namirnice. Zato je "slatka" kiselina aceta balsamica idealna u takvim slučajevima. Sve cikorije odlično se kombiniraju sa sastojcima bogatijeg i jačeg okusa: lješnjacima, orasima, jabukama, kruškama, sirom (pogotovo onim s plavom plijesni), soljenom ili dimljenom ribom, patkom, jetricama…

Radič (Cichorium intybus var. foliosum)

http://i27.tinypic.com/2cfrrwl.jpg
Cikorija, endivija i radič



Radič je salata zimskog perioda. Po boji lišća ga dijelimo na zelene i crvene sorte. Po obliku ga dijelimo na sorte kod kojih ubiremo lišće i one koje formiraju glavice. Većina sorti je za izravnu upotrebu, dok su neke pogodne za ˝forsiranje˝.

Energetska vrijednost mu je praktički beznačajna jer iznosi jedva oko 60 kJ/100 g, no to nimalo ne umanjuje njegovo prehrambenu vrijednost. Sadrži do 8 % suhe tvari, koja se sastoji od bjelančevina, biljnih masti, ugljikohidrata i celuloze. Od vitamina sadržava najviše vitamina C i karotina. Sadrži i dosta mineralnih tvari kao kalij i magnezij i gorke tvari koje pobuđuju tek.

U uzgoju nema velikih prohtjeva. Uz dovoljno vlage zadovoljava se sa skoro svim vrstama humovitog tla. No dosta osjetljiv je na visoke temperature, jer onda odlazi u cvat.

Pogodan je za spremanje preko zime. Izvađen prije prvih jačih mrazeva zajedno sa grumenom zemlje i stavljen u tegle ili plastične čaše može se u hladnoj prostoriji držati do sredine proljeća.


Endivija (Cicorium endivia)


http://i28.tinypic.com/2u9hbgy.jpg
Cikorija, endivija i radič


Endivija pripada rodu salata ali ona je u stvari oplemenjeni oblik cikorije. Kod nas se endivija javlja kao ˝zimska˝ salata jer joj je ponuda najveća zimi, kada su u deficitu salate glavatica (ledenke i puterice).

Energetskom vrijednošću znatno nadmašuje salatu. Sadrži gorke tvari koje pospješuju probavu, a kako sadrži i inulin, ima posebnu vrijednost u prehrani diabetičara. Važan je izvor vitamina C, karotena, kalcija, fosfora i željeza.

U kulinarstvu joj je primjena znatno šira nego salate.

Što se uzgoja tiče je manje zahtjevnija od salate, a otporna je i na slabije mrazeve.

Poznata su dva tipa: Batavijska, sa širokim i ravnim lišćem i mahovinasta sa tamnozelenim vrlo kovrčavim lišćem.
Evidentirano

Sun
*teta iz klaonice*
Ovisnik
*******

Karma: +9562/-3
Offline Offline

Spol: Ženski
Postova: 30142

Thank You
-Given: 156
-Receive: 177


Awards
« Odgovor #1 : Siječanj 29, 2010, 17:03 »

ne volim endiviju ne mrem ju napiknut na vilicu

kristalka je zakon
Evidentirano

ja ne svijetlim, ja sijevam
xnet
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +5277/-15
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 17659

Thank You
-Given: 96
-Receive: 46


Lud, zbunjen, normalan ....


WWW Awards
« Odgovor #2 : Siječanj 29, 2010, 17:26 »

Cikorija se koristi i kao nadomjestak za bijelu kavu !
Endiviju još nisam probao, ali žuta sorta mi djeluje baš privlačno dok radič jesam, ali mi smeta ako je gorak - kao da jedeš maslačak !
Evidentirano

Zagrljaj je prekrasan dar – jedna veličina odgovara svima.
black
ex-staff
Ovisnik
*****

Karma: +6188/-0
Offline Offline

Postova: 4070

Thank You
-Given: 42
-Receive: 50



Awards
« Odgovor #3 : Siječanj 29, 2010, 17:53 »

radic i matovilac mljaccc 
Evidentirano

...riječi su moje igračke...
 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Forum-OPP | Powered by SMF 1.1.11. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!
Stranica je generirana za 0.721 sekundi uz 24 upita.
Templates: 2: index (default), Display (default).
Sub templates: 4: init, main_above, main, main_below.
Language files: 3: index.croatian-utf8 (default), Modifications.croatian-utf8 (default), HidePost.croatian-utf8 (default).
Files included: 15 - 615KB. (show)
Cache hits: 12: 0.00107s for 78134 bytes (show)
Queries used: 24.

[show queries]